Miért ölöd meg a szándékot?

Milyen szép család - állapítom meg magamban jókedvűen szombat délelőtt egy nagy bevásárlóközpont polcai előtt, ahol egy háromtagú, fiatal család mellett magam is a kenyerek között kutakodom. Korpás? Rozsos? Magos? Tönkölyös? Melyiket vegyem?

Nézegetem a riasztó árakat, tanulmányozom a kalóriákat, de közben hallok is...

– Nézd, lehet kapni olyan ostyatortalapot, amilyet anyám vett mindig gyerekkoromban! Emlékszem, meglocsolta forró cukros tejjel, aztán csokoládékrémet és lekvárt kent a lapokra. Nagyon finom volt! Vegyünk egyet, és ebédre megcsinálom magunknak gyerekkorom tortáját! – mondta fellelkesülve a magas, jóképű, harmincas apa.

– Ócska ez a tortalap, kemény, sokkal jobb és puhább a piskótából készült. Vegyünk inkább olyat, és csinálok nektek mogyorókrémes tortát – felelte a kicsi, ám csinos anya, és már nyúlt is a piskótatortalapért.

– De én megpuhítom majd az ostyát, pont olyan lesz, mint anyué – ellenkezett a férfi.

– Anyád nem főz jól, nála minden csupa vaj, cukor és zsír – jelentette ki a nő, és betette a kosárba piskótatortalapot.

– Érdekes, szerinted ő rosszul-zsírosan-cukrosan főz, én mégis vékony voltam világ életemben, te viszont állandóan fogyókúrázol, és kínozod magad, hogy el ne hízz – mondta a férfi dühösen.

– Majd teszek jó sok vajat a mogyorókrémbe, hogy te is felszedj néhány kilót – hangzott a sértett-epés válasz.

– Csinálj, amit akarsz, nekem nem kell torta, hagyjuk a fenébe! – emelte meg a hangját a férfi, és hátat fordított a feleségének.

– Most miért sértődsz meg? És nem értem, hogy miért kell nekem vásárlás közben anyádról beszélgetni? – mondta nő, és megfogta az eddig némán álldogáló hatéves forma kislányuk kezét. A gyerek továbbra is csöndben maradt – valószínűleg megtanulta már rövidke élete során, hogy ki a főnök a családban –, ám amikor az apja sarkon fordult, hirtelen éles gyerekhangon kiáltott utána.

– Apa, nekem is csinált már a nagymama ostyás tortát, szerintem nagyon finom!

Az anya elengedte a lánya kezét – felháborította az árulás –, mire a kislány az apjához rohant, aki felkapta és megölelte. Egy darabig álldogáltak így, valamit sutyorogtak is, majd a férfi letette a gyereket, aztán a lánya kezét fogva, határozott léptekkel visszament a kenyeres állványokhoz.

– Veszünk egy ostyás tortalapot, és ketten fogunk "főzni" – jelentette ki határozottan, miközben a kislánya boldogan ugrált mellette.

Az anya teste, tartása, tekintete megrendítő boldogtalanságot sugárzott. Biztosan nem jutott eszébe, hogy végre itt a március, itt a szerelmetes tavasz, sértett volt kétségbeesett. Megsajnáltam. Megfordult a fejemben, szólok neki, hogy próbáljon örülni az életnek, a párjának, a gyönyörű gyerekének meg annak, hogy a férje tevékenykedni akar! És ne ölje meg az ötletet, a szándékot már a születése pillanatában! De nem mertem szólni, olyan harcos és kemény volt az arca...

Mire pénztárhoz értem, már haragudtam rá. Az én kedvemet is elrontotta. Szinte hallani véltem, ahogy majd panaszkodik a barátnőinek, hogy a lánya túl apás, és ő nem pihenhetett a hétvégén, mert főznie és mosogatnia kellett… Igen, rosszkedvem lett, de amikor végre kiléptem a szabadba, és hirtelen elkápráztatott a régóta várt tavaszi napfény, lelkesen igyekeztem hazafelé, hogy időben érkezzek a férjemhez. Aki arra készült, hogy engem be sem enged a konyhába, mert ezen a szépséges tavaszi napon el akarja kápráztatni népes családunkat az imádott lányai kedvenc ételével: az ő utánozhatatlanul finom bolognai spagettijével...

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Dipankrin reklámvideó (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Késő estére 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra