Lelki segítőink hada

2. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Pszichológus? Pszichiáter? Terapeuta? Hogy tudjuk, kihez is kell fordulnunk, ha baj van, tekintsük át a mentál-egészségügyi szakemberek tevékenységeit!

Szociális munkások

A szociális munkások szakmai tevékenysége az ember és környezete között fennálló viszony módosítására, javítására irányul, segít jobbítani, illetve helyreállítani az egyének, családok, csoportok és közösségek élet- és működőképességét, valamint hozzájárul az ehhez szükséges komplex feltételek megvalósításához. Ebben a segítő szakmában dolgozók felismerik a különböző élethelyzetekben kialakuló szociális problémákat, ezeket társadalmi összefüggésben szemlélik. Alkalmasak az egyének, családok és közösségek problémamegoldó képességének javítására. A szociális munkába beletartozik a tanácsadás, a klinikai szociális munka, a csoportmunka, a szociálpedagógia és a családterápia, valamint azok az erőfeszítések, amelyek segítik az embereket, hogy saját helyi közösségükben eljussanak a megfelelő forrásokhoz és szolgáltatásokhoz, sőt maguk is tevékenyen részt vegyenek ezek bővítésében. Rendszerint bölcsészdiplomával, olykor pedig társadalomtudományi képesítéssel rendelkeznek. Természetesen nem írhatnak fel gyógyszert, és nem írhatnak elő orvosi vizsgálatot sem.

Pár- és családterapeuták

A pár- és családterápiát képzett terapeuták végezhetnek. Más terápiákhoz hasonlóan itt is a lelki egészség javítása a cél, csak itt kiemelten a párkapcsolatra összpontosít a segítő szakember. A párterápia időtartama nagyon változó lehet. Előfordulhat, hogy csak néhány találkozás - ülés - szükséges, hogy megbirkózzanak a krízissel. Ebben az esetben 5-10 alkalom elég lehet. Ugyanakkor akár több hónapra is szükség lehet, mert több éve mélyülő problémákat szeretne a pár tartósan kiküszöbölni. Ilyenkor 15-25 alkalom az, ami a kapcsolatban már tartós változást be tud indítani. A találkozások, ún. terápiás ülések sűrűsége is változó, lehet szó egy- vagy kéthetenkénti, sőt néha havonkénti rendszerességről is. Amikor párterapeutát vagy tanácsadót választunk, keressünk olyan szakembert, aki képzett ebben a terápiás módszerben, és valóban tapasztalt. Ma Magyarországon pár- és családterápiát pszichoterapeuta szakvizsga vagy módszerspecifikus végzettség birtokában lehet végezni. A hazai családterápiás központokban, mind Budapesten, mind a vidéki városokban kórházi osztályokon (pszichiátria, gyermekpszichiátria, pszichoszomatikus belgyógyászat stb.) pszichiátriai gondozókban, családsegítő központokban, alapítványi illetve magánrendelések keretében működnek kiképzett pár- és családterapeuták, család-pszichoterapeuták. A család- és párterápiában a terápiás rendszer szigorú szakmai konzultációval (ún. szupervízióval) működik. Általában a kettős vezetés biztosítja ezt a konzultációs lehetőséget, vagyis a terápiát két szakember egyidejűleg végzi.

Az elég jó segítő

Ha lelki bajainkra gyógyírt keresünk, sose feledjük, hogy maga a szakképesítés ugyan nem garantálja a tényleges kompetenciát, mégis tanúsítja, hogy tulajdonosa megfelelt az állam által megszabott tanulmányi és gyakorlati követelményeknek. Amikor a terápia, tanácsadás vagy konzultáció lehetősége szóba kerül, ne felejtsük el, hogy egyetlen szakember sem képes hatékonyan foglalkozni mindenfajta pácienssel és problémával. Ahhoz, hogy olyan szakembert találhasson, akinek személye és módszerei önnek megfelelnek, konzultáljon többel, mielőtt egyet kiválasztana.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Még ez is?!

Ötven felett nem változik semmi..., ami addig ne lett volna változóban. Nem arról van szó, hogy ha elfújod azt az 50. gyertyát, akkor valami átbillen, mint a libikóka a játszótéren. (x)

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések