Milyen az ön befektetői profilja?


Szerző: Nádasi Tibor
2012. június 8. | Forrás:  50plusz.hu

Ahogy magasak, alacsonyak, testesek, véznák, bohémek, konzervatív ízlésűek, félénkek, bátrak vagyunk, ugyanígy vérmérséklettől, anyagi körülményektől, hosszú és rövid távú céloktól, élethelyzettől függően több befektetői személyiségtípus létezik.

Abban a reményben, hogy azóta az ön gazdasági helyzete nem romlott, sőt inkább csak javult, térjünk vissza egy korábbi kellemes gondolathoz: tételezzük fel, hogy viszonylag nagyobb pénzösszeg van a birtokában, amit belátható időn belül nem kell elköltenie, ha a dolgok a mostani medrükben folynak tovább. Visszakereste korábbi írásunkat, feltette magának az abban felsorolt hat kérdést, és lelkiismeretesen válaszolt is rájuk magának, így eldöntötte, hogy nem a legegyszerűbb és "bombabiztos" megoldást, a bankbetétet választja, hanem a befektetési típusok széles kínálatából keres magának valami testre szabottat.

Mi következzék most? Következzék az, hogy a szemléletesség kedvéért vegyük egy lélegzetvétel erejéig ennek a jelzőnek a konkrét értelmét: mintha ruhát akarnánk választani magunknak. Hogyan válogat? Hát úgy, hogy méretre jó legyen, megfeleljen a célnak, amire szánja, és nem utolsósorban illeszkedjék az ön ízléséhez, egyéniségéhez. Akkor fogja szívesen hordani, érzi majd testre szabottnak a ruhát, még ha konfekció is, ha ez mind teljesül. Segít ilyenkor a saját önismerete, de segít a bolti eladó is; ha meg szabónál csináltat ruhát, az igen részletesen kifaggatja, hogy biztosan találkozzék az ön elképzelésével az, ami majd a keze alól kikerül. Sokan sokfélék vagyunk, nincs tehát, nem is elképzelhető olyan megoldás, ami mindenkinek egyformán a legjobb.
Emlékszik, ugyanerre jutottunk akkor is, amikor a befektetési lehetőségekről volt szó? Ahogy magasak, alacsonyak, korpulensek, véznák, bohémek, konzervatív ízlésűek, félénkek, bátrak vagyunk, ugyanígy vérmérséklettől, anyagi körülményektől, hosszú és rövid távú céloktól, élethelyzettől függően több befektetői személyiségtípus létezik. Ha befektetési szolgáltatót keres fel, az először általában felméri az ön tőkepiaci ismereteit, kockázatvállalási hajlandóságát, befektetési céljait, és mindazt, ami a megalapozott befektetési döntést lehetővé teszi.

A kockázatkerülő befektető számára a befektetés biztonsága lényegesebb kérdés, mint a magasabb hozam elérésének lehetősége. Elfogadja az alacsonyabb hozam tényét, de rosszul tűri az árfolyam-ingadozásokat. Részvényalapok és más árfolyam-jellegű befektetések ezért csak hosszabb futamidő esetén kerülhetnek a portfólióba - akkor is csak kisebb mértékben. Előnyt élveznek viszont a kamatot fizető befektetési formák. Portfóliójában kitűntetett helyet foglalhatnak el a pénzpiaci és államkötvény alapok, valamint egyes garantált befektetési konstrukciók.
Az egyensúlyra törekvő befektető szereti a kiegyensúlyozottságot a befektetései hozamát és kockázatát illetően. Célja az elfogadható biztonság mellett a legmagasabb hozam elérése. Ennek érdekében megosztott portfóliók kialakítását részesíti előnyben. A kamatozó és az árfolyam jellegű értékpapírok aránya ezen belül erősen függhet a mindenkori céltól és futamidőtől. Ez a befektetőtípus az árfolyam-ingadozásokat rendszerint csak nem túl tág keretek között és korlátozottabb ideig tűri jól, azon túl elbizonytalanodik. Befektetéseinek célja az államkötvények és a részvényalapok jellemző hozama közötti teljesítmény elérése.

A hozamorientált befektető számára a legjobb hozam elérésének lehetőségét tartogató befektetés az első számú választás. A befektetési kockázatot akár nagyobb mértékben is tolerálja, az árfolyamok mozgását inkább esélyként értelmezi, mintsem kockázatként. Ez a hozzáállás megfelelő tapasztalati hátteret, futamidőt és következetességet feltételezve magas hozam eléréséhez vezethet, ezek hiányában viszont fájdalmas tanulópénzbe kerülhet. A portfólió kialakításában dominálhatnak az árfolyam jellegű befektetések.
Ne a vágyai, hanem az önismerete szerint döntsön a befektetési típusok között. Gondoljon arra, milyen kényelmetlenül érezné magát olyan ruhában, amit nem alkata alapján választ, hanem annak alapján, amilyen mindig is lenni szeretett volna.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2012. június 8.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések