Kínos kényszereink

Betegség vagy csak bosszantó szokás?


Szerző: Bátis Dorina
2012. december 14. | Forrás:  50plusz.hu

Van, aki rágja a körmét. Aki naponta kitakarít. Aki szenvedélyes táska- és cipővásárló. Honnan tudjuk, hogy csak rossz szokások rabjai ők vagy valódi kényszerbetegek?

A rigolyáktól a diagnosztizálható kényszerbetegségig elég hosszú az út. A két magatartás közti különbség a jelenségek gyakoriságában, erősségében és következményében van.

Mindennapos esetek

Rend a lelke - egy pedáns háziasszony gyakran takarít, de nem borul ki, ha nem sikerül tökéletes rendet tartania. Akit a kényszer hajt a rendrakásra, akkor is takarít, ha tisztaság van a lakásban, túlzottan törekszik a szimmetriára, fontos, hogy a tárgyak a pontos helyükön legyenek, hajlamos a szőnyeg rojtjait napjában akár többször is kifésülni. Ez a fajta rendrakás sok időt vesz el, a családi kapcsolatokat is megmérgezi.

Ellenőrizni mindent - a kényszerbetegségek legfontosabb jellemzői a kényszergondolatok, kényszercselekvések. Leggyakoribb a tisztálkodási, az ellenőrzési és a számolási szenvedély. A tisztálkodási, tisztogatási kényszer mögött meghúzódó gondolat a beszennyeződéstől, megfertőződéstől való félelem. Az ellenőrzési rituálék hátterében a személy kóros kételkedése áll. A számolási szenvedélyben szenvedő beteg mindent megszámol, ami az útjába kerül, akár annak árán is, hogy elkésik, hogy lemarad egy fontos eseményről.

Kóros vásárlás - a kényszeres vásárlást már csaknem száz évvel ezelőtt kategorizálták pszichiátriai betegségként. Definíciója szerint a beteg olyan erős késztetést érez a vásárlásra, hogy akár adósságba is verik magukat. Főképp ruhaneműt, szórakoztató elektronikai cikkeket, piperetermékeket vesznek. Egy átlagember minden tizedik vásárlása felesleges, egy kóros vásárló esetében minden harmadik.

Körömrágás és társai - a körömrágás a belső feszültségek levezetése. Minden huszadik gyerek rágja a körmét, de ez elmúlik, ahogy a gyerek elsajátít egy magasabb rendű feszültség-levezetést. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a szokás rögzül, ugyanígy, ahogy például az arc piszkálása, a sebek lekapargatása, a bőr tépkedése, a szakállsimogatás és más, apró mozdulat. Minden ötvenedik ember kényszeresen tépkedi, nemegyszer rágcsálja, vagy meg is eszi a hajszálait és egyéb szőrzetét.

Munkamánia - sokan azt gondolják, hogy aki napi tíz-tizenkét órát tölt a munkahelyén, az munkamániás. Holott a legtöbb embert az kényszerít erre, hogy így többet kereshet, jobban megfelel a vállalati elvárásoknak. A kényszeres munkamániával nem párosul eredményesség, éppen az ismétlődés teszi lehetetlenné a befejezést, a sikert.

Hipochondria - folyamatos önmaga megfigyelése, s a legkisebb vélt rendellenes jel észrevételekor orvosi vizsgálatra megy. Csak a negatív leletek, a kivizsgálások nyugtatják meg. A betegségtől való félelmének eltúlzott méreteiről nem lehet meggyőzni.

Szabadulás a kényszertől

A kényszeres jelenségek mindig a túlkontrollálással vannak kapcsolatban. A szenvedélybetegségekkel szemben, ahol az alacsony önkontroll okoz gondot, a kényszerbetegek mindent túlkontrollálnak, ezzel igyekeznek csökkenteni a feszültségüket. Úgy érzik, elviselhetetlen kockázatot vállalnak azzal, ha nem elég gondosak.

A kényszeres személyiségek abban különböznek a kényszerbetegektől, hogy nincs egy kiemelt, túlzott kényszeres cselekvésük, de a mindennapjaik nagyon pontos menetrend szerint zajlanak, így érzik biztonságban magukat. Kapcsolataikban is folyton ők akarnak kontrollálni, az életükből hiányzik a spontaneitás, nagyon merev személyiségek. Fáradtság, stressz hatására a tüneteik felerősödhetnek és gyakoribbá válhatnak.

Sokan úgy gondolják, hogy valamiképpen saját maguknak okozták ezt a viselkedést, ám a szakemberek szerint szó sincs személyiségproblémáról. Gyakran előfordul spontán javulás a tünetekben, ha az érintett lelkileg kedvezőbb élethelyzetbe kerül. De tévedés azt gondolni, hogy a kényszercselekvésekről erős akaraterővel segítség nélkül is le lehet szokni. Ezeknek a késztetéseknek nem lehet ellenállni, még ha a beteg tudja is, hogy cselekvései értelmetlenek, eltúlzottak.
A gyógyszeres kezelés szükségessége a tünetek súlyosságától, illetve a beteg pszichoterápiás hajlandóságától függ. Amennyiben a tünetek már nagyon beszűkítik a személy mindennapi lehetőségeit, például nem tud kimozdulni otthonról a tisztálkodási kényszere miatt, a megfelelő gyógyszerek viszonylag gyorsan segítenek. Nem muszáj azonban a gyógyszerekkel kezdeni, ha a kényszerek még nem ilyen súlyosak, de már problémát jelentenek az emberi kapcsolatokban. Gyakran már a pszichoterápia során feltárható, mi áll a kényszer hátterében. Sok esetben akupunktúrás kezeléssel is el lehet érni látványos javulást.

A tüneti kezelés azonban, legyen bármilyen, alkalmatlan a kiváltó lelki okok megszüntetésére. Ezeket szakember segítségével fel kell tárni. Ha valaki változtatni akar az életén, és elfogadja az életviteli tanácsokat, megpróbálja elrendezni magában a lelki okokat, akkor számíthat arra, hogy elhatározásának komoly és tartós változás lesz az eredménye.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bátis Dorina50plusz.hu2012. december 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulásról általában

A csontritkulás a csontszövet olyan mértékű minőségi és mennyiségi csökkenését jelenti, amitől már csekély sérülés következtében is kialakulhat csonttörés.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések