Kiütés? Allergia?


2012. május 5. | Forrás:  50plusz.hu

A viszkető, hámló, kiszáradt bőr gyakori jelenség, különösen a kéz és arc területén. Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka nem egyszerűen az időjárás vagy egy rosszul megválasztott kozmetikum.

A Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa, dr. Vincze Ildikó segítségével összegyűjtöttünk három olyan elváltozást, melyek kezelése feltétlenül szakember közreműködését igényli.

Fémallergia

Tünetei:
A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik. Jellegzetes tünetei az érintett területen jelentkező vörösség, viszketés, duzzanat, hámló, kiszáradt bőr. Hosszabb fennállás esetén a bőr megvastagodik, lemezesen hámlik, berepedezik. Bizonyos esetekben a bőrtünet lehet urticária (csalánkiütés) szerű is.

Kezelése:
A fémallergia megállapítására két, általánosságban leggyakrabban használt tesztelési módszer létezik. Egyik az epicután teszt: a hát bőrére felhelyezett fémeket, illetve vegyületeiket tartalmazó speciális ragtapasz. A másik a limfocita-transzformációs teszt (vérvizsgálat). A fémallergia eddigi egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fémek elkerülése volt. Ez sajnos sok esetben az ékszerek letevését, a fogászati tömések, implantátumok kicserélését jelentette. Létezik egy módszer, a nikkel-deszenzibilizáció, mely nikkelallergia esetén alkalmazható. A kezelés nikkelt tartalmazó kapszulákkal, szájon át alkalmazva történik. A legalább egy éven át tartó terápia a bőrtüneteket is hatékonyan megszünteti.

Ekcéma

Tünetei:
Az ekcéma többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Legismertebb formái: az úgynevezett atópiás dermaitisz, ez öröklött hajlam talaján jelentkező ekcéma, illetve a kontakt, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló betegség.

Kezelése:
Az atópiás dermatitisz kezelése: gondos bőrápolás, helyi gyulladáscsökkentő készítmények, belsőleg antihisztaminok, fénykezelés, diéta.
A kontakt ekcémát leggyakrabban a bőrrel érintkező ékszer, kozmetikum, vegyszer, festékanyag váltja ki, először az érintett bőrfelületen, majd akár testszerte is. Kezelése helyi szteroidos kenőcs, gondos bőrápolás, illetve első helyen a kérdéses allergén kerülése.

Gyógyszerallergia

A legismertebb allergiát okozó gyógyszer a penicillin, de a hozzá hasonló antibiotikumok szintén allergiás megbetegedést eredményezhetnek. Egyéb, gyakori allergiát okozó gyógyszerek: barbiturátok, antikonvulziv szerek, insulin és a jód.

Tünetei:
Csalánkiütés, bőrvörösség, test- és szemviszketés, zavartság, ajak- és torokduzzanat.

Kezelése:
A gyógyszerallergia kezelésének fő eszköze a tünetek csökkentése. Ezt megtehetjük antihisztaminnal, szteroiddal, adrenalinnal és egyéb gyógyszerekkel. A legfontosabb az allergiát kiváltó gyógyszerek elkerülése.
A gyógyszerallergia kivizsgálása általában nem egyszerű feladat, csak ebben jártas szakemberhez forduljunk, a súlyos, életveszélyes tünetek kialakulása miatt gyakran kórházi háttér szükséges hozzá.

Forrás:Megjelent:
50plusz.hu2012. május 5.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ami az időseket sújtja...

"A magány se nem jó, se nem rossz, hanem felerősíti az érzelmeket. A boldog magányos nagyon boldog, a szomorú magányos rendkívül szomorú."- vélekedik Tonino Capone, olasz filozófus.

tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések