Mozogja le a fölösleges kilókat!


Szerző: Bátis Dorina
2013. április 24. | Forrás:  50plusz.hu

Matematikai szempontból egészen egyszerű dolog a fogyás. Nem kell hozzá más, csak negatív energia-egyensúlyt elérni a szervezetben, azaz több energiát elégetni, mint amennyit az étellel bevittünk.

A fogyókúrák az energia-bevitel oldaláról közelítik meg a fogyás problematikáját, arról szólnak, mi az, ami "tilos" a fogyókúrázónak. Ehhez részletes és aprólékos kalóriatáblázatból tudja kiszámolni, mennyi kalóriát vett magához az étellel. Lényegesen kevesebb figyelmet kapnak más előnyös lehetőségek, főként a sport, a rendszeres mozgás. Az 50pluszon is talál pedig olyan kalkulátort, amellyel azt ellenőrizheti, hogyan sikerülne megszabadulnia a fölösleges kalóriáktól.
Aki a mozgást választja, eleinte még biztosan nem fogja élvezni, de gondoljon arra, hogy az éhezés sem a gyönyörűségek netovábbja, sőt! Az a különbség, hogy a kínzó éhség szakadatlanul jelen van a fogyni vágyó életében, a sport viszont csak egy-egy óra naponta. Ha olyan sportot talál magának, amelyet örömmel és szívesen űz, akkor ez nemcsak röpke fellángolás lesz az életében.

A kezdet nehézségei

A cél ne a könnyű, hanem a sovány test elérése legyen. Vagyis az, hogy a zsírral szemben az izomszövet legyen a domináns. Nyilvánvaló, hogy ezt csak sportolással lehet elérni.

Aki egészséges, és nincs nagy súlyfeleslege, az a lehetőségek bőséges tárházából válogathat. Akinek jelentős testsúlyfeleslege van, de az orvos engedi sportolni, az ügyeljen a fokozatosságra és ízületei védelmére. Kerülje az ugrálással, szökdeléssel járó mozgásformákat. Az iramváltásokkal járó gyaloglás, a dzsoggolás kézi súlyzókkal, a spinning vagy a fitnesztermek kardiogépeinek bármelyike szóba jöhet. Ez utóbbi azért is jó megoldás, mert folyamatosan kontrollálni lehet a pulzust.

Kardiotréning

A kardioedzés nem más, mint a szív és a keringési rendszer edzése, edzettebbé tétele. Többnyire ciklikus mozgással jár. A lendületes gyaloglás, kocogás, kerékpározás, az edzőtermek kardiogépparkja által kínált mozgásformák, de a gimnasztika, az aerobik is megfelelően igénybe veszik a kardiovaszkuláris rendszert. Ezzel tudja megalapozni állóképességét, és gyorsíthatja az anyagcseréjét.

Erőfejlesztő edzés

Ez az izomerőt és az izomtömeget növeli. A zsírmentes testtömeg növekedése pedig magával hozza az alapanyagcsere növekedését is, vagyis sokkal több energiát használ majd fel a szervezet. Megerősödnek az inak és ínszalagok, ez fokozza az ízületek stabilitását. Segít elkerülni az izomtömeg csökkenését, amely a kor előrehaladtával jár. Növeli a csontok szilárdságát. Javul a testösszetétel, a testtartás, és mindezek következtében a lelkiállapot is.

Nem kell dönteni

A kardio- és erőfejlesztő edzések harmonikus kombinációja adja a legkedvezőbb eredményt. A Massachusettsi Egyetemen elvégeztek egy ide vágó kísérletet, ebben 72 túlsúlyos felnőttet vizsgáltak két csoportba osztva. Az első csoport csak aerob edzésmunkát végzett, heti háromszor harminc percben. A másik csoport aerob kardioedzését súlyzós gyakorlatokkal kombinálták, ugyanannyi ideig. Nyolc hét után azok, akik csak keringésfokozó tréninget végeztek, 1,4 kiló testzsírt és 0,2 kiló izmot veszítettek, míg a másik csoportbeliek 4,5 kg testzsírt veszítettek, és 0,9 kiló izmot növeltek!

A két edzéstípus kombinációja mellett szól az a tanulmány is, mely szerint a két hónapon keresztül rendszeresen végzett kombinált tréningek hatására a szisztolés vérnyomás 5 higanymillimétert csökken, a diasztolés pedig 3 higanymillimétert.

Mikor, mennyit és meddig?

Bár sokat hallani A napi pár perces mozgás előnyeit sem akarja elvitatni szakértőnk, mégis inkább azt javasolja, hogy átgondoltan, ha lehet, szakemberrel konzultálva, előre tervezze meg edzései gyakoriságát, iktasd be napirendjébe, heti időbeosztásába a sportot. Ehhez azután tartsa is magát. A halogatás a tett halála.

Ne legyen türelmetlen! Fogadja el, hogy csak napról napra, kitartó edzéssel fog előbbre jutni kitűzött céljai felé. Ne adja fel, ha két hét után még nem fogyott le látványosan! A fogyás hullámokban érzékelhető, a hullámhegyeket völgyek követik, de biztos lehet abban, hogy a testzsír nem tudja tartani magát a végtelenségig, és néhány hónap után szemmel látható lesz az eredmény.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bátis Dorina50plusz.hu2013. április 24.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések