Mozgás a vízben!


Szerző: Kiss Éva - Bátis Dorina
2013. július 10. | Forrás:  50plusz.hu

Az úszás nemcsak az izmokat, hanem a szívet, a tüdőt is karban tartja, legjobb megelőzése számtalan mozgásszervi és egyéb betegségnek, röviden: meghosszabbítja az életet. De mihez kezdjen a vízben az, aki nem tud úszni?

Az aquafitnesz gyakorlatait a vietnami háború egyik amerikai veteránjának, Glenn McWatersnek köszönhetjük. Lassan gyógyuló lábsérülése miatt rehabilitációra szorult ugyanis, és ehhez az otthoni úszómedencéjében végezhető mozgássort állított össze. Hosszasan lehetne sorolni a vízi edzés előnyeit: jótékony hatással van a gerinc- és ízületi problémákra, reumás panaszokra, az erőnlétre, az anyagcsere-zavarokra, a szív és érrendszerre, emellett hangulatjavító, frissítő, nyugtató, stresszoldó hatása is kétségtelen.
A gyakorlatok között vannak a mellizmot erősítő, a hasizmot edző, a fenékizmokra ható mozgássorok egyaránt. Mint minden vízben végzett mozgásra, erre is igaz, hogy a felhajtóerő miatt könnyebben végezhető, mint a levegőn, szárazon történő edzés. Erőnlétet javít, fejleszti az izmokat, az állóképességet, de kíméli az ízületeket, a gerincoszlopot, ezért olyan betegségek, állapotok esetében is folytatható, amelyek mellett egyébként korlátozott a mozgás.

Segédeszközök

Az aquafitnesz gyakorlatait mély és sekély vízben egyaránt végzik. Első alkalmazása óta számos segédeszközt dolgoztak ki a vízi edzés segítésére, de akkor sincs gond, ha nem áll rendelkezésre ilyesmi - különösen sekély vízben. Mély vízben gumihabból készült különleges öv segít fenntartani a testet a vízen. Hasonló könnyű műanyagból alkalmaznak súlyzókat is a mély vízben végzett gyakorlatsorhoz. Ezek szárazon habkönnyűek, de a víz ellenállása miatt a vízben való mozgatásuk megfelel egy néhány kilós súlyzóval való munkának. Az úgynevezett vízi nudlival, ezzel a tömör, szivacsszerű anyagból készült 1,5-2 méteres rúddal többnyire a víz felett végeznek gyakorlatokat. A sekély vízben pedig csúszásgátló gumicipőt, a víz ellenállását növelő kesztyűt, víz alatti sztepp-padot alkalmaznak segédeszközként. Labdákat, karikákat, egyéb sporteszközöket is használnak. A vízi testedzés még kellemesebb szórakozássá tehető, ha a mozgássorokat zenére végzik.

Üdít, frissít, gyógyít

A vízi tornaóra ajánlható fogyni vágyóknak, gerinc- és porckorong-bántalmak, ízületi problémák esetén, krónikus légúti betegeknek (asztmásoknak, allergiásoknak is), de jelentősen javítja a depressziósok állapotát is. Csontritkulásban szenvedők, idősebbek, várandósok, vagyis mindazok, akiknek fokozottabban kell vigyázniuk a sérülésmentes mozgásra, ezt az edzésformát bátran alkalmazhatják, enyhítheti a balesetektől való szorongásukat. A vízben végzett mozgás több módon is gyógyító, immunerősítő lehet, hiszen a víz felett lebegő pára kedvező hatással van a légzőszervi betegségekre, a különböző gyógyfürdők az egyedi összetételű vizeikkel pedig egyéb, például mozgásszervi vagy nőgyógyászati betegségek esetén segíthetnek - így a jótékony hatások megsokszorozhatók.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss Éva - Bátis Dorina50plusz.hu2013. július 10.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések