Mindent a mézről


Szerző: Bátis Dorina
2012. november 7. | Forrás:  50plusz.hu

Sokan azt gondolják, hogy a méz magas cukortartalma miatt hizlal, csakhogy a mézben lévő cukrot az izmok gyorsan elégetik, a felesleg pedig a májban raktározódik el glikogénként, és nem alakul át zsírrá, mint a gyári finomított cukrok.

Ha fogyókúrázók mézet használnak édesítésre, szervezetük egy idő után kevesebb édességet kíván. A napi szükséglethez képest és a mai táplálkozás mellett a méz ásványianyag-tartalma nem túl magas, fogyasztása mégis előnyösen egészíti ki a napi táplálékban felvett ásványi sókat. Összetételénél fogva minden egészséges ember étrendjébe érdemes beépíteni. Ezenkívül kiválóan alkalmas a sovány betegek ételeinek dúsítására.

Fajták

A méz változatos ízű lehet, zamatanyag-összetétele attól függ, hogy a méhek milyen virágról gyűjtik. A legtöbb forgalomban levő méz vegyes virágméz, de a méhészek árulnak úgynevezett fajmézeket is: a méhkaptárokat olyan területen állítják fel, ahol egyfajta virág vagy fa virágzik.

Hazánkban a legismertebb mézfajták: akác-, repce-, hárs-, napraforgó-, vegyes virág-, gesztenyeméz. De kapható gyümölcs-, levendula-, édesharmatméz is. Mindegyik egészséges, de ásványianyag-tartalmuk, összetételük, így hatásuk is fajtafüggő. A legtöbb ásványi anyagot az édesharmatméz tartalmazza. Míg egy kiló virágmézben átlagosan 100 mg ásványi anyag van, addig az édesharmatmézben 400-1000 mg.

Gyógyítás

A méz bizonyítottan antibakteriális hatású külsőleg használva. Magas, 3,2 - 4,5 pH-értékével gátolja a baktériumok szaporodását és növekedését. A benne levő hidrogén-peroxid aktiválódik a sebben levő folyadék hatására, így fertőtleníti. Kisebb vágásokra, horzsolásokra, égésekre remek gyógyír. A sebre kenve megszárad, és a sebtapasz szerepét tölti be. Hatóanyagainak köszönhetően gyorsabb gyógyulnak a műtéti sebek.

Belsőleg használva elősegíti a belekben levő probiotikus baktériumok szaporodását. Ezzel erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet. Egyes kutatások szerint a bélrákok megelőzésében is van szerepe.

Néhány fajméz kifejezetten használatos gyógyításra:
Eukaliptuszméz: légzőszervi, emésztőrendszeri problémákra, féreghajtásra.
Levendulaméz: nyitott sebek gyógyítására, álmatlanság, vesebetegség és bélférgesség esetén.
Hajdinaméz: szívbetegeknek ajánlott.
Gesztenyeméz: vérszegénység, kimerültség, étvágytalanság, visszértágulat esetén.
Hársméz: torokgyulladás, megfázás, köhögés gyógyítására hársfateával együtt, idegesség, álmatlanság esetén magában ajánlott.

Receptek

Torokfájásra: 2 evőkanál méz, 4 evőkanál meleg víz vagy almabor, csipet só;
Nátha, influenza kezelésére: egy evőkanál hárstea, fél citrom, 2-3 kanál méz, 3-4 csepp eukaliptusz és gyömbérolaj.

Ízesítés

Egyes fajtákat inkább sütéshez ajánlják, másokat teába, kenyérre, kalácsra, müzlibe. Sütéshez a napraforgómézet tartalmazó vegyes virágmézek a legjobbak. Szépen színezik a süteményeket, és az áruk is kedvező.

Nem ajánlottak sütéshez az erősen zamatos mézek, mint például a hárs-, a gesztenye- vagy az édesharmatméz. A gyümölcsméz ritkán, kis mennyiségben terem, csemegeméznek számít. Fogyasztása önmagában, kenyérre kenve ajánlott, hasonlóan az édesharmatmézhez. A mézet sose keverjük forró teába, mert vannak hőérzékeny vitaminok, amelyek ilyenkor károsodnak!

Kozmetikum

Az arcpakoláshoz kiváló! A benne levő cukroknak, szerves savaknak és enzimeknek puhító és a bőr rugalmasságát elősegítő hatása van. A méz a bőrön élő és a pattanásokat okozó baktériumok szaporodását is megakadályozza. Zsíros bőrűeknél, a háton, vállon jelentkező pattanások kezelésére is alkalmas pakolásként alkalmazva. Masszírozásra és bőr hidratálására azonban a nagyobb mennyiségű vitamint, ásványokat és antioxidánsokat tartalmazó, organikus olajok hatásosabbak.

Tilos

Bármennyire jótékony hatású a méz, vannak betegségek, állapotok, amikor nem ajánlott fogyasztani. Ilyen például a cukorbetegség, az elhízás, a fruktózérzékenység, a fekélybetegség és a virágporallergia. (A pollenérzékenyek kétfajta mézzel azonban próbálkozhatnak: édesharmatmézzel vagy selyemfűmézzel.)

A mézben gyakran található a clostridium botulinum endospórája átalakulhat mérgező anyagokat termelő baktériummá, a csecsemők kifejletlen emésztőrendszerében súlyos betegséget, és bizonyos esetekben halált is okozhat. Csecsemőknek és egy éven aluli gyerekeknek ezért nem ajánlott a mézfogyasztás.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bátis Dorina50plusz.hu2012. november 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Erzsike néni titka

Igen, a legendák köztünk élnek! Sőt, megszólaltathatók, kifaggathatók! Megtudhatjuk tőlük, mi az a plusz, mi az a hajtóerő, ami például háromszoros olimpikonná tehet egy tornászlányt, és mi a titka, hogy ma, 83 éves korában is energiát sugároz magából?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések