Melegen ajánlott


Szerző: Bitai Sándor
2012. január 19. | Forrás:  50plusz.hu

A franciák közel sem olyan levesesek, mint a magyarok, a hagymalevesnek mégis több tucatnyi változatát készítik és fogyasztják. A hagymaleves előnye, hogy minden megvan hozzá otthon, és egyszerű elkészíteni, ha úgy diktálja úri gusztusunk.

Vagyunk még sokan, akik úgy gondoljuk, hogy az ételeknek megvan a maguk szezonja. Hiába technikai fejlődés és globalizálódás, télen nem az igazi a friss paradicsom, sem a zsenge fejes saláta, ahogy nyáron kocsonyát csinálni és enni is merénylet a világ rendje ellen. A kocsonya téli étel, ahogy egy forró leves is csak téli hidegben esik a legjobban.

A hideg még hagyján, de ezzel a begyepesedett szemlélettel bizony nem könnyű friss vitamin- és ásványianyag-forrásra lelni, pedig ezekre ilyenkor is szükség van. Azt találni otthon, ami hagyományosan eláll télre is, ezek közül az egyik legközönségesebb, de egyben legbecsesebb is a vöröshagyma.
Francia hagymaleves (4 személyre)

Hozzávalók:
3 közepes vagy 2 nagy fej hagyma,
8 dkg vaj,
1 dkg liszt,
1 l tyúkhúsleves (lehet kockából),
4 szelet kenyér,
10 dkg reszelt sajt,
só,
bors,
csipetnyi levesfűszer (vegeta)

Előkészítése:
A hagymát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Elkészítjük a húslevest.

Elkészítése:
Felmelegítjük a vajat, a hagymát megpirítjuk benne, körülbelül öt percig folyamatosan kevergetve nagy lángon. Amikor már aranysárga, megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd ráöntjük a forró húslevest. Megsózzuk, megborsozzuk, fűszerezzük. Még egy fél órán át főzzük lefedve, takaréklángon. Ezalatt megpirítjuk a kenyérszeleteket. A levest szétmerjük négy tányérba, ami bírja a sütőt. Minden tányérba egy-egy pirított kenyérszeletet helyezünk a leves tetejére, megszórjuk reszelt sajttal, azután grillben ráolvasztjuk a sajtot néhány perc alatt. Azonnal tálaljuk.
A francia hagymaleves legismertebb, lyoni változata a leírtakhoz képest kevesebb vaj és némi olaj keverékét használja, sűrűbb, mert kicsit több hagymát tesz bele, azt sötétebbre pirítja, és sokkal kevesebb folyadékkal: húsleves helyett 2 deciliter vízzel és 3 deciliter fehérborral önti fel. A fűszerezéskor vegeta helyett egy csipetnyi szerecsendiót kell beletenni. A végén az üres tányérok aljára kerül a reszelt sajttal megszórt pirítós, úgy merik rá a forró levest.
Aki valami üdébbre és könnyedebbre vágyik, annak érdemes kipróbálnia a póréhagymás változatot, esetleg vegyesen, vöröshagymával együtt.

Egy tartalmasabb változat pedig úgy készül, hogy a főzés vége előtt 1,5 deciliter főzőtejszínnel és 2-3 tojássárgájával összeturmixoljuk a levest, majd összeforraljuk még a pirítós és a sajt előtt.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bitai Sándor50plusz.hu2012. január 19.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Miért nem élünk addig, amíg élhetnénk?

Az emberi faj életkapacitása jelenleg 130-135 év. Amennyiben nem érnék a szervezetet kórképző ártalmak, az ún. "természetes öregedéssel" ennyit élhetnénk. Az egyének azonban igen nagy különbségeket mutatnak az esélyek és kockázatok tekintetében.

tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések