Mi is az a koleszterin?

2. / 2 oldal


Szerző: Máriáss Márta
2007. július 27. | Forrás:  HáziPatika.com

A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái. Közéjük tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. Hogyan válhatnak hát ezek az alapvető építőelemek szervezetünk egészségének ellenségeivé?

LDL

Az LDL-koleszterin ("low density lipoprotein") kis sűrűségű anyag, 45% koleszterint, trigliceridet, foszfolipidet és fehérjét tartalmaz. A koleszterint a májból szállítja a sejteknek, ha viszont túl sok termelődik, és a sejtek keveset használnak fel belőle, akkor a koleszterin lerakódik az érfalba, ezért az LDL-koleszterint "veszélyeztető koleszterinnek" is nevezik.
A magas szérum koleszterinszint általában magas LDL-szintet is jelent.

HDL

A HDL-koleszterin nevét az angol "high density lipoprotein" kifejezés kezdőbetűitől kapta, magyarul nagy sűrűségű lipoproteint jelent. A HDL-koleszterin 50% fehérjét, kevés koleszterint, trigliceridet és foszfolipidet tartalmaz. Szerepe abban áll, hogy a már lerakódott koleszterint az érfalból visszaszállítja a májba, ami ott lebomlik, végül a bélben végzi. Így védi az érfalat.
Az érelmeszesedés szempontjából tehát nemcsak a vér koleszterinszintje, hanem az egyes koleszterinrészek egymáshoz viszonyított aránya is fontos.
A rutinszerű laborvizsgálat során a vér összkoleszterin-, triglicerid, HDL- és LDL-szintjét szokták meghatározni. Az összkoleszterin-szinthez hozzájárul a VLDL ("very low density lipoprotein") szintje is, amelynek zsírsavait energianyerés céljából égeti el a szervezet.

Akkor mi is az a koleszterin?

Mint láttuk tehát, koleszterinnek emlegetjük a szteránvázas koleszterin-molekulát, annak származékait és az LDL-, HDL-koleszterin molekulakomplexet is. A szervezet mindekettőt felveszi a táplálékból.
A felszívás a vékonybélben történik, és nagyon összetett folyamat. Az apró, emésztetlen zsírcseppeket - bennük az oldott koleszterin molekulákkal - egyben is bekebelezheti, azaz ún. endocitózissal is felveheti a bélhámsejt. Az emésztett zsírmolekulák építőkövei - a zsírsavak és monogliceridek - egészen más folyamattal, diffúzióval egyenként kerülnek be a bélhámsejtekbe.
A szervezet az esszenciális zsírsavakat nem, de minden egyéb zsírt - lipidet -, és azok molekulakomplexeit önmaga is előállítja

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Máriáss MártaHáziPatika.com2007. július 27.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Italok, melyek nélkül nem élet az élet

Víz nélkül néhány nap alatt meghalunk, a frissen facsart gyümölcslével pedig óriási tápértékhez juthatunk. A forró kávé illata és aromája nélkül pedig nem tudunk élni, annyira szeretjük.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések