Milyen az ön befektetői profilja?

Ahogy magasak, alacsonyak, testesek, véznák, bohémek, konzervatív ízlésűek, félénkek, bátrak vagyunk, ugyanígy vérmérséklettől, anyagi körülményektől, hosszú és rövid távú céloktól, élethelyzettől függően több befektetői személyiségtípus létezik.

Abban a reményben, hogy azóta az ön gazdasági helyzete nem romlott, sőt inkább csak javult, térjünk vissza egy korábbi kellemes gondolathoz: tételezzük fel, hogy viszonylag nagyobb pénzösszeg van a birtokában, amit belátható időn belül nem kell elköltenie, ha a dolgok a mostani medrükben folynak tovább. Visszakereste korábbi írásunkat, feltette magának az abban felsorolt hat kérdést, és lelkiismeretesen válaszolt is rájuk magának, így eldöntötte, hogy nem a legegyszerűbb és "bombabiztos" megoldást, a bankbetétet választja, hanem a befektetési típusok széles kínálatából keres magának valami testre szabottat.

Mi következzék most? Következzék az, hogy a szemléletesség kedvéért vegyük egy lélegzetvétel erejéig ennek a jelzőnek a konkrét értelmét: mintha ruhát akarnánk választani magunknak. Hogyan válogat? Hát úgy, hogy méretre jó legyen, megfeleljen a célnak, amire szánja, és nem utolsósorban illeszkedjék az ön ízléséhez, egyéniségéhez. Akkor fogja szívesen hordani, érzi majd testre szabottnak a ruhát, még ha konfekció is, ha ez mind teljesül. Segít ilyenkor a saját önismerete, de segít a bolti eladó is; ha meg szabónál csináltat ruhát, az igen részletesen kifaggatja, hogy biztosan találkozzék az ön elképzelésével az, ami majd a keze alól kikerül. Sokan sokfélék vagyunk, nincs tehát, nem is elképzelhető olyan megoldás, ami mindenkinek egyformán a legjobb.

Emlékszik, ugyanerre jutottunk akkor is, amikor a befektetési lehetőségekről volt szó? Ahogy magasak, alacsonyak, korpulensek, véznák, bohémek, konzervatív ízlésűek, félénkek, bátrak vagyunk, ugyanígy vérmérséklettől, anyagi körülményektől, hosszú és rövid távú céloktól, élethelyzettől függően több befektetői személyiségtípus létezik. Ha befektetési szolgáltatót keres fel, az először általában felméri az ön tőkepiaci ismereteit, kockázatvállalási hajlandóságát, befektetési céljait, és mindazt, ami a megalapozott befektetési döntést lehetővé teszi.

A kockázatkerülő befektető számára a befektetés biztonsága lényegesebb kérdés, mint a magasabb hozam elérésének lehetősége. Elfogadja az alacsonyabb hozam tényét, de rosszul tűri az árfolyam-ingadozásokat. Részvényalapok és más árfolyam-jellegű befektetések ezért csak hosszabb futamidő esetén kerülhetnek a portfólióba - akkor is csak kisebb mértékben. Előnyt élveznek viszont a kamatot fizető befektetési formák. Portfóliójában kitűntetett helyet foglalhatnak el a pénzpiaci és államkötvény alapok, valamint egyes garantált befektetési konstrukciók.

Az egyensúlyra törekvő befektető szereti a kiegyensúlyozottságot a befektetései hozamát és kockázatát illetően. Célja az elfogadható biztonság mellett a legmagasabb hozam elérése. Ennek érdekében megosztott portfóliók kialakítását részesíti előnyben. A kamatozó és az árfolyam jellegű értékpapírok aránya ezen belül erősen függhet a mindenkori céltól és futamidőtől. Ez a befektetőtípus az árfolyam-ingadozásokat rendszerint csak nem túl tág keretek között és korlátozottabb ideig tűri jól, azon túl elbizonytalanodik. Befektetéseinek célja az államkötvények és a részvényalapok jellemző hozama közötti teljesítmény elérése.

A hozamorientált befektető számára a legjobb hozam elérésének lehetőségét tartogató befektetés az első számú választás. A befektetési kockázatot akár nagyobb mértékben is tolerálja, az árfolyamok mozgását inkább esélyként értelmezi, mintsem kockázatként. Ez a hozzáállás megfelelő tapasztalati hátteret, futamidőt és következetességet feltételezve magas hozam eléréséhez vezethet, ezek hiányában viszont fájdalmas tanulópénzbe kerülhet. A portfólió kialakításában dominálhatnak az árfolyam jellegű befektetések.

Ne a vágyai, hanem az önismerete szerint döntsön a befektetési típusok között. Gondoljon arra, milyen kényelmetlenül érezné magát olyan ruhában, amit nem alkata alapján választ, hanem annak alapján, amilyen mindig is lenni szeretett volna.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Dipankrin reklámvideó (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Késő estére 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra