Mamma, vetődj!

Istenem, add meg nekem, hogy szülessen egy kislány unokám is! - fohászkodott Márta, amikor már másfél órája rúgta a bőrt az ötéves fiúunokájával. A gyerek labdamániás volt, a szülei szerint hamarabb tanult meg focizni, mint járni.

Márta ifjonc korában, még a lobogó szerelem idején sem nézett meccset a férjével, ám az unoka születése után még arra is hagyta magát rábeszélni, hogy együtt menjenek a Puskás Ferenc Stadionba. Nemigen izgatta, mi történik a pályán – huszonkét ember rohangál fejvesztve, kuncogott magában –, mégis remekül érezte magát, mert látta, hogy az unokája boldog, tapsol, izgul és lelkesen kiabál.

– Jaj, te mániás-dilis nagymama! – nevetett a férje kedves rosszallással. – Amit én nem tudtam elérni az együtt töltött rengeteg évünk alatt, azt a kicsi egy teátrális sóhajjal percek alatt tető alá hozta. Emlékszel? Ebéd közben felnyögött: „de jó lenne egyszer igazi meccset látni, igazi stadionban!”, és te azonnal kínozni kezdtél engem, hogy vegyek jegyet egy jó meccsre.

Márta tisztában volt azzal, hogy van igazság e férji tirádában, ám felülkerekedett a szangvinikus énje, tehát azonnal harcolni kezdett. Felemlegette azt a jogász barátnőjét, aki egyedül jár a két fiúunokája vízilabdameccseire, lelkesen drukkol és kiabál – közben annyit ért a vízilabdához, mint az űrhajózáshoz –, mert a lusta férje nem hajlandó elkísérni. Nem érdekli a vízilabda…

– Jelzem, az is röhej, hogy én focizok a kicsivel, és nem te, aki imádod ezt a játékot, és azt terjeszted magadról, hogy anno remekül futballoztál – folytatta némi éllel, de a férje azonnal megmagyarázta a bizonyítványt. – Drágám, te ötven kilót cipelsz, én egy mázsát. Te még könnyen ugrabugrálsz, nekem fájnak az ízületeim. Ezt meg kell értened!

– Megértek én mindent – gondolta Márta –, miközben az unokája a sokadik gólt rúgta be a kapujába, de nem sokáig morfondírozhatott, mert a gyerek észrevette, hogy a „Mamma” foci iránti lelkesedése alábbhagyott, tehát nagyot kiáltott: tizennégy ötre vezetek, valamit tenned kellene! De várj csak, támadt egy jó ötletem! Megtanítalak vetődni, és akkor ügyesebb kapus leszel!

– Édeském, azt már nem! Én szeretek focizni, de hogy eldobjam magam, aztán lehuppanjak a földre…?! No, ehhez már nincs kedvem – felelte Márta hahotázva, ám a következő percben elhallgatott, mert hirtelen égi szózat ütötte meg a fülét. A szomszéd ház felől jött a hang: Kedves sportos nagymama! Ha az unokád vetődni tanít, akkor próbálkozz!

Az óvónőként dolgozó, mindig mosolygós Klári állt a teraszán, onnan figyelte a Mártáék kertjében zajló eseményeket, majd néhány perc múlva be is csöngetett. – Valaha kézilabdáztam, gondoltam, segítek. A Mamma óvatos vetődéseit az unoka és Klári lelkes tapssal jutalmazta, majd amikor bő fél óra múlva a kapuban búcsúztak, Márta nevetve jelentette ki. – Amióta unokám született, nem vagyok normális. Ép elméjű nő, nem vetődik ötven felett –, mire Klári csöndesen felelt. – Boldogan lennék olyan bolond, mint te. Csakhogy a fiam Angliában dolgozik, és egyelőre nem akar gyereket. Meg sem fogom érni, hogy unokám szülessen.

(És a kicsi sehogy sem értette, hogy Klári néni távozása után a Mamma mitől kapott erőre, és miért javasolta jókedvűen, hogy folytassák a játékot…)

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra