Mutasd az otthonod, megmondom, ki vagy!


Szerző: Rist Lilla
2013. január 17. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Ránézésre egy lakás berendezése nem több, csak bútorok, képek, szobanövények. De a hozzáértőnek sokat árulnak el az otthon tárgyai az emberről, a kapcsolatról. A megfejtés kulcsa a térpszichológia.

A térpszichológia rendszerét Kenéz Tünde állította össze saját tapasztalatai alapján. Mestere egy kínai orvos-pszichológus volt, aki vallotta, hogy nem a tárgyaknak van lelkük, hanem az ember visz lelket a tárgyakba. Az évek során Kenéz Tünde megfigyelte, hogy a lelki folyamatok "berendezik" a teret, és bizonyos ismétlődő törvényszerűségek is hasonlóképpen hagynak nyomot maguk után. Az otthon egyfajta tükör, a kérdés csupán az, hogy ki mer belenézni.
A térpszichológust legtöbbször azért hívják, mert a házastársak közti komoly konfliktus a lakás elrendezésében-berendezésében is látványosan megnyilvánul. Mivel otthonunk kialakítása tudattalan üzenet önmagunknak és egymásnak, megmutatja a határainkat, örömeinket, fájdalmainkat. Amit a környezetünkben hangsúlyozunk, az bennünk még nem kiegyensúlyozott. Előfordulhat, hogy erőteljesen uralkodik valamilyen stíluselem a lakásban, például túl sok a fém, vagy az egész patikaszerűen rendezett.

A szakember nem oldja meg a problémát, csak rávilágít arra, hogy hol lehet a gond a kapcsolatban. Gyógyító ereje abban rejlik, hogy segít a ráismerésben, egyfajta belső megértést tesz lehetővé, és hozzásegíthet önmagunk vállalásához azzal, hogy kimondunk addig kimondhatatlannak hitt dolgokat. A gyógyulás ugyanis mindig belülről fakad, és csak utána alakul át, változik meg a tér.

Térpszichológia 1x1

- A nappali a férfi státusát fejezi ki a házban, ha zsúfolt, a családfő nem kap otthon elég teret, figyelmet.

- Ha sok a fém, a kő, a nyers, vakolatlan felület, a férfi úgy érzi, több szeretetet ad, mint amennyit kap.

- A nő szeretethiányáról síró, magányos nőt ábrázoló festmény szólhat a hálóban vagy a nappaliban.

- A patikatisztaság és a fegyelmezett rend, amikor még a konyhában is mindig minden a helyén van, és nem merünk elöl hagyni semmit, arról árulkodik, hogy nem beszéljük meg a problémáinkat.

- A színek közül a világos földszínek mesélnek arról, hogy a földi lét biztonságára törekszünk. Arra, hogy a kamra mindig tele legyen, s az élet rendezett keretek között, napirend szerint teljen.

- A vörös szín ugyanakkor erős érzelmekről árulkodik, haragról, dühről, amelyek akár meg is jelenhetnek agresszió formájában, de teljesen rejtve is maradhatnak. Nagyon valószínű viszont, hogy ezeket az érzelmeket nem éli ki az ott lakó.

- A konyha a nő státusát mutatja. Ahol a nő alárendelt helyzetben van, ott általában alkalom nélkül is van valami kínálnivaló az asztalon, az ablakot csipkefüggöny díszíti, és sokszor van valamilyen gond a világítással, gyakran kiég a villanykörte, vagy akadozik az áramellátás.

- A kör alakú vagy homorú elrendezés mindenütt hívogató, azt sugallja, könnyen megnyílunk, beengedünk másokat az életünkbe.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Rist LillaNők Lapja Egészség2013. január 17.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések