Mozgás a vízben!


Szerző: Kiss Éva - Bátis Dorina
2013. július 10. | Forrás:  50plusz.hu

Az úszás nemcsak az izmokat, hanem a szívet, a tüdőt is karban tartja, legjobb megelőzése számtalan mozgásszervi és egyéb betegségnek, röviden: meghosszabbítja az életet. De mihez kezdjen a vízben az, aki nem tud úszni?

Az aquafitnesz gyakorlatait a vietnami háború egyik amerikai veteránjának, Glenn McWatersnek köszönhetjük. Lassan gyógyuló lábsérülése miatt rehabilitációra szorult ugyanis, és ehhez az otthoni úszómedencéjében végezhető mozgássort állított össze. Hosszasan lehetne sorolni a vízi edzés előnyeit: jótékony hatással van a gerinc- és ízületi problémákra, reumás panaszokra, az erőnlétre, az anyagcsere-zavarokra, a szív és érrendszerre, emellett hangulatjavító, frissítő, nyugtató, stresszoldó hatása is kétségtelen.
A gyakorlatok között vannak a mellizmot erősítő, a hasizmot edző, a fenékizmokra ható mozgássorok egyaránt. Mint minden vízben végzett mozgásra, erre is igaz, hogy a felhajtóerő miatt könnyebben végezhető, mint a levegőn, szárazon történő edzés. Erőnlétet javít, fejleszti az izmokat, az állóképességet, de kíméli az ízületeket, a gerincoszlopot, ezért olyan betegségek, állapotok esetében is folytatható, amelyek mellett egyébként korlátozott a mozgás.

Segédeszközök

Az aquafitnesz gyakorlatait mély és sekély vízben egyaránt végzik. Első alkalmazása óta számos segédeszközt dolgoztak ki a vízi edzés segítésére, de akkor sincs gond, ha nem áll rendelkezésre ilyesmi - különösen sekély vízben. Mély vízben gumihabból készült különleges öv segít fenntartani a testet a vízen. Hasonló könnyű műanyagból alkalmaznak súlyzókat is a mély vízben végzett gyakorlatsorhoz. Ezek szárazon habkönnyűek, de a víz ellenállása miatt a vízben való mozgatásuk megfelel egy néhány kilós súlyzóval való munkának. Az úgynevezett vízi nudlival, ezzel a tömör, szivacsszerű anyagból készült 1,5-2 méteres rúddal többnyire a víz felett végeznek gyakorlatokat. A sekély vízben pedig csúszásgátló gumicipőt, a víz ellenállását növelő kesztyűt, víz alatti sztepp-padot alkalmaznak segédeszközként. Labdákat, karikákat, egyéb sporteszközöket is használnak. A vízi testedzés még kellemesebb szórakozássá tehető, ha a mozgássorokat zenére végzik.

Üdít, frissít, gyógyít

A vízi tornaóra ajánlható fogyni vágyóknak, gerinc- és porckorong-bántalmak, ízületi problémák esetén, krónikus légúti betegeknek (asztmásoknak, allergiásoknak is), de jelentősen javítja a depressziósok állapotát is. Csontritkulásban szenvedők, idősebbek, várandósok, vagyis mindazok, akiknek fokozottabban kell vigyázniuk a sérülésmentes mozgásra, ezt az edzésformát bátran alkalmazhatják, enyhítheti a balesetektől való szorongásukat. A vízben végzett mozgás több módon is gyógyító, immunerősítő lehet, hiszen a víz felett lebegő pára kedvező hatással van a légzőszervi betegségekre, a különböző gyógyfürdők az egyedi összetételű vizeikkel pedig egyéb, például mozgásszervi vagy nőgyógyászati betegségek esetén segíthetnek - így a jótékony hatások megsokszorozhatók.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss Éva - Bátis Dorina50plusz.hu2013. július 10.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések