Mi történik a tőzsdén?


Szerző: Nádasi Tibor
2012. június 15. | Forrás:  50plusz.hu

A tőzsde titokzatos világként jelenik meg az utca embere számára, éppen ezért sokan félnek is tőle. A hozzáértők szerint pedig egyszerű intézmény a tőzsde: nem más, mint piac, ahol a tőzsdei termékek cserélnek gazdát.

Tavasszal egyszer már elindultunk a tőzsdére, amikor arról volt szó, hogy mi is a részvény, mire való, és mire nem. Csak felidézzük, mert fontos, hogy a részvényügyletek csak a legmagasabb kockázatvállalási hajlandóságú befektetőknek valók, akiknek a jelentős kockázati étvágy mellett a megfelelő tudásuk és a stabil anyagi bázisuk is megvan ehhez.

Magyarországon a tőzsdei kereskedés legfontosabb intézménye az 1990-ben újraindult Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Célja szerint az intézmény lehetővé teszi a gazdasági élet szereplői számára, hogy a növekedésükhöz szükséges pénzügyi forrásokhoz átlátható, hatékony és szabályozott piacon jussanak hozzá értékpapírok kibocsátása révén. A BÉT értékpapírpiacán elsősorban a hazai nagy- és középvállalatok részvényeivel, valamint állampapírokkal, vállalati kötvényekkel és befektetési jegyekkel lehet kereskedni.
Az első magyar tőzsde egyébként 1864-ben kezdte meg működését Pesten. Értékpapírtőzsdeként jött létre, de később magába olvasztotta a gabonakereskedelem központját, és felvette a Budapesti Áru- és Értéktőzsde nevet. 1889-től a budapesti jegyzéseket Bécsben, Frankfurtban, Londonban és Párizsban is közölték. 1948-ban a Budapesti Áru- és Értéktőzsdét feloszlatták, vagyonát pedig állami tulajdonba vették.

A rendszerváltás után újraalapított és újranyitott budapesti tőzsdén 1999 ősze óta egyáltalán nincs már a filmekből ismert nyílt kikiáltásos kereskedés, a kereskedők nem a parketten, hanem az elektronikus távkereskedési rendszert használva kötik meg a kontraktusokat. Az elektronikus távkereskedés lényege, hogy a kereskedők saját irodájukból egy zárt számítógépes hálózaton keresztül kapcsolódnak a piachoz, és az ügyletkötések a számítógépes rendszeren belül automatikusan jönnek létre. A befektetők csak a hivatalos adatszolgáltatók, a vendorok által nyújtott szolgáltatás keretében, elektronikus formában (általában interneten) láthatják a kereskedést.
A tőzsde számos adatszolgáltatóval van kapcsolatban, amelyek a befektetők széles körének juttatják el a napi kereskedési adatokat, kibocsátói híreket is. Az adatszolgáltatók többsége rendelkezik internetes eléréssel is, így bárki, akár otthonról is nyomon követheti a tőzsdei kereskedést. A tőzsdei árfolyamok alakulásáról a befektetési szolgáltatók, illetve a Budapesti Értéktőzsde internetes honlapján érhető el részletes tájékoztatás.

A kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén jelenleg négy szekcióban folyik: a részvény, a hitelpapír, a származékos és az áru szekcióban. A tőzsdei kereskedésben most közel 40 hazai és külföldi befektetési szolgáltató vesz részt. A közvetlen kereskedésre kizárólag azok jogosultak, akiknek a tőzsde ilyen jogosítványt, kereskedési jogot ad. A befektetők az ő közreműködésükkel adhatnak megbízást a tőzsdei termékekre. Elérhetőségük megtalálható a BÉT honlapján.
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2012. június 15.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Kalcium - a sokoldalú elem

A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, többek között csontjaink fő alkotója. A kalcium sok más életfunkció számára is nélkülözhetetlen: nem működne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk...

tovább

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések