Kis kalauz személyi jövedelemadót fizetőknek

Most érvényesítheti azokat az adókedvezményeket, amelyeket korábban figyelmébe ajánlottunk a nyugdíjpénztárakról, egészségpénztárakról vagy más hosszútávra szóló megtakarítási lehetőségekről szólva.

Eljött az idő betakarítani a gyümölcsét annak, hogy ön, talán éppen az 50plusz.hu tanácsait megfogadva, tudatosan odafigyelt személyi jövedelemadója optimalizálására, magyarán arra, hogy annak, amiért megdolgozott, minél nagyobb részét közvetlenül, ne mindenféle áttételek kényszerű közbeiktatásával fordíthassa saját maga és szerettei boldogulására. Ehhez előbb adóbevallást kell tennie. Nem újdonság ez, de évente csak egyszer kerül elő, érdemes felfrissíteni a fontos tudnivalókat, melyeket egy esztendő mindennapos gondjai könnyen kisöpörhettek az ember fejéből: hogyan és meddig lehet és kell teljesíteni a bevallást.

A mindenki számára nyitva álló lehetőség az önadózás. A vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélynek, ha általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett, a személyi jövedelemadóról az adóévet követő év május 20-áig kell bevallást benyújtania, és a jövedelemadót is ugyanaddig kell megfizetnie. A vállalkozási tevékenységet folytató vagy általános forgalmi adó fizetési kötelezettséget eredményező értékesítést végző magánszemélyek számára február 25-e ezeknek a határideje. Aki nem szenvedélyes rajongója az aprólékos adminisztrációnak, nem szeret hosszan pepecselni a számokkal, de nem fél attól sem, hogy ha nem maga csinál mindent, kifutnak kezéből az események szálai, annak azért érdemes elgondolkodnia az egyszerűbb lehetőségeken is.

Az egyik ilyen lehetőség a munkáltatói adómegállapítás. Ezt az a munkavállaló kérheti munkáltatójától, akinek csak munkabérből származó vagy társadalombiztosítási ellátásból származó bevétele volt az érintett adóévben. Nem kizáró ok, ha adókedvezményt akar érvényesíteni, csak akkor csatolnia kell a munkáltatónak az erről szóló igazolásokat. Aki munkáltatójához fordul segítségért, január 31-éig teheti meg. A munkáltató az adóbevallást legkésőbb május 20-áig köteles elkészíteni és közölni dolgozójával. A bevallást ugyancsak a munkáltató továbbítja aztán az adóhatóságnak június 10-éig. Tudni kell: a munkáltató nem köteles elvállalni, hogy elkészíti dolgozói adóbevallását. Ebben az esetben azonban köteles ezt közölni és felhívni a munkavállalók figyelmét az egyszerűsített bevallás lehetőségére.

Az egyszerűsített bevallás ugyancsak azt jelenti, hogy nem ön számolgat és töltöget; az adóhatóság teszi ezt meg ön helyett a rendelkezésére álló adatokból. Ebből következik, hogy az választhatja az egyszerűsített bevallás lehetőségét, aki kizárólag olyan bevallásköteles bevételt szerzett, amelyből kifizető (munkáltató) adót vagy adóelőleget vont le, illetve ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem miatt van adókötelezettsége, továbbá nem volt egyéni vállalkozó, és mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből adóköteles bevétele nem származott. Ha az egyszerűsített bevallást választja, arról február 15-éig kell nyilatkoznia az erre való adóhatósági űrlapon. Ezt követően az adóhatóság elkészíti az adóbevallást, és legkésőbb április 30-áig elküldi önnek, hogy eldönthesse, egyformán gondolják-e a dolgot. Ha ön szerint úgy helyes a bevallás, ahogy a NAV ajánlja, akkor készen is vannak azzal, hogy május 20-áig változtatás nélkül visszaküldi, és persze az adóját is befizeti. Ha javítást akar, akkor azt kell visszaküldeni, és a NAV újraszámolja a bevallást, majd június 20-áig közli, mire jutott. Ilyenkor az adót csak az értesítést követő 30 napon belül kell befizetni.

Aki sem a munkáltatójára, sem az adóhatóságra nem tudja áttolni az adminisztrációs feladatokat, vagyis muszáj az önadózást választania, annak még mindig van egy reménye: a csökkentett adattartalmú bevallás. Ugyanazok a határidők érvényesek rá, mint az önadózásra. Ez a lehetőség valójában egy zanzásított bevallási nyomtatvány, csupán néhány adatot tartalmaz, a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás teljesíthető a segítségével. Az összetettebb adatszolgáltatásra kötelezettek, például az egyéni vállalkozók, az őstermelők vagy az ekho szabályait alkalmazó adózók elől ez is el van zárva.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,

www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra