Megújulás 6 lépésben


2012. december 28. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Új év érkeztén nagy a késztetés a változtatásra, a megújulásra. A gyökeres, jól átgondolt megújulás persze nem egynapos, hanem hosszú folyamat. Idő, türelem és egy jó terv is kell hozzá.

Papp Eszter és Komócsin Laura coachok kifejlesztettek egy hat lépésből álló programot, amely segít a tudatos változásban. A DIADAL minden betűje egy-egy lépcsőfok, ezeken végiglépdelve elérhetünk a célunkig.

D, mint diagnózis

Mielőtt életünk bármely területén változtatni szeretnénk, gondoljuk át, mi is a probléma valójában. Alaposan térképezzük fel az adott életterületet. Erre jó eszköz lehet a naplózás. Egy egész napon keresztül, félórás, egyórás időközökre lebontva írjuk le az adott problémával kapcsolatos érzéseinket, gondolatainkat. A végén rájövünk, mi akadályoz bennünket a megújulásban. Szintén jól jöhet ilyenkor a kreatív írás: 10-15 percen keresztül folyamatosan írjuk le mindazt, ami eszünkbe jut a problémánkkal kapcsolatban. Akár levelet is írhatunk magunknak, egy közeli barátunk vagy családtagunk nevében, amelyben megfogalmazzuk, mi hogy látjuk a helyzetet. A kreatív, gondolkodás nélküli írás nagyon intuitív, sokat segít abban, hogy rájöjjünk a problémáink igazi okaira. Aki vizuális típus, az készítse el mostani életének a címerét - szimbolizálva a jelenlegi helyzetét -, majd egy másik címert, amely az elérni kívánt állapotot jelképezi.

I, mint iránykijelölés

Miután megfogalmaztuk, min szeretnénk változtatni, gondoljuk ki, hogyan fogjuk elérni a célunkat. Itt megint csak jól jöhet a kreatív írás: vessük papírra, hogyan képzeljük el magunkat egy év múlva. Azt is fogalmazzuk meg, visszatekintve mi mindenre volt szükség a célunk eléréséhez. Milyen lépéseket tettünk a változás érdekében? Mindez segít kijelölni a változás irányát.

A, mint alternatívák

Ha megvan a pontos diagnózis és a megújulás iránya, gyűjtsünk alternatívákat a megvalósításhoz. Fontos, hogy ne ragaszkodjunk az önkorlátozó hiedelmeinkhez. Induljunk ki abból, hogy mi lenne, ha semmi sem lenne akadály, amit korábban annak gondoltunk. Inspiráló lehet, ha több példaképünk - egykori tanárunk, munkatársunk, főnökünk, szüleink, barátaink - bőrébe képzeljük magunkat, és leírjuk, ők mit tennének a helyünkben.

D, mint döntés

A megújulás alternatíváinak összegyűjtése után válasszuk ki azt, amelyik a legszimpatikusabb számunkra, ami a leginkább segít a célunk elérésében. Listázzuk minden egyes alternatíva előnyeit és hátrányait. Például fogyókúra esetén lehet, hogy nagyon hatékony a húsmentes diéta, de ha húsimádók vagyunk, nem fogjuk tudni betartani. Készítsünk olyan akciótervet, amit mindvégig követni tudunk. Írjuk össze a változáshoz vezető út minden egyes lépését.

A, mint alkalmazás

Ez a legfontosabb szakasz. Alapos előkészítő munkánk után nincs más hátra, mint hogy életbe léptessük az eltervezett változási folyamatokat. Sokat segíthet a fokozatosság. Mindennap növeljük egy kicsivel a feladatainkat, és ha nem sikerült, büntessük meg magunkat. Persze nem az önostorozás a cél, csupán az, hogy legyen következménye a lustaságunknak. Például ha a párkapcsolatunk megújítása a cél, de aznap hozzá sem szóltunk a párunkhoz, akkor másnapra találjunk ki eggyel több közös programot.

L, mint lezárás

Ha sikerült elérnünk a célunkat - vagy akár csak egy részeredményt -, nézzünk vissza, és gondoljuk át a tanulságokat: mi segített, mi hátráltatott, mit tegyünk legközelebb másként? Ne felejtsük el megünnepelni a sikereket! Ez rengeteg erőt ad a további változásokhoz.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség december-januári számában.

Forrás:Megjelent:
Nők Lapja Egészség2012. december 28.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Mínuszaink 50pluszban

Az időskor kezdete a számvetések ideje. Felmerülnek az élet értelmére vonatkozó kérdések: mit értem el, megvalósítottam-e, amit szerettem volna. Ezzel egy időben számos szükségszerű veszteséggel vagyunk kénytelenek szembesülni. Nem mindegy, hogyan.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések