Mentő tippek kiszáradás ellen


2013. június 20. | Forrás:  HáziPatika.com

A kánikulában fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre: a napi szükséglet akár az átlagos érték kétszeresére nőhet. Már kétszázalékos folyadékvesztés is azzal jár, hogy csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség.

Átlagos esetben napi 1,5-2 liter folyadékot kellene innunk, kánikula esetén ez a 3-4 litert is elérheti. Hogy elkerüljük a kiszáradást, összeszedtünk néhány hasznos tippet.

Mit igyunk?

A napi folyadékszükséglet kielégítésére a legalkalmasabb a jó minőségű csapvíz és szénsavmentes ásványvíz, a gyümölcsből és zöldségből készült ivólé (cukor hozzáadása nélkül, minél magasabb rosttartalommal), a gyümölcstea és a gyógytea (szintén cukor nélkül), de hozzájárulhatnak a folyadékpótláshoz a tej és a folyékony tejtermékek, a levesek, a főzelékek, a mártások is, akárcsak a lédús zöldségek és gyümölcsök.

Mit ne igyunk?

Az alkohol és a cukrozott üdítőitalok fokozzák a szomjúságot, ezért nem ajánlottak a folyadékszükséglet fedezésére. Ha a melegben kávét vagy fekete teát fogyasztunk, mindig igyunk utána egy pohár vizet: ezek ugyanis koffeintartalmuk miatt vízhajtó hatásúak.

A kiszáradás jelei

Ismerjük fel a kiszáradás tüneteit. Ezek a következők: fejfájás, a koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság. A szervezet a szomjúságot csak akkor jelzi, amikor a folyadékhiány már elérte a kétszázalékos értéket. Aki még ilyenkor sem iszik, az hirtelen rosszul lehet, és akár kórházban is végezheti!

Szaunahatás

A hirtelen fogyás is árulkodhat a folyadékvesztésről, különösen aktív tevékenység, sportolás során. Ha percek, órák alatt fél kilogrammot fogytunk, az egyszerűen azt jelenti, hogy fél liter folyadékot veszítettünk. Mindenképpen pótolni kell!

Fokozott figyelem

Az idősek és a kisebbek folyadékpótlására is fokozottan figyeljünk: a gyerekeket a játszótérre se engedjük el innivaló nélkül, és mivel hajlamosak megfeledkezni az ivásról, kínáljuk őket gyakrabban! Hőség idején a munkáltatónak is gondoskodnia kell munkavállalói biztonságáról, így védőital és a napfénytől védett munkaterület is megilleti a dolgozót.

Ügyelni kell erre is

A verejtékkel só is távozik a szervezetből, a vérnyomás csökken, ez pedig akár az agy, a vesék, a máj károsodásához is vezethet. Nem elég tehát a vizet pótolni, a sók pótlása is fontos. Nagy mennyiségű ásványvízfogyasztás esetén azonban az ásványi anyagok túlzott felhalmozódásának elkerülése érdekében az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása javasolt. Ilyenek a literenként 500 milligrammnál kevesebb ásványi anyagot tartalmazó vizek. Ezeket is váltogassuk!

Forrás:Megjelent:
HáziPatika.com2013. június 20.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Még ez is?!

Ötven felett nem változik semmi..., ami addig ne lett volna változóban. Nem arról van szó, hogy ha elfújod azt az 50. gyertyát, akkor valami átbillen, mint a libikóka a játszótéren. (x)

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések