Lelki segítőink hada

1. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Pszichológus? Pszichiáter? Terapeuta? Hogy tudjuk, kihez is kell fordulnunk, ha baj van, tekintsük át a mentál-egészségügyi szakemberek tevékenységeit!

Nagyon sokféle szakember foglalkozik a mentális egészséggel. Vannak, akik gyógyszeres kezelést végeznek, vannak, akik pszichoterápiát folytatnak, mások pedig a szociális ellátásban segítenek. Előfordul azonban, hogy ezen szakmák között a határ kissé elmosódik. Országonként változó, hogy a lelki egészséggel foglalkozó szakemberek munkája milyen "jogosítványhoz" kötött, milyenek a követelmények képzettségükkel, továbbképzésükkel szemben. Az elvárások nagyon változóak lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy a szakember tisztában legyen a vele szemben támasztott követelményekkel abban az országban, ahol dolgozni, gyógyítani kíván.

Pszichiáterek

A pszichiáterek orvosok, akik mentális megbetegedések gyógyítására szakosodnak. Az orvosi egyetem elvégzése után gyakorlatot töltenek le. Pszichiáterré a megfelelő szakvizsga letétele után válnak. Számos pszichiáter ezután továbbképzi magát, speciális szakterületeken szerez további képesítést, és például szenvedélybetegséggel, kóros kedélyállapotokkal, vagy akár az evészavarban szenvedőkkel foglalkozik. A pszichiáterek nemcsak gyógyszert írhatnak fel, hanem gyógyszeres terápiával és pszichoterápiával gyógyíthatnak, s hogy melyiket (avagy mind a kettőt és milyen kombinációban) alkalmazzák, az saját szakmai döntésüktől függ. A mindennapi életvitelt megnehezítő stressztől kezdve a depresszión és öngyilkossági gondolatokon át olyan komplex kórképekkel is foglalkoznak, mint a skizofrénia. A pszichiáterek kórházak pszichiátriai osztályán, egészségügyi központokban, rehabilitációs osztályokon, ideggondozókban, néhol nevelési tanácsadókban (és számos más helyen is) dolgoznak, és általában magánrendelést is tartanak fenn.

Pszichológusok

Bár munkája sok tekintetben hasonlít a pszichiáteréhez, a pszichológus nem tévesztendő össze a pszichiáterrel. Pszichológusnak nevezzük a pszichológia szakon végzett szakembereket. A pszichológusok nem orvosok, bölcsészettudományi képzésben vesznek részt. Pszichológusi segítséget annak kell igényelni, akinek lelki problémái vannak, persze ezek sokszor testi tünetekkel párosulnak. A pszichológia az emberi viselkedéssel, gondolkodással foglalkozó tudományág. Vizsgálatainak kereszttüzében az érzelmek, a motiváció, a tanulás, az intelligencia, az észlelés, a személyiség, a mentális betegségek stb. állnak. A pszichológusok is lehetnek - alapdiplomájukon felül - különféle képzettségűek. A pszichológusdiploma megszerzése után szakpszichológusi minősítést kell szerezniük, mely lehet klinikai, tanácsadói, illetve munka- és szervezetpszichológiai irányultságú. A jól képzett pszichológusok különféle módszerspecifikus, terápiás módszerek sajátélményű elsajátítása után végzik az emberek támogatását, és így különféle problémákkal foglalkozhatnak, a házassági konfliktusoktól kezdve az életvezetési problémákon át a gyermekek személyiségfejlődésében adódó problémákig. A pszichológia alkalmazhatósági köre sokrétű, dolgoznak pszichológusok egészségügyi intézményekben (kórházakban, szakrendelőkben), nevelési tanácsadókban, iskolákban, vállalatoknál, börtönökben, és persze lehet magánrendelésük is. A pszichológusok - lévén, hogy nem orvosok - nem írhatnak fel gyógyszert. A pszichiáternek tehát szakorvosi végzettsége van, mentális és patológiás problémákkal küzdő betegeket gyógyít. Ugyanakkor a pszichológus egyébként egészséges, de valamilyen lelki problémával küszködő, vagy környezetével tartósan konfliktusba kerülő, és alkalmazkodási nehézségektől szenvedő, esetleg önértékelési nehézségekkel bíró személyeket gyógyít.

Pszichoterapeuták

Pszichoterápia alatt a megfelelő szintű képzés birtokában végezhető, tudományosan megalapozott, módszerspecifikus pszichoterápiákat értjük. A hazai gyakorlat szerint azon pszichoterápiák "fogadhatók el", amelyek klinikai értelemben önmagukban fő terápiáként alkalmazhatók, a hazai klinikumban elterjedtek, a Pszichoterápiás Tanácsban és a hazai pszichoterápiás képzési rendszerben részt vesznek. Az egyes pszichoterápiás eljárások sajátosságaik alapján elkülöníthetők. Ezen paraméterek révén a páciens tudhatja, hogy mi történik az egyes eljárások során. A pszichoterápiás képzettség fokozatai szerint az ún. alap-pszichoterápiás tevékenységet pszichiáterek, gyermekpszichiáterek és klinikus szakpszichológusok végezhetnek. Szakpszichoterápia (módszerspecifikus pszichoterápia) végzéséhez pszichoterapeuta szakképesítés és módszerspecifikus jártasság szükséges. Kombináció esetén valamennyi alkalmazott technikában való képzettség szükséges. A pszichoterápia mindig kezeléssorozat, és úgynevezett ülésekben történik. Az ülések gyakorisága és időtartama előre rögzített. A terapeuta és a páciens közötti megbeszélés alapján rögzítésre kerül a terápiás ülések ideje, gyakorisága és a terápia várható hossza. A pszichoterápiás eljárások meghatározott esetekben egymással, illetve gyógyszeres terápiával kombinálhatók.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Mínuszaink 50pluszban

Az időskor kezdete a számvetések ideje. Felmerülnek az élet értelmére vonatkozó kérdések: mit értem el, megvalósítottam-e, amit szerettem volna. Ezzel egy időben számos szükségszerű veszteséggel vagyunk kénytelenek szembesülni. Nem mindegy, hogyan.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések