Műfognak is valódi törődés jár


Szerző: André Melinda - Bátis Dorina
2013. március 13. | Forrás:  50plusz.hu

Sokan azt hiszik, hogy a műfogak nem tudnak elromlani, hiszen nem élő szövetről van szó. Ez tévedés, ugyanúgy kell ápolni őket, mintha a saját fogaink lennének, különben a protézis is fogkövesedhet, tönkremehet.

A cél természetesen az, hogy életünk végéig a szánkban tudjuk tartani a saját fogainkat. De ha már valamilyen fogpótlásunk van, akkor is sokat kell tennünk a megfelelő szájhigiéniáért. A szájüregből félezernyi baktériumfajtát mutattak ki. De baj csak akkor van, ha valamilyen korokozó jelenik meg közöttük, vagy mennyiségük átlépi a tűréshatárt.
Csakúgy, mint saját fogaink esetén, a műfogak ápolásában is az alapos, napi két-háromszori fogmosás és tisztítás játssza a legfontosabb szerepet. Ugyanúgy megtelepszik rajtuk a lepedék, amely baktériumok tömegét tartalmazza, elmeszesedése nem más, mint a fogkő.

Mechanikus tisztítás mindennap

A fogkefe kiválasztásánál a kisfejű, középkemény sörtéjűt részesítsük előnyben, azzal könnyebben odaférünk a zugokba. A nyele merev legyen, hogy erőt tudjunk kifejteni vele. A kivehető pótláshoz ajánlják a fogorvosok a merevebb sörtéjű fogkefét. Mindegy milyen fogkrémet választunk, mindegyik kellően ápol, a mechanikai tisztításon van a lényeg. Érdemes időnként plakkfestő vagy más néven lepedékfestő tablettát alkalmazni, hogy kiderüljön, hol nem tisztítjuk rendesen a fogainkat.

Fontos, hogy részleges műfogsor esetén a patent részek, elhorgonyzások mosásáról se felejtkezzünk el, mert ott is remekül megtapadhat az ételmaradék. Illetve, ha használunk fogsorrögzítő krémet, azt is maradéktalanul el kell távolítani a pótlásról és az ínyről egyaránt.

Idáig nincs különbség a mű- és saját fogaink ápolásában, és ugyanez a művelet a koronás fogak esetében is, hiszen a nyaki résznél azok is alá tudnak szuvasodni. A pótlások körül azonban több mindenre van szükségünk.

A hidaknál

Az íny és a fogpótlás közötti területet is ápolni kell, mert rengeteg baktérium bújik meg ott. Erre fejlesztették ki a Superflosst, amely egy fogselyem, egy merev rész és középen egy szivacsos állagú rész hármasa. A merev résszel be tudjuk vezetni a szivacsos részt a hídtest alá, majd keresztben végighúzogatva alatta eltávolítjuk a szivacsos résszel a lepedéket. Ha nem megy elsőre, érdemes erőltetni kicsit, mert sokszor már a baktériumok okozta gyulladás miatt ér össze az íny és a pótolt fog, ezért okoz nehézséget a tisztítása.

Kivehető pótlás esetén

Azon túl, hogy minden étkezés után végig kell dörzsölni fogkrémmel és fogkefével a protézist, heti kétszer-háromszor használjunk fogsoráztató fertőtlenítő tablettát, hogy minden irritáló tényezőt megszüntessünk. A forgalomban lévő tabletták más-más hatásmechanizmussal, de egyformán hatékonyak, vírus-, gomba- és baktériumölők, illetve védik a fogakat a tea, kávé vagy cigaretta okozta elszíneződéstől.

A tablettából felszabaduló oxigén erőteljes pezsgésével egyenletesen osztja el a hatóanyagokat, így azok a legkisebb résekbe is eljutnak. Tegyük egy pohár langyos vízbe a tablettát, majd áztassuk benne a műfogsort az előírt ideig. Mielőtt visszahelyeznénk a szánkba, öblítsük le csapvízzel. Ha e szabályokat betartjuk, a protézisünk hosszú évekig ugyanolyan marad, mint amikor megvettük.

Ha kellemetlen égő, csípő érzés lép fel, vagy fehéres foltok jelennek meg a gyulladt nyálkahártyán, nem voltunk elég körültekintőek az ápolásnál. Menjünk azonnal fogorvoshoz, mert ez azt jelenti, hogy gombák telepedtek meg a pótlásban, és erősebb, receptre kapható fertőtlenítőszerek kellenek a tisztításhoz. Ha elfertőződött a protézis, akkor a szájüreget is mindenképpen kezelni kell.

Szerző:Forrás:Megjelent:
André Melinda - Bátis Dorina50plusz.hu2013. március 13.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések