Nagyszülő is születik

1. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2009. augusztus 25. | Forrás:  HáziPatika.com

Az első gyermek születésével átalakulnak a családban a szerepek, intenzív változás áll be a rendszerben. Az egykori szülők nagyszülők lesznek, akik szívesen lépnek akcióba, hogy irányítsák az újdonsült családot. Márpedig a határokat újra kell tárgyalni.

Az első gyermek születése radikális változást jelent a család rendszerében. A családalakítás, családdá válás új szintje ez, a szülővé válás életciklusa. Legfontosabb feladat ekkor párból szülővé - házastársból szülőtárssá - válni, a "jövevényt" befogadni a családba, és átalakítani a családi szerkezetet.

Az első gyermek megszületésével átrendeződik ugyanis az egész családi kapcsolatrendszer is, úgy, hogy az magába foglalja a szülői mellett a nagyszülői szerepet is; vagyis megszületik egy új alrendszer, a nagyszülői. A család ugyanis rendszer - bárki bármit tesz, az befolyásolja a többiek viselkedését -, melyen belül alrendszerek vannak. Ilyen a szülői, a gyermeki és a nagyszülői alrendszer; vagy a házastársi és szülői alrendszer.

A családi rendszerben szükségszerű változásoknak kell bekövetkezniük: helyet kell csinálni az újszülöttnek; el kell fogadni az új szerepeket, és megtanulni alkalmazkodni az új struktúrához; új viselkedési módok és új szabályok kimunkálásával. Mindez nem mindig zökkenőmentes.

Szülők, nagyszülők

Már a babavárás ideje alatt fontos elkezdeni tudatosan kialakítani a leendő szülők és a nagyszülők gyermek körüli kapcsolatát. Ez nem tartozik a könnyen megbeszélhető problémák közé, hiszen elkerülhetetlenül lesznek érdekütközések. Az újdonsült családtagon keresztül egyszerre többen is szeretnének örömhöz és sikerhez jutni. Mindenki más módon aktivizálódik a közelgő örömmel és feladattal kapcsolatosan; mindenki jól meg akar felelni új szerepében.

Valójában mindenkinek jut(hat) is szerep, hiszen egy csecsemő ellátása állandó, 24 órás műszak. A nagycsalád a baba számára igen jó. Hiszen rá figyelő, az ő szükségleteit kielégíteni törekvő szerető személyek állnak készenlétben. Kétségtelen, hogy nyilván minden családtag igyekszik a tőle telhető legjobbat nyújtani, amit tud. Vagy, amit rá oszt, kér tőle az anya, aki gyermeke szükségletei kielégítésének a legfőbb koordinálója. Vajon elfogadja-e ezt a "főszerepet" a nagycsalád? Akkor igen, ha a "fiatal és tapasztalatlan" anya mellett tanácsadói szerepben gyakran elmondhatják véleményüket.
Egy jól működő kapcsolatban ugyanis lehet egyezkedni. Ha a szülőpár meghallgatja a nagyszülők tapasztalatait - akiknek fontos, hogy érezzék, ezek fontosak gyermekeik számára -, és aztán saját nézetükhöz igazítva maguk is megbirkóznak a problémával.
A nagyszülők néha végletesen úgy érzik, gyermekük nélkülük nem is tud megküzdeni a szülőség kihívásával. Szükségük van arra, hogy érezzék, fontosak, mert tudattalanul attól szoronganak, hogy gyermekük teljesen felnőtt, és feleslegessé válnak. Hiszen gyermekük szülővé válásával a köztük lévő asszimetria csökken, s a viszony inkább partneribb.

Nagycsalád anno

Valaha természetes volt, hogy a nagycsalád úgynevezett segítő hálót alkotott az egyének s így a friss szülők körül, s kinek amire szüksége volt, nemigen kellett kérni, a rokonság jogán járt az embernek. Megvolt annak is a rendje, hogy a csecsemőjével otthon lévő kismamát kímélte a rokonság a főzés terheitől, és komatálat vittek neki. Az is szokás volt, hogy a kismama édesanyja vagy anyósa pár hétig ott élt vele, minden tudását átadta a csecsemő gondozására vonatkozóan, és elvégzett helyette sok munkát. Sőt valójában a nagycsaládban, a közelben élő testvértől, unokatestvértől jó eséllyel el lehetett tanulni a gyermekgondozást.

Persze napjainkban amit egy anya vagy anyós kínálni tud a csecsemőgondozás technikai kérdései terén, az nem feltétlenül az, amit a modern kismamák igényelnének. A babával való kapcsolat kialakítása terén is adódhatnak nézetkülönbségek a generáció között. A szülőknek tisztában kell lenni azzal, hogy ami számukra bizonyítottan jó módszer (olvastak, hallottak róla), a nagyszülők számára érthetetlen, saját tapasztalataiknak ellentmondó lehet. Érdemes ezekről beszélgetni, elmagyarázni, mi áll a háttérben. Sokszor hasznos persze meghallgatni a nagyszülőket is, kipróbálni az ő módszereiket is, ha azok illeszkednek a szülők saját nevelési elképzeléseibe.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2009. augusztus 25.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Méltósággal elmenni

Aki még nem élte át, nem is sejti, milyen az: elbúcsúzni, végleg, megváltoztathatatlanul. Aki átélte, az tudja, hogy rettenetesen nehéz annak, aki itt marad. De annak is nehéz, aki elmegy.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések