Napfény, az éltető

Bőrrák, melanoma, visszafordíthatatlan bőrkárosodás - ahogy itt a jó idő, ezekről is egyre többet hallunk. A felelőtlen, túlzásba vitt napozás káros hatásait mindenki ismeri, de a jótékony oldaláról hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

A bőrráktól való félelem miatt az emberek többsége az utóbbi években amennyire csak lehet, elkerüli a napfényt. Ennek köszönhetően szervezetünk D-vitamin szintje érezhetően megcsappant – a téli hónapokban tízből akár hét embernél is jelentkezhet D-vitaminhiány.

Gyógyító napfény

A mértéktartó, elővigyázatos napozás komoly egészségügyi előnyökkel bír. Napfény hatására a bőrben nagy mennyiségű nitrogén-monoxid termelődik, ami a vérkeringésbe jutva tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Természetes, mégis hatékony gyógyír a pattanásos, ekcémás és pikkelysömörös bőrre. Svéd kutatók megállapították, hogy a rendszeresen napozó nők tovább élnek, mint az árnyékban "rejtőzködők".

A jó idő és a napsütés hangulatunkra is pozitív hatással van: a napozás közben felszabaduló endorfin csökkenti a depresszió és a skizofrénia kialakulásának kockázatát. Egy időskori depressziót vizsgáló kutatócsoport azt is kimutatta, hogy a depresszióban szenvedő alanyoknak megközelítőleg 14 százalékkal alacsonyabb volt a D-vitamin szintje, mint egészséges társaiknak.

Sokoldalú D-vitamin

Napfény hatására bőrünkben D-vitamin termelődik. A kalciferol néven is emlegetett, zsírban oldódó vitamin valójában egy hormonszerű előanyag, ezért nem tartozik a klasszikus vitaminok családjába.

Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását a csontokba, ezáltal nagy szerepe van a csontnövekedésben és -gyógyulásban. Csökkenti a vérrögök, valamint bizonyos tumorfajták (például a mell-, prosztata- vagy vastagbélrák) kialakulásának kockázatát, és elősegíti a férfiak szervezetében a tesztoszteron termelődését.

A napfény hatására keletkező D3-vitamin a szívbetegségek kialakulása ellen véd, így a kevesebb napozás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Napi 400 NE (nemzetközi egység) D-vitamin több mint 40 százalékkal csökkenti a hasnyálmirigyrák és a szklerózis multiplex kialakulásának esélyét.

A megfelelő D-vitamin-szint segít megelőzni a magas vérnyomást, a stroke-ot, a szívinfarktust, az 1-es típusú cukorbetegséget, valamint a csontritkulást.

Bár szervezetünk képes néhány hétig tárolni, folyamatosan gondoskodnunk kell megfelelő pótlásáról, főleg időskorban, az idő előrehaladtával ugyanis egyre csökken a napfény hatására képződő D-vitamin.

Orvosi összefogás a D-vitamin-hiány ellen

Tavaly rendkívüli összefogást kezdeményezett a magyar orvostársadalom: 12 szakmai társaság együttes ajánlása révén a napi ajánlott D-vitamin mennyisége megtízszereződött. A magyarok közel 70 százaléka szenved D-vitamin-hiányban, ezért a felnőttek napi ajánlott adagját 1500-2000 nemzetközi egységre emelték, kiváltképpen az ősztől tavasz végéig tartó időszakban. Kismamák esetében napi 2000 nemzetközi egység ajánlott a magzat megfelelő fejlődéséhez, míg a túlsúlyosak akár 3000-4000 egységgel is számolhatnak.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2013-ban is segít idejében felismerni vagy megelőzni a betegségeket.
Helyszínek és időpontok
06. 12. Kiskunhalas, Együtt az Egészségért lakossági életmód nap
06. 24-25. Budapest, RTL Klub Prevenciós Életmód Napok

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség júniusi számában. Keresse az újságárusoknál!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontra az előrejelzések szerint nem kell számítani, így az időjárásra érzékenyek tünetei várhtóan csillapodnak majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra