Lázadás a tengerparton

Melegedő - V. Kulcsár Ildikó rovata


Szerző: V. Kulcsár Ildikó
2012. október 1. | Forrás:  50plusz.hu

Békésen locsog a Dél-kínai tenger, finom szellő enyhíti a trópusi nap melegét, én ámulva figyelem Szingapúr sentosai tengerpartján, milyen színes-gyönyörű az emberi világ.

Tejfehér bőrű írek és angolok - általában pólóban, sapkában, néhányan térdnadrágban -, akik akkor is égett vörösek lesznek néhány óra alatt, ha milliós faktorszámú naptejjel kenegetik magukat. Sárgás-fehér kínaiak, japánok, Fülöp-szigetiek, "normálisan" fehér franciák, németek, dánok, amerikaiak, kreolbőrű olaszok, spanyolok. Olajbarna és tejeskávé színű malájok, burmaiak, ceyloniak, akiknek a bőre fényes-gyönyörű ebben a nedves és forró trópusi őszben.

Néhány indiai férfi is feltűnik a szálloda felől, a társaságukban kecses-szép nők, az egyik lágyan omló szárit visel, a másiknak a kezében napernyő. Az indiai csapat letelepszik - a száris hölgy eltűnik, majd fürdőruhában kerül elő -, csak az esernyős nem mozdul. Ő gondterhelten üldögél egy pálmafa árnyékában. Nem messze tőle, közvetlenül a parton, karcsú, fekete hajú nő fekszik egy napágyon, és szemmel láthatóan boldogan adja át magát a forróságnak. A csinos fekete váratlanul felnéz - valószínűleg elszunyókált a délelőtti napsütésben -, és annyira meglepi a napernyős hölgy látványa, hogy felül, majd csodálkozva fordul az indiaihoz.
- Fél a napfénytől? - kérdezi angolul, mire a napernyős azonnal reagál.

- I am not afraid of the sunsine, but I am worrying for my skin. (Nem félek a napfénytől, de féltem a bőrömet.)

- De a barna bőr szép - ellenkezik a fekete.

- A fehér bőr gyönyörű - vágja rá az indiai, mire összenéznek, és egymásra nevetnek.

Magam nem vagyok olyan vagány, mint a fekete hölgy - kicsit tartok a trópusi naptól, ráadásul olvasok - tehát a szomszédos pálmafa alól figyelem a két rokonszenves nőt, akiknek a társalgását akkor is hallom, ha nem akarom. (Jelzem, akarom...)

Bemutatkoznak, aztán gyorsan kiderül, hogy a férjeik egy orvoskongresszuson vesznek részt a szomszédos szállodában, így kerültek a szingapúri strandra (ahová magam is "konferenciafeleségként" jutottam el). A napernyős ötvennégy éves, és tanár Delhiben, a csinos fekete ötvenegy, és idegenvezetőként dolgozik Bécsben. Aztán sokat és gyorsan hadarnak egymásnak a gyerekeikről - az indiai a két unokájáról is -, tehát egy idő után győz a könyvem, és befejezem az önkéntelen hallgatózást. Ám, amikor váratlanul olyan hangos nevetésben törnek ki, hogy még a madarak is felrebbenek a szomszédos bokrokról, újból fülelni kezdek.
- Dehogy fekete az én hajam! Legalább húsz éve festetem, mert állítólag kiemeli a kék szememet. A lányom szerint nagyon divatos vagyok a tüsi fekete hajammal, a barátnőim szerint viszont rövidesen öregíteni fog - hahotázik az osztrák.

- Az én hajam tényleg sűrű és hosszú, mint az indiaiaknak általában, de egyáltalán nem vöröses árnyalatú. Fiatal korom óta hennázom a szénfekete hajamat, ennek köszönhető, hogy világosabb és szebb a színe - nevet az indiai, majd zavartan körülnéz, nem volt-e túl hangos. - Az arcbőröm pedig azért meglepően fehér - teszi hozzá halkan -, mert fiatal korom óta napernyővel védem, ráadásul "whitening" krémet használok. Ami fehérít. Nálunk, Indiában szinte minden arckrém tartalmaz fehérítőt, mert mi mindnyájan fehérebbek szeretnénk lenni.

- Én pedig hosszú évek óta kínozom magam a napon, hogy a fehér bőröm nyaranta szép, barnás árnyalatú legyen - nevet az osztrák, mire az indiai váratlanul becsukja napernyőjét, és mérgesen néz a frissen szerzett európai barátnőre.
- Tudod, miről beszélgetünk most? Arról, hogy mindketten másnak akarunk látszani, mint amilyenek vagyunk!

- Ebből él a szépségipar, így fejik meg nők millióit - bólint az osztrák. - Belém azt szuggerálták, hogy csak barna bőrű hableányként vagyok vonzó, beléd pedig azt, hogy csak fehér bőrrel lehetsz előkelő. De tudod, mit? Most, a találkozásunk örömére lázadjunk fel! Mi szólsz hozzá? Én árnyékba húzom a napágyamat, te pedig hajítsd el azt a rémes ernyőt! És, ha nem vagy mohamedán hitű, akkor te is magadra ölthetsz egy fürdőruhát. Ugye?

Néhány perc múlva, az indiai hölgy elegáns egyrészes fürdőruhában, az osztrák pedig a csinos bikinijében úszik a tengerben. Minden mozdulatuk energikus, felszabadult és vidám. Elvégre Európa meg India erre a néhány órára egymásra talált, és fellázadt...

Szerző:Forrás:Megjelent:
V. Kulcsár Ildikó50plusz.hu2012. október 1.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések