Nassolni pedig muszáj?


Szerző: Vályi-Nagy Erika
2013. március 1. | Forrás:  50plusz.hu

Sokan nagyon is tisztában vannak azzal, mit kockáztatnak, ezért mindennap elhatározzák, hogy leszoknak a nassolásról. Aztán hirtelen megint ott a kezükben a nasi, és a bűntudat csak akkor tör föl, amikor üres a zacskó és teli a gyomor.

A nassolás tulajdonképpen nem más, mint a megszokott főétkezések közötti rendszertelen táplálkozás. A nassolnivalók toplistáján a csokoládék, sós rágcsálnivalók, kekszek állnak, amelyek rengeteg szénhidrátot és zsírt tartalmaznak, ezért az unaloműző eszegetés miatt rengeteg többletkalóriához jut a szervezet. Egyenes következménye az elhízás, hosszabb távon pedig számtalan, kövérséghez köthető baj, az epekőbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, az érelmeszesedés, a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek és számtalan más, veszélyes kórkép.
Aki próbálta, tudja: a nassolásról kemény lelki gyakorlat leszokni. Nem árt hozzá a szakmai segítség. Ez ugyanis éppen olyan, mint a többi függőség. Az embereket ugyanis nem a nassolás zavarja, csak a túlsúly, amit bizony a többletcsokik okoztak. Nem véletlen, hogy a dohányosok a cigaretta elhagyásával valami új szenvedélyt vesznek fel - rágóznak, rágcsálnak. Ezzel etetik a belső hangot, amely a cigarettát is követelte. A kövérek pedig a fogyókúra alatt elkezdenek cigizni, hogy elfoglalják a szájukat.

A szenvedélyről nem lehet egyik pillanatról a másikra leszokni. Meg kell találni a kiváltó okokat, aztán pedig a megfelelő terápiát. Szorongásoldásra a legjobb a sport, de nagy akarat kell ahhoz, hogy ne a hűtőhöz induljon valaki, hanem inkább kocogni. Segíthet a zenehallgatás, az autogén tréning, ám ezeket mind-mind tanulni kell. A radikális életmódváltásba sok energiát kell fektetni, de érdemes.

Teli bendő

"A gyomor szakaszosan működik, akkor dolgozik hatékonyan és akkor tud jól emészteni, ha az előző táplálék már áthaladt rajta" - magyarázza a dietetikus. A nassolás azért káros, mert nem várjuk ki azt az időt, hogy a gyomor feldolgozza a táplálékot, hanem mindig "ráeszünk" az előző étkezésre. Ilyenkor a gyomor újra megindítja az emésztőnedv-termelést és a homogenizálást, amelynek következményeként a félig megemésztett táplálék összekeveredik az "új" étellel. Az emésztőszerveknek egyidejűleg kell szétbontaniuk, megemészteniük a különböző emésztési fokon lévő táplálékokat. A túlemésztett étel erjedésnek indul, a csak félig feldolgozott pedig csak a bélrendszerben képes bontódni. A felborult folyamatnak számos kellemetlen tünete lehet, gázképződés, puffadás, reflux, amikor a táplálék nem lefelé, hanem felfelé indul, és borulhat a szervezet sav-bázis egyensúlya. Ennek egyéb testi jelei is lehetnek, mint az állandó fáradtság, a töredező köröm, a fakó haj.

Egy-egy magas szénhidráttartalmú étel hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami aztán gyorsan újra leesik. A folytonos csokoládémajszolással persze azt is elérhetjük, hogy a vércukorszintünk stabilan magas lesz, tehát nincs ingadozás, de ezzel az inzulintermelő rendszerre rakunk nagy terhet, aminek szinte egyenes következménye a 2-es, vagyis az időskori cukorbetegség.

Szeretetet! Biztonságot!

A gasztroenterológusok többsége azt állítja, hogy a nassolás nem belgyógyászati, hanem pszichológiai probléma. A biztonság iránti vágy, a szeretetéhség és a mindennapi idegesség hajszolja az embereket az egészségtelen finomságok karmaiba. Egy átdolgozott nap után sokaknak a nap fénypontja az evés. Nem véletlen, hogy új munkahelyre kerülve az emberek többsége elhízik. Ilyenkor a nassolás a szorongásoldás egyik formája.

A tévénézés és a rágcsálás sok ember számára szétválaszthatatlan élvezet. Pedig a szakemberek mindenkit arra intenek, hogy ha lehet, ne a tévé előtt egyen. A látottak ugyanis annyira leköthetik a figyelmet, hogy nem az étkezésre, hanem a képernyőre koncentrálunk, így elveszítjük az étvágyunk feletti kontrollt. Az is megfigyelhető, hogy ha valaki a képernyő rabjává válik, reflexes éhségérzet alakulhat ki benne, amint bekapcsolja a készüléket.

Az élet nasi nélkül?

Jobb lenne a nassolnivalót beletervezni már a főétkezésekbe. Napi ötszöri étkezés esetén előfordulhat, hogy az uzsonna vagy a tízórai csak egy marék dióból vagy egy-két kocka csokiból áll. De mielőtt kibontja a zacskót, számoljon. Mennyi az adott étel kalóriatartalma? Egy zacskó chips például kalóriaértékben egy főétkezésnek felelne meg, de ehhez tegyük hozzá, hogy üres kalóriát vittünk be, és egy óra múlva garantáltan újra farkaséhesek leszünk. Tíz deka dióval azonban vitaminokat, ásványi anyagokat, olajokat is veszünk magunkhoz, ráadásul a kalóriatartalma sem olyan magas, mint ha cukros péksüteményt faltunk volna.

Persze ilyenkor sok múlik az adagokon, és itt bizony észnél kell lenni. A kísértések elkerülése érdekében okosabb előre meghatározni a nasi mennyiségét. És a maradékot tegye a szekrény tetejére, jól lezárt dobozba. Nehogy automatikusan rájárjon, és hipp-hopp, az egészet eltüntesse. Még jobb, ha nem tart otthon a kritikus dolgokból túl sokat, csak mindig éppen annyit, amennyi a túléléshez kell. Mert abban azért a nassolás sokat tud segíteni.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Vályi-Nagy Erika50plusz.hu2013. március 1.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az egészségpénztárakról jogász szemmel

Ha a kötelezően előírtakon túl szeretnénk gondoskodni arról, hogy egészségünket minél tovább megőrizzük, illetve baleset vagy betegség esetén jövedelem-kiesésünket kívánjuk csökkenteni, a következő fejezetekben vázolt lehetőséget érdemes megismernünk.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések