Méltányossági gyógyszertámogatások

2. / 2 oldal


Szerző: Kiss Éva
2008. július 2. | Forrás:  HáziPatika.com

Az általánosan nem szabályozható, sajátos, egyedi esetekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz méltányossági kérelemmel lehet fordulni. Nézzük ennek feltételeit!

Méltányossági eljárás

A méltányossági eljárás során az OEP ellenőrzi a kérelemben foglaltakat. A beteg lakóhelye szerint területileg illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár útján ellenőrzik az orvos (háziorvos, ha a kérelem szakorvosi javaslattal érkezett, a szakorvos) dokumentációját. Megvizsgálják a betegdokumentáció szabályszerűségét és a kérelem megalapozottságára utaló adatokat is. Az ellenőrzést az orvosnál a helyszínen, vagy az ellenőrzendő iratok másolatának bekérésével is elvégezheti az egészségbiztosító. Az orvosi dokumentáció ellenőrzése mellett további ellenőrzési és szakmai célokat szolgál a kérelmező beteg TAJ-számára - a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül - az E. Alapból elszámolt egészségügyi ellátások, szolgáltatások (vagyis a kérelmező által az egészségbiztosítás terhére igénybe vett egészségügyi ellátások) adatainak, mint előzménynek a vizsgálata is. Az így meghatározott adatokat orvos-szakmai szempontból is megvizsgálja az egészségbiztosító. A méltányossági eljárások nélkülözhetetlen eleme a kérelmező beteg jövedelmi helyzetének vizsgálata is.
A megalapozott méltányossági döntés meghozatala érdekében az OEP a saját szakértőit és neves, elismert szakemberek szakvéleményét, illetve a Magyar Orvosi Kamara állásfoglalásait, az elfogadott szakmai protokollokat, illetve a szakmai kollégiumok, országos intézetek adott termékre vonatkozó szakmai állásfoglalásait is figyelembe veszi.
Az eljárás során orvos-szakmai szempontok szerint megvizsgálják a betegség súlyosságát, az alkalmazott és kérelmezett kezeléseket, a kérelem teljesítése esetén várható eredményességet, és azt is, hogy az adott gyógyszernek van-e egyáltalán az adott diagnózishoz kapcsolódó jóváhagyott alkalmazási területe.
A megállapított méltányossági ártámogatás korlátozott időtartamra, legfeljebb egy évre állapítható meg.

Döntés a kérelemről

Az OEP a kérelem beérkezésétől számított harminc napon belül dönt az ügyben, de életmentő, életet veszélyeztető sürgős esetben a kérelmet soron kívül elbírálja (a szükséges dokumentumokat a beteg vagy képviselője utólag köteles csatolni).
Az ártámogatás engedélyezése esetén az engedélyt, és az engedélyezés igazolásával ellátott (ún. felülbélyegzett) vényt az OEP egy kísérőlevéllel (a közigazgatási határozattal) postán elküldi a betegnek. A határozatban kap tájékoztatást a beteg az engedély időtartamáról, az engedélyezett támogatás mértékéről, és egyedi eljárással behozott import gyógyszer esetén pedig arról is, hogy az adott gyógyszer melyik gyógyszertárban váltható ki.
A méltányossági kérelemről született döntésről a kezelőorvost is tájékoztatja az OEP.

Forrás:
www.oep.hu

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2008. július 2.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Segítsen szervezetének elkerülni a rákbetegséget!

Miért ne tenne meg mindent, amit csak lehet, hogy elkerülje a daganatos megbetegedéseket? Különösen, ha olyan egyszerűen teheti, hogy egészséges összetevőket tartalmazó finomságokból állítja össze maga és családja étrendjét.

tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések