Méltósággal elmenni

Búcsú a haldoklóktól

2. / 2 oldal


Szerző: Kéky Kira
2007. október 11. | Forrás:  HáziPatika.com

Aki még nem élte át, nem is sejti, milyen az: elbúcsúzni, végleg, megváltoztathatatlanul. Aki átélte, az tudja, hogy rettenetesen nehéz annak, aki itt marad. De annak is nehéz, aki elmegy.

Együtt imádkozni, ha kell

A hospice tiszteletben tartja minden beteg vallási meggyőződését és lehetővé teszi a vallásgyakorlást, bármely felekezet híve is. Ugyanakkor tiszteletben tarja a nem hívő beteg világnézetét, kívánságait is.
- A halál közeledte nem feltétlenül jelenti, hogy a beteg vallásosabb lesz, inkább egyfajta sprituális nyitottság jellemző ebben az állapotban - mondta Hegedűs Katalin.
A haldoklók életmérleget készítenek és gondolkodnak arról, hogy mi lesz ezután, mi fog történni velük. Ez nem feltétlenül istenhit. Ez a folyamat a haldoklás része, ezen - ha nincs öntudatlan állapotban a beteg - akkor mindenki átesik.
Nehezítheti viszont, ha a hozzátartozók nem engedik, hogy a haldokló elmondhassa, amit fontosnak tart elmondani, ha azzal hárítanak, hogy ugyan már, ne beszélj ilyeneket, pihenj inkább. Ilyenkor jó, ha a családtagokon kívül valaki más is tud segíteni, mert kívülállónak gyakran jobban megnyílnak az emberek. A hospice szolgálat szakemberei segítenek ezekben az órákban, az élet áttekintésében.

Ez egy olyan ősi, kollektív, emberi megnyilvánulás, amely kortól független. Polcz Alaine írta le könyvében, hogy még az egészen kicsi, akár 3 éves gyerekek is visszatekintenek az életükre haldoklás közben.

Kérjen segítséget!

Több módon is kaphat valaki hospice ellátást. Vannak fekvőbeteg intézmények, önálló hospice otthonok, vagy palliatív kórházi részlegek, de akár ambuláns formában, úgynevezett nappali kórházban illetve a beteg otthonában, házigondozásban is igénybe vehető a segítség.

Ma már a daganatos betegek fájdalma is jól csillapítható úgy, hogy közben a beteg nem veszíti el szellemi képességeit. A hospice-ban kötelező a legmodernebb fájdalomcsillapítás alkalmazása.

Hospice ellátást bárki kérhet Magyarországon, nemzetiségétől, etnikai hovatartozásától, vallásától, fizetőképességétől, életkorától függetlenül, de érdemes előtte a családorvossal, vagy a kórházi kezelőorvossal is konzultálni.

A hospice gondozást biztosító szervezetek a lehető legmagasabb színvonalú orvosi, ápolási, lelki és szociális támaszt nyújtják a betegeknek és családtagjaiknak a betegség ideje alatt, és még tovább, a gyász időszakában is. A hospice-mozgalom törekvése az élet minőségének javítása, az emberi élet egy rendkívül értékes időszakának gazdagítása és annak biztosítása, hogy az emberek ne adják fel az életet a halál "valódi" pillanatáig. A hospice mindenben segíti a beteg elbúcsúzását az élettől és a hozzátartozóktól. A mozgalom résztvevői azt tudják adni, ami annyira hiányzik a világból: időt, helyet és hozzáértő segítséget az utolsó hónapokra, hetekre, órákra.

A Magyarországon működő hospice-szervezetek elérhetőségét ide kattintva találja meg.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kéky KiraHáziPatika.com2007. október 11.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

A bogyók száma korral nő?

A krónikus betegségek fő céltáblája az idősebb nemzedék. A helyes gyógyszerszedési gyakorlat - leegyszerűsítve: miből mikor mennyit és hogyan? - megismerése a mellékhatások számát csökkenti, és emellett pénztárcakímélő megoldás.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések