Nagyszülő is születik

2. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2009. augusztus 25. | Forrás:  HáziPatika.com

Az első gyermek születésével átalakulnak a családban a szerepek, intenzív változás áll be a rendszerben. Az egykori szülők nagyszülők lesznek, akik szívesen lépnek akcióba, hogy irányítsák az újdonsült családot. Márpedig a határokat újra kell tárgyalni.

Ha mindenki legjobb tudásával és képességével járul hozzá a kicsi jóllétéhez, készen kell állni mások meglátásainak elfogadására is, és ugyanilyen fontos megerősíteni egymást abban, hogy jó szülők, nagyszülők vagyunk. A nagymama segítsége lehet negatív élmény is, ha az anya azt éli meg, hogy kirekesztik őt anyai szerepéből.

Egy azonban biztos: a támogató jelenlét megfelelő mértékben nagyon jó a kismamának, és a nagymamának is megadja azt az érzést, hogy fontos és számítanak rá.

A nagyszülőktől való elkülönülés sok esetben nehéz, hiszen gyakran túlságosan is részt kívánnak venni gyermekeik életében az unoka megjelenésével. Bátran kell a nagyszülők "tolakodó jelenlétének" határt szabnunk, ha az már terhes a számunkra! Kérjük meg őket, hogy olyan módon legyenek jelen életünkben, ahogyan az nekünk is jó. Érezzék, hogy szükségünk van rájuk, de engedjék, hogy éljük a saját életünket!

Mindenki boldog lehet

A többgenerációs család akkor tud jól működni, ha a szülők állnak a "hierarchia csúcsán", ha övék az elsődleges döntési jog gyermekükkel kapcsolatos minden kérdésben. Az ő feladatuk, hogy egymással együttműködve, harmóniában biztosítsák gyermekük testi, mentális és érzelmi fejlődését.

A nagyszülők feladata pedig az, hogy ebben a szülőknek tanácsaikkal, meglátásaikkal, érzelmi támogatásukkal segítséget nyújtsanak, természetesen a konkrét segítség mellett. Tanácsaikat, ellenvetéseiket nyugodtan megbeszélhetik a szülőkkel, és átgondolhatják együtt az aktuális kérdést, de a nagyszülőknek el kell fogadnia, hogy a végső döntés joga az anyáé és az apáé; tiszteletben kell tartani, és követni az ő elvárásaikat, elveiket.

Félreértés ne essék, nem a nagyszülői jelenlét, szeretet és törődés korlátozásáról van itt szó. Hiszen a nagyszülői szeretet valami egészen más, mint amit a szülő tud adni gyermekének. Megszűnik a felelősség miatti szorongás, a munka és a család közti néha stresszes légkör. A nagyszülők elengedettebben, oldottabban tudják idejüket az unokákkal tölteni, amiből mindkét fél sok örömöt kaphat. De mivel a felelősség a szülőket terheli gyermekük neveléséért, nekik kell megszabni a kereteket. Ezt a nagyszülőknek tiszteletben kell tartani. A határok legyenek világosak, és ahhoz tartsa magát mindenki.

Szerepek és határok

Egy család akkor működik jól és zökkenőmentesen, ha mindenki a saját funkcióját, szerepét tölti be, nem igyekszik más szerepét felvenni, és tiszteletben tartja a határokat, melyek a különböző alrendszerek között vannak. A család egészséges működésének alapfeltétele az, hogy ezek a határok világosak, rugalmasak, esetenként átjárhatók legyenek.

A túl merev határ nem jó, mert ha egy család falat von maga köré, megszűnnek a külső kapcsolatok, így semmiféle közös tevékenységre, segítségre nincs lehetőség. Ez a helyzet akkor, ha a szülők eltiltják a nagyszülőket a gyermektől, s így a család hierarchiáját próbálják meg szabályozni azzal, hogy határt húznak a nagyszülők felé. Ezzel azonban gyermeküket is megfosztják a nagycsalád igazi lényegétől, támogató erejétől.
Ha a határok elmosódnak, vagy szinte nem is léteznek, az legalább ennyire egészségtelen. Senkinek nincs benne magánszférája, nincsenek kialakult korlátok, kaotikusan működik az egész család. Ez a helyzet, ha a nagyszülők beleavatkoznak háztartási vagy nevelési kérdésekbe; vagy ha az egyik szülő minden döntésbe bevonja saját szüleit; s az ő iránymutatásukat követi párjáé helyett.

A gyermekvárás körül mindenkiben felerősödnek saját gyermekkorával, saját szüleivel kapcsolatos érzései. Ezekkel jó gondolatban sokat foglalkozni. Amikor pedig az ember már maga is szülővé válik, szükségszerűen újra kell rendezni a saját szüleivel való kapcsolatát, akik immár nagyszülői szerepbe léptek elő.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2009. augusztus 25.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csigolyatörés ára

A csigolyatörés következménye lehet hátfájás, mozgás-korlátozottság, testsúly-csökkenés, a megbetegedési, illetve halálozási arány növekedése.

tovább

Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések