Milyen a jó talpbetét?

Óriási a kínálat, nehéz eligazodni a talp- és lúdtalpbetétek, sarokemelők rengetegében. Mind komfortosabb cipőviselést és lábfájásenyhítést ígérnek, de melyiket válasszuk? Kinek kell egyáltalán talpbetét?

1. Hogyan válasszunk talpbetétet?

A talpbetétet nem lúdtalpbetét. Kizárólag kényelmi célokat szolgál: elűzi a kellemetlen szagokat, magába szívja a nedvességet, tompítja a csontozat terhelését. A lúdtalpbetét viszont korrekciós betét, a láb deformitását, a statikai elváltozásokat ellensúlyozza álláskor és járáskor, ezzel a lábbetegségek tüneteit enyhíti.

2. Mikor használjunk lúdtalpbetétet?

Nincs egységes álláspont arra, hogy a lábdeformitásokat milyen mértékben kell korrigálni, kell-e minden esetben betétet viselni. Harminc-negyven éve gipszből mintát vettek annak a lábáról, akinek lúdtalpa volt, és az alapján készítettek neki egy személyre szabott fémbetétet, amelyet folyton hordania kellett. Most más a gyakorlat. Felnőttnél is csak akkor javasoljuk a betétet, ha már panasza van a láb deformitása miatt.

3. Milyen panaszokat okozhat a lábdeformitás?

A harántboltozat és hosszboltozati süllyedés kellemetlen, sokszor elviselhetetlen talp-, láb-, térd-, gerincfájdalmat okozhat.

4. Honnan veszem észre, ha harántboltozat- vagy hosszboltozat-süllyedésem van?

Amikor vizes lábbal a padlóra, fürdőszobaszőnyegre lépünk, láthatjuk a lenyomatából. A lúdtalpasnak (szaknyelven hosszboltozat süllyedés) nincs boltíve a sarka és a nagylábujja között. A harántboltozati süllyedés pedig azt jelenti, hogy a talpa első felén, a lábközépcsontokon jár az ember, és nem oszlik el a testsúly egyenletesen a lábon. Nagyon tud fájni, főleg akkor alakul ki, ha sokat hordunk magas sarkú cipőt.

5. Mivel előzhető meg a lúdtalp?

Mivel leginkább a genetikát hibázathatjuk érte, a kialakulás elkerüléséért nem sokat tehetünk. Ám a talpizom erősítésével elősegítjük, hogy ritkábban legyenek lábpanaszaink. Ugyanis az edzett lábizomzat képes kompenzálni a deformitásokat is. Járkáljunk minél többet mezítláb, nem egyenletes talajon, szedjünk fel apró dolgokat a lábujjainkkal, sétáljunk felváltva a külső és a belső talpélen.

6. Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha csak néha-néha fáj a lábunk, érdemes kísérletezni a cipőboltokban, drogériákban kapható lúdtalpbetétekkel, sarokemelőkkel. Ártani ezzel nem tudunk magunknak, legfeljebb ha rosszat választunk, nem szűnik meg a fájdalmunk. Ha három hónap alatt 5-6 alkalomnál többször tapasztalunk lábfájást, akkor már érdemes felkeresni az ortopéd orvost.

7. Milyen a jó talpbetét?

Könnyű. Lábkövető. Puha anyagú, lehetőleg bőrből vagy más természetbarát anyagból készült. Adott méretű, mert ha 4-5 különböző méretű lábra is jó a gyártó szerint a talpbetét, valószínűleg a nyomáspontok nem ugyanoda esnek majd. A sarokrésze kipárnázott, mert a saroktáji fájdalmak gyakrabban fordulnak elő, mint a lúdtalpból eredő fájdalmak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Elszórtan záporok, jégdara záporok előfordulhatnak, egy-egy zivatar sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra