Lőrinc és a dinnye

Vízparton ücsörögni a kánikulában és jéghideg görögdinnyét falatozni vagy egy kellemes nyári estén pármai sonkába göngyölt sárgadinnye-falatkákat csipegetni igen kellemes. Kilenc aktuális érdekesség a legnyáribb gyümölcsről.

1. Sárgának sárga, de görögnek nem görög

A Citrullus lanatus, azaz a görögdinnye a közhiedelemmel szemben nem Görögországból, hanem Afrika déli részéről származik. Neve valószínűleg a gölödin, azaz a gombóc szóból ered, és csak félreértésből lett görögdinnye. A sárgadinnye, azaz a Cucumis melo a tökfélék családjába tartozik, és rengeteg fajtája ismert. Lehet sárga héjú, zöld húsú, barázdált, gömbölyű, hosszúkás, sima héjú, egészen apró vagy akár több kilós is.

2. Zöldség és gyümölcs egyben

A görög és a sárgadinnye egyaránt úgynevezett gyümölcspótló zöldség. A kicsi, még éretlen dinnyékből ecetes lével gyakran készítenek savanyúságot, és csalamádéban is nagyon finom.

3. Édes diéta

Bár jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz, magas, körülbelül 95 százalékos víztartalmának és a benne található, emésztést elősegítő rostoknak hála a görögdinnye kiváló alapja a nyári fogyókúráknak. C-, E- és B-vitaminban, káliumban, nátriumban, kalciumban, vasban és foszforban gazdag, 100 gramm görögdinnyében mindössze 29 kcal van, míg ugyanennyi sárgadinnyében 40 kcal.

4. Kopp-kopp...

Mivel higiéniás okokra hivatkozva az ÁNTSZ néhány évvel ezelőtt betiltotta a lékelést, a jó dinnye kiválasztásához az ízlelés helyett más érzékszerveinkre kell hagyatkoznunk. Görögdinnyénél a hallásunk, a sárgánál a szaglásunk a legjobb tanácsadó. A görögdinnyét kopogtassuk meg: az érett dinnye mély, kongó hangot ad, és rezeg, mint egy harang. Az érett sárgadinnye héja világos színű, illata kellemes, mégis intenzív, különösen ott, ahol levágták a száráról.

5. Lenyelni vagy kiköpni?

Míg a sárgadinnyénél könnyedén kikaparjuk a közepén található magokat, addig a görögdinnyénél sokkal bonyolultabb a helyzet. Egyre több helyen árulnak nemesített, mag nélküli fajtákat, de az igazán ízletes darabok még mindig feketéllenek az apró magoktól. Van, aki ezzel az aprósággal nem törődik, egyszerűen lenyeli, míg mások egyenként kipiszkálják a magokat. Tény, hogy azok lenyelve sem károsak az egészségre, sőt a természetgyógyászok a dinnyemagból főtt teát veseproblémák megszüntetésére, illetve cukorbetegség kezelésére is ajánlják.

6. Hetekig eláll

Hűvös helyen tárolva a görög- vagy a sárgadinnye akár két-három hétig is eláll romlás nélkül. Eközben viszont tápanyagtartalma rohamosan csökken, és minél hidegebb helyen van, annál gyorsabban. Ezért nem érdemes 7 fok alatt tartani.

7. Ki az a Lőrinc, és mit is csinál?

A kásás, íztelen dinnyére mondjuk azt: meglőrincesedett. A néphagyomány alapján ugyanis Szent Lőrinc a neve napján belepisil a dinnyébe, és ezzel tönkreteszi a termést. A naptárban két Lőrinc-nap is van (augusztus 10. és szeptember 5.), de sajnos az augusztusi dátumhoz köthető a dinnyék minőségi romlása.

8. Gyógyszernek sem utolsó

A sárgadinnye kitűnő gyulladáscsökkentő, hála béta-karotin-tartalmának és a benne levő nagy mennyiségű ásványi anyagnak. Főleg vékony- és vastagbélgyulladás esetén javasolják a fogyasztását. A görögdinnye pedig enyhe vízhajtó hatásának és nagy folyadéktartalmának köszönhetően jó méregtelenítő.

9. Melon e prosciutto

Az egyik legnépszerűbb olasz előétel a sárgadinnye sonkával. Szeleteljünk fel hozzá vékonyan egy nagyobb darab édes sárgadinnyét, adjunk hozzá 20 dkg leheletvékonyra szeletelt pármai vagy fekete-erdei sonkát, locsoljuk meg egy evőkanál extra szűz olívaolajjal, ízesítsük durvára őrölt színes borssal és friss bazsalikomlevéllel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontra az előrejelzések szerint nem kell számítani, így az időjárásra érzékenyek tünetei várhtóan csillapodnak majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra