Műfognak is valódi törődés jár

Sokan azt hiszik, hogy a műfogak nem tudnak elromlani, hiszen nem élő szövetről van szó. Ez tévedés, ugyanúgy kell ápolni őket, mintha a saját fogaink lennének, különben a protézis is fogkövesedhet, tönkremehet.

A cél természetesen az, hogy életünk végéig a szánkban tudjuk tartani a saját fogainkat. De ha már valamilyen fogpótlásunk van, akkor is sokat kell tennünk a megfelelő szájhigiéniáért. A szájüregből félezernyi baktériumfajtát mutattak ki. De baj csak akkor van, ha valamilyen korokozó jelenik meg közöttük, vagy mennyiségük átlépi a tűréshatárt.

Csakúgy, mint saját fogaink esetén, a műfogak ápolásában is az alapos, napi két-háromszori fogmosás és tisztítás játssza a legfontosabb szerepet. Ugyanúgy megtelepszik rajtuk a lepedék, amely baktériumok tömegét tartalmazza, elmeszesedése nem más, mint a fogkő.

Mechanikus tisztítás mindennap

A fogkefe kiválasztásánál a kisfejű, középkemény sörtéjűt részesítsük előnyben, azzal könnyebben odaférünk a zugokba. A nyele merev legyen, hogy erőt tudjunk kifejteni vele. A kivehető pótláshoz ajánlják a fogorvosok a merevebb sörtéjű fogkefét. Mindegy milyen fogkrémet választunk, mindegyik kellően ápol, a mechanikai tisztításon van a lényeg. Érdemes időnként plakkfestő vagy más néven lepedékfestő tablettát alkalmazni, hogy kiderüljön, hol nem tisztítjuk rendesen a fogainkat.

Fontos, hogy részleges műfogsor esetén a patent részek, elhorgonyzások mosásáról se felejtkezzünk el, mert ott is remekül megtapadhat az ételmaradék. Illetve, ha használunk fogsorrögzítő krémet, azt is maradéktalanul el kell távolítani a pótlásról és az ínyről egyaránt.

Idáig nincs különbség a mű- és saját fogaink ápolásában, és ugyanez a művelet a koronás fogak esetében is, hiszen a nyaki résznél azok is alá tudnak szuvasodni. A pótlások körül azonban több mindenre van szükségünk.

A hidaknál

Az íny és a fogpótlás közötti területet is ápolni kell, mert rengeteg baktérium bújik meg ott. Erre fejlesztették ki a Superflosst, amely egy fogselyem, egy merev rész és középen egy szivacsos állagú rész hármasa. A merev résszel be tudjuk vezetni a szivacsos részt a hídtest alá, majd keresztben végighúzogatva alatta eltávolítjuk a szivacsos résszel a lepedéket. Ha nem megy elsőre, érdemes erőltetni kicsit, mert sokszor már a baktériumok okozta gyulladás miatt ér össze az íny és a pótolt fog, ezért okoz nehézséget a tisztítása.

Kivehető pótlás esetén

Azon túl, hogy minden étkezés után végig kell dörzsölni fogkrémmel és fogkefével a protézist, heti kétszer-háromszor használjunk fogsoráztató fertőtlenítő tablettát, hogy minden irritáló tényezőt megszüntessünk. A forgalomban lévő tabletták más-más hatásmechanizmussal, de egyformán hatékonyak, vírus-, gomba- és baktériumölők, illetve védik a fogakat a tea, kávé vagy cigaretta okozta elszíneződéstől.

A tablettából felszabaduló oxigén erőteljes pezsgésével egyenletesen osztja el a hatóanyagokat, így azok a legkisebb résekbe is eljutnak. Tegyük egy pohár langyos vízbe a tablettát, majd áztassuk benne a műfogsort az előírt ideig. Mielőtt visszahelyeznénk a szánkba, öblítsük le csapvízzel. Ha e szabályokat betartjuk, a protézisünk hosszú évekig ugyanolyan marad, mint amikor megvettük.

Ha kellemetlen égő, csípő érzés lép fel, vagy fehéres foltok jelennek meg a gyulladt nyálkahártyán, nem voltunk elég körültekintőek az ápolásnál. Menjünk azonnal fogorvoshoz, mert ez azt jelenti, hogy gombák telepedtek meg a pótlásban, és erősebb, receptre kapható fertőtlenítőszerek kellenek a tisztításhoz. Ha elfertőződött a protézis, akkor a szájüreget is mindenképpen kezelni kell.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti felében-harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatarok is kialakulhatnak. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra