Melegen ajánlott

A franciák közel sem olyan levesesek, mint a magyarok, a hagymalevesnek mégis több tucatnyi változatát készítik és fogyasztják. A hagymaleves előnye, hogy minden megvan hozzá otthon, és egyszerű elkészíteni, ha úgy diktálja úri gusztusunk.

Vagyunk még sokan, akik úgy gondoljuk, hogy az ételeknek megvan a maguk szezonja. Hiába technikai fejlődés és globalizálódás, télen nem az igazi a friss paradicsom, sem a zsenge fejes saláta, ahogy nyáron kocsonyát csinálni és enni is merénylet a világ rendje ellen. A kocsonya téli étel, ahogy egy forró leves is csak téli hidegben esik a legjobban.

A hideg még hagyján, de ezzel a begyepesedett szemlélettel bizony nem könnyű friss vitamin- és ásványianyag-forrásra lelni, pedig ezekre ilyenkor is szükség van. Azt találni otthon, ami hagyományosan eláll télre is, ezek közül az egyik legközönségesebb, de egyben legbecsesebb is a vöröshagyma.

Francia hagymaleves (4 személyre)

Hozzávalók:

3 közepes vagy 2 nagy fej hagyma,

8 dkg vaj,

1 dkg liszt,

1 l tyúkhúsleves (lehet kockából),

4 szelet kenyér,

10 dkg reszelt sajt,

só,

bors,

csipetnyi levesfűszer (vegeta)

Előkészítése:

A hagymát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Elkészítjük a húslevest.

Elkészítése:

Felmelegítjük a vajat, a hagymát megpirítjuk benne, körülbelül öt percig folyamatosan kevergetve nagy lángon. Amikor már aranysárga, megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd ráöntjük a forró húslevest. Megsózzuk, megborsozzuk, fűszerezzük. Még egy fél órán át főzzük lefedve, takaréklángon. Ezalatt megpirítjuk a kenyérszeleteket. A levest szétmerjük négy tányérba, ami bírja a sütőt. Minden tányérba egy-egy pirított kenyérszeletet helyezünk a leves tetejére, megszórjuk reszelt sajttal, azután grillben ráolvasztjuk a sajtot néhány perc alatt. Azonnal tálaljuk.

A francia hagymaleves legismertebb, lyoni változata a leírtakhoz képest kevesebb vaj és némi olaj keverékét használja, sűrűbb, mert kicsit több hagymát tesz bele, azt sötétebbre pirítja, és sokkal kevesebb folyadékkal: húsleves helyett 2 deciliter vízzel és 3 deciliter fehérborral önti fel. A fűszerezéskor vegeta helyett egy csipetnyi szerecsendiót kell beletenni. A végén az üres tányérok aljára kerül a reszelt sajttal megszórt pirítós, úgy merik rá a forró levest.

Aki valami üdébbre és könnyedebbre vágyik, annak érdemes kipróbálnia a póréhagymás változatot, esetleg vegyesen, vöröshagymával együtt.

Egy tartalmasabb változat pedig úgy készül, hogy a főzés vége előtt 1,5 deciliter főzőtejszínnel és 2-3 tojássárgájával összeturmixoljuk a levest, majd összeforraljuk még a pirítós és a sajt előtt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra