Milyen a jó talpbetét?


Szerző: A. M.
2012. március 7. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Óriási a kínálat, nehéz eligazodni a talp- és lúdtalpbetétek, sarokemelők rengetegében. Mind komfortosabb cipőviselést és lábfájásenyhítést ígérnek, de melyiket válasszuk? Kinek kell egyáltalán talpbetét?

1. Hogyan válasszunk talpbetétet?
A talpbetétet nem lúdtalpbetét. Kizárólag kényelmi célokat szolgál: elűzi a kellemetlen szagokat, magába szívja a nedvességet, tompítja a csontozat terhelését. A lúdtalpbetét viszont korrekciós betét, a láb deformitását, a statikai elváltozásokat ellensúlyozza álláskor és járáskor, ezzel a lábbetegségek tüneteit enyhíti.
2. Mikor használjunk lúdtalpbetétet?
Nincs egységes álláspont arra, hogy a lábdeformitásokat milyen mértékben kell korrigálni, kell-e minden esetben betétet viselni. Harminc-negyven éve gipszből mintát vettek annak a lábáról, akinek lúdtalpa volt, és az alapján készítettek neki egy személyre szabott fémbetétet, amelyet folyton hordania kellett. Most más a gyakorlat. Felnőttnél is csak akkor javasoljuk a betétet, ha már panasza van a láb deformitása miatt.

3. Milyen panaszokat okozhat a lábdeformitás?
A harántboltozat és hosszboltozati süllyedés kellemetlen, sokszor elviselhetetlen talp-, láb-, térd-, gerincfájdalmat okozhat.
4. Honnan veszem észre, ha harántboltozat- vagy hosszboltozat-süllyedésem van?
Amikor vizes lábbal a padlóra, fürdőszobaszőnyegre lépünk, láthatjuk a lenyomatából. A lúdtalpasnak (szaknyelven hosszboltozat süllyedés) nincs boltíve a sarka és a nagylábujja között. A harántboltozati süllyedés pedig azt jelenti, hogy a talpa első felén, a lábközépcsontokon jár az ember, és nem oszlik el a testsúly egyenletesen a lábon. Nagyon tud fájni, főleg akkor alakul ki, ha sokat hordunk magas sarkú cipőt.

5. Mivel előzhető meg a lúdtalp?
Mivel leginkább a genetikát hibázathatjuk érte, a kialakulás elkerüléséért nem sokat tehetünk. Ám a talpizom erősítésével elősegítjük, hogy ritkábban legyenek lábpanaszaink. Ugyanis az edzett lábizomzat képes kompenzálni a deformitásokat is. Járkáljunk minél többet mezítláb, nem egyenletes talajon, szedjünk fel apró dolgokat a lábujjainkkal, sétáljunk felváltva a külső és a belső talpélen.
6. Mikor kell orvoshoz fordulni?
Ha csak néha-néha fáj a lábunk, érdemes kísérletezni a cipőboltokban, drogériákban kapható lúdtalpbetétekkel, sarokemelőkkel. Ártani ezzel nem tudunk magunknak, legfeljebb ha rosszat választunk, nem szűnik meg a fájdalmunk. Ha három hónap alatt 5-6 alkalomnál többször tapasztalunk lábfájást, akkor már érdemes felkeresni az ortopéd orvost.

7. Milyen a jó talpbetét?
Könnyű. Lábkövető. Puha anyagú, lehetőleg bőrből vagy más természetbarát anyagból készült. Adott méretű, mert ha 4-5 különböző méretű lábra is jó a gyártó szerint a talpbetét, valószínűleg a nyomáspontok nem ugyanoda esnek majd. A sarokrésze kipárnázott, mert a saroktáji fájdalmak gyakrabban fordulnak elő, mint a lúdtalpból eredő fájdalmak.

Szerző:Forrás:Megjelent:
A. M.Nők Lapja Egészség2012. március 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az öregedő agy, Alzheimer-kór és memóriazavarok

Becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban, ám csak töredéküknél ismerik fel a betegséget és még kevesebben, a hivatalos nyilvántartások szerint az érintettek három százaléka jut hozzá a megfelelő kezeléshez.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések