Laborvizsgálatok házi használatra


Szerző: Márton Anita
2013. január 25. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Szeretné önállóan ellenőrizni az egészségi állapotát? Ehhez nem is kell egész orvosi laboratóriumot felszerelnie otthon, a nagyobb patikákban és az interneten ugyanis számtalan otthon elvégezhető tesztet kaphat.

A házi tesztelgetés ötlete eredetileg az Egyesült Államokból származik, ahol a magas vizitdíjak és laborköltségek miatt a páciensek igyekeznek önállóan rábukkanni betegségeikre, és ha lehet, orvos nélkül ki is kúrálni magukat. Az amerikai drogériák hosszú polcain órákig lehet válogatni a különféle tesztek és házi műszerek közül.
De Magyarországon is lehet kapni számtalan olyan eszközt, amelyek segítségével képet kaphat szervezete működéséről és aktuális állapotáról. Ez életmentő is lehet például daganatos megbetegedések esetén, de azért az öndiagnosztika tévutakra is vihet. Egy laikus könnyen félreértelmezheti az eredményt, ezért öndiagnózis helyett inkább forduljon háziorvosához a kapott eredménnyel, aki segít majd az értelmezésben.

Candida-teszt

A Candida gomba néhány törzse már születésünk óta jelen van a szervezetünkben. Ez teljesen természetes, nem okoz kellemetlenségeket, ám ha felborul szervezetünk egyensúlya, akkor például a Candida gomba is túlburjánzik, ilyenkor Candida-fertőzésről beszélünk. A gomba kihasználja az immunrendszer és az azt féken tartó baktériumok meggyengülését, gyorsan elszaporodik, majd a szervezetben mindenhol telepeket alkot - ezért képes a test bármely pontján elváltozásokat, betegségeket előidézni. A Candida sokféle, változatos tünetet okozhat a kiütéstől a hüvelyi folyásig. Sokáig nem létezett olyan megoldás, amely egyszerűen és gyorsan kimutatta volna a fertőzést, de most akár otthon is elvégezhetjük.

Gyomorfekélyteszt

A gyomorfekélyteszt a fekély egyik leggyakoribb okát, a gyomor legnagyobb ellenségét, a Helicobacter pylori baktériumot buktatja le. Ez a baktérium a világ lakosságának több mint a felét megfertőzte. Sok embernél nem okoz megbetegedést, de van, aki fájdalmas fekélyt kaphat tőle. Ez a fertőzés ugyanis alaposan legyengíti a gyomor természetes védőrétegét, így gyomorfekélyre, gyomorhurutra hajlamosít, valamint közvetve a gyomorrák kockázatát is növelheti. Az esetek többségében a fertőzés eredményesen kezelhető, és a fekély is meggyógyulhat.

Klamídiateszt

A "néma kórnak" is nevezett klamídia sokáig tünetmentes maradhat. Főként nőknél jellemző, hogy a panaszok csak hosszú hetek, hónapok, netán csak évek után jelentkeznek. A már itthon is beszerezhető teszt a kórokozó egyik enzimjét képes jelezni, ebből kiderül, hogy a vizsgált személy szenved-e klamídiafertőzésben. Otthonukban a nők saját vételezésű hüvelyváladékból, illetve vizeletből mutathatják ki a kórokozót. Ha az eredmény pozitív, feltétlenül forduljon orvoshoz, mert a klamídia kezeletlen formában akár szív- és ízületi betegségeket is okozhat.

Menopauzateszt

Rendszertelen havi ciklus, hőhullámok, fejfájás, hangulatingadozás kínozza? Vajon mindez már a menopauza jele? A változókor idején, amikor erősen csökken a petefészek működése, a vérben keringő, tüszőérést serkentő FSH hormon szintje jelentősen megemelkedik. A menopauzateszt ezt a klimax környékén jelentős hormonszintváltozást jelzi a vizeletből. Az eredmény ismeretében alapvető életmódbeli változtatásokra lehet szükség, hiszen a menopauza bekövetkeztével megnő a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A tesztet a nap bármely időszakában el lehet végezni.

Prosztatarákteszt

Ötven év feletti férfiak gyakori megbetegedése a prosztatarák, ezért érdemes e kor fölött kiemelten odafigyelni erre a területre. Ez is olyan kór, amely gyakran panaszok nélkül indul, az egyébként jellemző vizelési zavarok nem minden esetben jelentkeznek a betegség kezdetén. A prosztata- (PSA-) teszt egyszerű, otthon végezhető, segítségével tíz perc alatt meghatározható az ujjbegyből vett vérből egy árulkodóan megemelkedett antigén (PSA) szintje. A vérben jelen lévő speciális anyag mennyiségéből az urológusok egyéb vizsgálatokkal együtt következtetni tudnak a prosztata rosszindulatú elváltozására. Ha ezt a rákfajtát korai stádiumában diagnosztizálják, a legtöbb esetben teljes gyógyulás érhető el.

Székletvérteszt

A vastagbélrák gyakran évekig tünetmentesen fejlődhet, és ha mégis vannak tünetek, gyakran azok is olyan kínosak, amelyekkel az ember nem rohan a doktorhoz. Pedig kellene, mert a székelési szokások megváltozása, a vér a székletben, az aranyér mind utalhat erre a nem is olyan ritka daganatra. A gyógyulás szempontjából nagyon is fontos lenne a korai észlelés és a megfelelő kezelés. Ezzel a házi teszttel a székletvérvizsgálat során még a szemmel nem látható vért is ki lehet mutatni. Ez azért fontos, mert nem minden kóros elváltozás vérzik, legalábbis nem folyamatosan. Jó tudni, hogy a székletvér vizsgálatának negatív eredménye még nem jelenti azt, hogy a vastagbélben vagy a végbélben nincs rosszindulatú folyamat. Ezért az eredmény csak tájékoztató jellegű. Előnye viszont, hogy a vizsgálat egyszerűen elvégezhető, és a korábbi eljárásokkal szemben nem szükséges előtte húsmentes diétát tartani napokig, mert a teszt kifejezetten az emberi vért mutatja ki.

Vizeletdiagnosztikai multiteszt

Annak, aki sok dologra kíváncsi, nem kell kevéssel beérnie, mert ehhez a multiteszthez hasonlót használnak az orvosi laboratóriumok is. Ez az ügyes és nem is túl drága teszt képes a vizeletből kimutatni a fehérjét, a nitritet, a ketont, az aszkorbinsavat, a cukrot, illetve a vért. A tesztcsík kilenc különböző paramétere a következő betegségek kiderítéséhez nyújt segítséget: cukorbetegség, májbetegségek, húgyúti rendellenességek, vesebajok, vérkép-rendellenességek. A vizsgálatot érdemes fertőző megbetegedéseket követően, illetve húgyúti fertőzések alkalmával elvégezni, és a krónikus betegek is hasznát veszik a tesztnek. A vizelet vizsgálatához a helyes vizeletvétel elengedhetetlen. Úgynevezett "középsugarú" vizeletet kell venni. Ez azt jelenti, hogy mosakodás után csak a vizeletsugár középső része kerüljön a mintavételi edénybe.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Márton AnitaNők Lapja Egészség2013. január 25.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Gyógyító ételek

Életünk során sok olyan élelmiszerrel találkozunk, amelynek jótékony élettani hatásával nem vagyunk tisztában. A fokhagyma például kedvelt fűszernövény, de egyedülálló ízén kívül, vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

tovább

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések