Másodrendű állampolgár?

Kata rémülten simogatta a gyerek homlokát. - Lángol - állapította meg idegesen. - Szerintem lázas, nézd meg te is! - mondta Péternek, aki kelletlenül állt fel a fotelból, miközben félretette a kedvenc folyóiratát.

– Rémeket látsz – morogta Péter, de azért a hétéves Áron ágyához baktatott, hogy eleget tegyen a felesége felszólításának. Ám a következő percben gondterhelten nézett Katára. – Mintha kicsit meleg lenne – mondta elkomolyodva –, de lehet, hogy nincs semmi baj, csak túl sokat ugrált a strandon. Majd alszik egy nagyot, és holnap makkegészségesen kipattan az ágyból.

– Nem vagyok beteg – vacogta a gyerek, és megpróbált Péterre mosolyogni.

Két napja hozták el Áront Budapestről, hogy iskolakezdés előtt az öreg balatonfüredi nyaralóban elköszönjön a nyártól. A kisfiú csodálatosan érezte magát, habzsolta az életet. Csúszdázott, focizott, úszott, barátokat szerzett, tömte magába a palacsintát meg a görögdinnyét. Az előző este önfeledten élvezte a közeli színpadon fellépő zenekar dalait is. Jókedve volt, mesélt-beszélt-magyarázott, és Kata sokadik meséjére sem akart elaludni. Aztán a második estén vacogva feküdt az ágyában.

– Alábecsültem a nyárvégi napsütés erejét? Nem adtam rá sapkát, amikor focizott? Vagy túl sokat úszkáltunk a nem éppen meleg Balatonban, és megfázott? – idegeskedett Kata, majd hosszas keresgélés után drámaian jelentette be. – Nincs a házban lázmérő!

– Nem baj, főzök neki finom citromos teát, kap egy lázcsillapítót, aztán alaposan kialussza magát, és holnapra kutya baja – mondta Péter, de Kata nem hagyta annyiban.

– Átszaladok Mártiékhoz a szomszédba, kérek tőlük egy lázmérőt, nekik biztosan van – kiáltotta, és már futott is. – Képtelenség, hogy nálam legyen beteg ez az aranyos kis kölyök! Mit szól majd az anyja, ha lázasan adom vissza? Rövidesen kezdődik az iskola… Jaj, uramisten, nem figyeltem eléggé? – gondolta, majd amikor a szomszédasszonytól megkapta a lázmérőt, némiképp megnyugodva sietett haza.

– A gyerekek gyorsan robbannak le, és gyorsan gyógyulnak – mondta Péternek, de a nyugalma nem tartott sokáig. A lázmérő harminckilenc fokot mutatott. Ekkor már nem rémüldözött, hanem cselekedett. Beadott Áronnak egy lázcsillapítót, borogatást tett a homlokára, a csuklójára, a bokájára, majd mellékucorodott, és addig mesélt, amíg a gyerek mély álomba szenderült. Egy óra múlva még egyszer Áron hóna alá boszorkányozta a hőmérőt, majd megkönnyebbült sóhajjal mondta férjének. – Már csak harminchat kilenc, talán nem lesz baj. Valószínűleg napszúrása van.

Aztán másnap az orvosi rendelőben kiderült, hogy tényleg nincs komoly baj, csak egy kis napszúrás. De nem mehetnek strandra!

– Én már teljesen jól vagyok, nyugodtan strandolhatnánk, az új barátaim is várnak – morgolódott Áron, de később jókedve kerekedett, mert Péter megígérte, hogy ebéd után kirándulnak Tihanyba. Amikor délután hat óra körül, a lemenő nap fényében kipróbálták a visszhangot, majd finom pogácsát majszolgattak az Apátság tövében, Kata végre megkönnyebbülten ölelte magához a gyereket. – Jaj, kicsikém, nagyon rám ijesztettél! De látom, jól vagy, boldog vagyok!

Péter csodálkozva nézett örömtől ragyogó feleségére. – Nem értelek – mondta csöndesen. – Átvészeltünk számtalan gyerekbetegséget, amíg a két fiunk felnőtt, és te mindig a helyzet ura voltál. Most pedig pánikba estél. Miért?

– Azért, mert most nem szülő vagyok, hanem nagyszülő – felelte Kata csöndesen.

– És nagyszülőként elfelejtettél mindent? Még csak ötvenhat évesek vagyunk, nem nyolcvanhat! A nagyszülő másodrendű állampolgár? – kérdezte Péter szeretettel, de némi éllel a hangjában.

– Bizony, kedvesem, másodrendű állampolgárok vagyunk, és "el kell számolnunk" az unokánkkal a menyünknek meg a fiunknak – felelte Kata, majd amikor a beszélgetésüket figyelő Áron megkérdezte, hogy ő másodrendű unoka-e, akkorát nevetett, hogy a könnye is kicsordult.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Dipankrin reklámvideó (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Késő estére 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra