Mentő tippek kiszáradás ellen

A kánikulában fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre: a napi szükséglet akár az átlagos érték kétszeresére nőhet. Már kétszázalékos folyadékvesztés is azzal jár, hogy csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség.

Átlagos esetben napi 1,5-2 liter folyadékot kellene innunk, kánikula esetén ez a 3-4 litert is elérheti. Hogy elkerüljük a kiszáradást, összeszedtünk néhány hasznos tippet.

Mit igyunk?

A napi folyadékszükséglet kielégítésére a legalkalmasabb a jó minőségű csapvíz és szénsavmentes ásványvíz, a gyümölcsből és zöldségből készült ivólé (cukor hozzáadása nélkül, minél magasabb rosttartalommal), a gyümölcstea és a gyógytea (szintén cukor nélkül), de hozzájárulhatnak a folyadékpótláshoz a tej és a folyékony tejtermékek, a levesek, a főzelékek, a mártások is, akárcsak a lédús zöldségek és gyümölcsök.

Mit ne igyunk?

Az alkohol és a cukrozott üdítőitalok fokozzák a szomjúságot, ezért nem ajánlottak a folyadékszükséglet fedezésére. Ha a melegben kávét vagy fekete teát fogyasztunk, mindig igyunk utána egy pohár vizet: ezek ugyanis koffeintartalmuk miatt vízhajtó hatásúak.

A kiszáradás jelei

Ismerjük fel a kiszáradás tüneteit. Ezek a következők: fejfájás, a koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság. A szervezet a szomjúságot csak akkor jelzi, amikor a folyadékhiány már elérte a kétszázalékos értéket. Aki még ilyenkor sem iszik, az hirtelen rosszul lehet, és akár kórházban is végezheti!

Szaunahatás

A hirtelen fogyás is árulkodhat a folyadékvesztésről, különösen aktív tevékenység, sportolás során. Ha percek, órák alatt fél kilogrammot fogytunk, az egyszerűen azt jelenti, hogy fél liter folyadékot veszítettünk. Mindenképpen pótolni kell!

Fokozott figyelem

Az idősek és a kisebbek folyadékpótlására is fokozottan figyeljünk: a gyerekeket a játszótérre se engedjük el innivaló nélkül, és mivel hajlamosak megfeledkezni az ivásról, kínáljuk őket gyakrabban! Hőség idején a munkáltatónak is gondoskodnia kell munkavállalói biztonságáról, így védőital és a napfénytől védett munkaterület is megilleti a dolgozót.

Ügyelni kell erre is

A verejtékkel só is távozik a szervezetből, a vérnyomás csökken, ez pedig akár az agy, a vesék, a máj károsodásához is vezethet. Nem elég tehát a vizet pótolni, a sók pótlása is fontos. Nagy mennyiségű ásványvízfogyasztás esetén azonban az ásványi anyagok túlzott felhalmozódásának elkerülése érdekében az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása javasolt. Ilyenek a literenként 500 milligrammnál kevesebb ásványi anyagot tartalmazó vizek. Ezeket is váltogassuk!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra