Másodrendű állampolgár?

Melegedő - V. Kulcsár Ildikó rovata


Szerző: V. Kulcsár Ildikó
2013. augusztus 26. | Forrás:  50plusz.hu

Kata rémülten simogatta a gyerek homlokát. - Lángol - állapította meg idegesen. - Szerintem lázas, nézd meg te is! - mondta Péternek, aki kelletlenül állt fel a fotelból, miközben félretette a kedvenc folyóiratát.

- Rémeket látsz - morogta Péter, de azért a hétéves Áron ágyához baktatott, hogy eleget tegyen a felesége felszólításának. Ám a következő percben gondterhelten nézett Katára. - Mintha kicsit meleg lenne - mondta elkomolyodva -, de lehet, hogy nincs semmi baj, csak túl sokat ugrált a strandon. Majd alszik egy nagyot, és holnap makkegészségesen kipattan az ágyból.

- Nem vagyok beteg - vacogta a gyerek, és megpróbált Péterre mosolyogni.
Két napja hozták el Áront Budapestről, hogy iskolakezdés előtt az öreg balatonfüredi nyaralóban elköszönjön a nyártól. A kisfiú csodálatosan érezte magát, habzsolta az életet. Csúszdázott, focizott, úszott, barátokat szerzett, tömte magába a palacsintát meg a görögdinnyét. Az előző este önfeledten élvezte a közeli színpadon fellépő zenekar dalait is. Jókedve volt, mesélt-beszélt-magyarázott, és Kata sokadik meséjére sem akart elaludni. Aztán a második estén vacogva feküdt az ágyában.

- Alábecsültem a nyárvégi napsütés erejét? Nem adtam rá sapkát, amikor focizott? Vagy túl sokat úszkáltunk a nem éppen meleg Balatonban, és megfázott? - idegeskedett Kata, majd hosszas keresgélés után drámaian jelentette be. - Nincs a házban lázmérő!

- Nem baj, főzök neki finom citromos teát, kap egy lázcsillapítót, aztán alaposan kialussza magát, és holnapra kutya baja - mondta Péter, de Kata nem hagyta annyiban.

- Átszaladok Mártiékhoz a szomszédba, kérek tőlük egy lázmérőt, nekik biztosan van - kiáltotta, és már futott is. - Képtelenség, hogy nálam legyen beteg ez az aranyos kis kölyök! Mit szól majd az anyja, ha lázasan adom vissza? Rövidesen kezdődik az iskola... Jaj, uramisten, nem figyeltem eléggé? - gondolta, majd amikor a szomszédasszonytól megkapta a lázmérőt, némiképp megnyugodva sietett haza.
- A gyerekek gyorsan robbannak le, és gyorsan gyógyulnak - mondta Péternek, de a nyugalma nem tartott sokáig. A lázmérő harminckilenc fokot mutatott. Ekkor már nem rémüldözött, hanem cselekedett. Beadott Áronnak egy lázcsillapítót, borogatást tett a homlokára, a csuklójára, a bokájára, majd mellékucorodott, és addig mesélt, amíg a gyerek mély álomba szenderült. Egy óra múlva még egyszer Áron hóna alá boszorkányozta a hőmérőt, majd megkönnyebbült sóhajjal mondta férjének. - Már csak harminchat kilenc, talán nem lesz baj. Valószínűleg napszúrása van.

Aztán másnap az orvosi rendelőben kiderült, hogy tényleg nincs komoly baj, csak egy kis napszúrás. De nem mehetnek strandra!

- Én már teljesen jól vagyok, nyugodtan strandolhatnánk, az új barátaim is várnak - morgolódott Áron, de később jókedve kerekedett, mert Péter megígérte, hogy ebéd után kirándulnak Tihanyba. Amikor délután hat óra körül, a lemenő nap fényében kipróbálták a visszhangot, majd finom pogácsát majszolgattak az Apátság tövében, Kata végre megkönnyebbülten ölelte magához a gyereket. - Jaj, kicsikém, nagyon rám ijesztettél! De látom, jól vagy, boldog vagyok!
Péter csodálkozva nézett örömtől ragyogó feleségére. - Nem értelek - mondta csöndesen. - Átvészeltünk számtalan gyerekbetegséget, amíg a két fiunk felnőtt, és te mindig a helyzet ura voltál. Most pedig pánikba estél. Miért?

- Azért, mert most nem szülő vagyok, hanem nagyszülő - felelte Kata csöndesen.

- És nagyszülőként elfelejtettél mindent? Még csak ötvenhat évesek vagyunk, nem nyolcvanhat! A nagyszülő másodrendű állampolgár? - kérdezte Péter szeretettel, de némi éllel a hangjában.

- Bizony, kedvesem, másodrendű állampolgárok vagyunk, és "el kell számolnunk" az unokánkkal a menyünknek meg a fiunknak - felelte Kata, majd amikor a beszélgetésüket figyelő Áron megkérdezte, hogy ő másodrendű unoka-e, akkorát nevetett, hogy a könnye is kicsordult.

Szerző:Forrás:Megjelent:
V. Kulcsár Ildikó50plusz.hu2013. augusztus 26.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések