Napra készen


Szerző: Szabó Emese
2012. június 19. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

A fényvédők használatát szinte mindenki természetesnek veszi, de a bőrt belülről is illik felkészíteni az erős napsugárzásra. Nemcsak azért, hogy kockázatmentesen barnuljunk, hanem azért is, hogy bőrszínünk szép legyen.

Fényvédelemre szükség van, még ha bőrünk pigmentálódással és megvastagodással maga is védekezik a káros sugárzások ellen. Főleg azért, mert a természetes védelem kialakulásához időre van szükségünk. Működtetéséhez ugyanis a hámsejteket és a pigmenteket szó szerint "le kell gyártanunk". Ezt persze segíthetjük azzal, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, hiszen így bőrünk könnyebben készül fel az őt érő sugarakra és a védekezésre.

Célkeresztben a felkészülés

Garantáltan leégünk, ha nem zajlanak le az intenzívebb napozás előtt a bőrt felkészítő folyamatok - azaz a vitaminraktárok feltöltődése, a bőrvastagodás és a minimális pigmentálódás. Ezt elkerülendő célszerű nyaralás előtt előnapoznunk, hogy előidézzük a bőr megvastagodását, és enyhén le is barnuljunk. Ebben az esetben ugyanis nagyobb eséllyel kerülhetjük el a leégést. Érdemes már jóval a nyaralás előtt antioxidáns vitaminokat, így például E-vitamint, C-vitamint, béta-karotint vagy Q10 koenzimet szednünk.

Ezek közül leginkább talán a béta-karotint szokták kiemelni, ez ugyanis ez az anyag, amely a bőr és más szövetek épségének megőrzésében kulcsszerepet játszik. Hiányában ráadásul különböző bőrelváltozások is felléphetnek: a bőr repedezetté válhat, ami tovább gyengítheti a napsugarak által eleve jobban igénybe vett védekezőképességét. Másrészt béta-karotin hiányában a bőr sem barnul szépen.

Nem mindegy, hogyan?

A béta-karotin emellett a látásban és a rákmegelőzésben is kulcsszerepet játszó A-vitamin előanyaga is. Az A-vitamin képes stabilizálni a daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszó szabad gyököket - amelyek a napozások miatt bőséggel termelődnek. Ezért fontos gondoskodnunk arról, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű béta-karotinhoz jusson.

Sokan tudják, hogy a karotin legjobb forrása a sárgarépa. Ez bizonyos szempontból igaz is, de azzal csak is tisztában kell lenni, hogy a felszívódásához megfelelő mennyiségű zsiradékra is szükség van. A nyersen elfogyasztott sárgarépának ugyanis zsír nélkül csak néhány százaléka jut át a bélfalon, a maradék kiürül. Ezért előnyös, ha a sárgarépát inkább reszelve fogyasztjuk, méghozzá úgy, hogy egy kevés olívaolajat teszünk rá.

A cikk a Nők Lapja Egészség júniusi számában jelent meg.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Szabó EmeseNők Lapja Egészség2012. június 19.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Emlékezet - és a memóriatesztek

Az emlékezet talán az egyik leghétköznapibbnak tűnő pszichológiai folyamat, megismerése mégis fontos mindannyiunk számára. A memória felosztása és mérése választ adhat arra, hogy miként emlékezünk, és mekkorák az egyéni különbségek.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések