Ki szeretne zsákbamacskát?

Egy pénzügyi szolgáltatás, termék ugyanolyan árucikk, mint egy kiló krumpli, egy porszívó, egy autó vagy egy lakás. Következésképpen megvásárolni is ugyanolyan módon kell: körültekintően, a megfelelő szempontokat mérlegelve.

Ahogy egy bolt árukínálatának bőségéből nem egyszerű választani, úgy azt sem könnyű eldönteni, hogy a pénzügyi termékek választékából melyik az önnek leginkább megfelelő. Egy szemmel látható, kézzel tapintható áru esetén persze könnyebb az ember dolga: el tudja dönteni például, hogy tetszik-e, amit lát. De ugye autót sem venne pusztán csak amiatt, mert szép piros és "dizájnos"? Tájékozódna az áráról, a fogyasztásáról, elgondolkodna azon, hogy megfelel-e azoknak a szempontoknak, amelyek az ön autóhasználati szokásaiból következnek: mások a mindennapos városi használat, és mások a hosszú, gyakori családi autós túrák követelményei...

A "jó kereskedő" persze még autóból is megpróbálja önt arra a modellre rábeszélni, amelyet eladni neki leginkább érdekében áll. Ha tényleg jó kereskedő, akkor ez sikerül is neki, de ön sem lesz csalódott, mert partnere kipuhatolja, mire van önnek szüksége, és messzemenően szem előtt tartja az ön szempontjait – csak közben a sajátjairól sem feledkezik meg. Kereskedője válogatja, hol húzza meg a kényes határvonalat ezek között, a vevőnek mindenesetre könnyebb óvatosnak lennie, amikor látja, mit vesz.

Nehezebb terep a pénzügyi termékeké, szolgáltatásoké, ahol nem látni mást, mint számokat. Ezek absztrakt világában a máskor segítségül hívható "tetszik-nem tetszik" faktor leginkább csak a személlyel kapcsolatban használható, aki el akar adni önnek valamit. De ésszerű döntés lenne a piacon azon az alapon krumplit venni, hogy az árus szimpatikusabb, mert lágyabb a hangja, barátságosabb a tekintete, vagy viccesebb szöveggel kínálja az áruját? És ha még csak krumpliról van szó! Vett két kilót, otthon kiderül, hogy hiába mondta, mire kell, mégsem főzni való, hanem csak megsütni lehet, mert a forró vízben szétmállik. Bosszankodik hát egy sort, aztán attól a „kedves” kofától nem vásárol többé. De egy pénzügyi termék megvásárlása általában hosszabb távú döntés, mint egy hétvégi ebéd elkészítése.

Az a hitelközvetítő, biztosítási közvetítő, közkeletű nevén "ügynök", aki igyekszik önt rábeszélni egy pénzügyi szolgáltatás igénybevételére, általában jutalékos rendszerben dolgozik. Ugyanúgy az az érdeke, mint az autókereskedőnek, hogy önnek éppen az adott terméket vagy szolgáltatást ajánlja, és adja el. Nem akarja becsapni a vevőjét, de saját mércéje szerint mindkettőjük érdekeit szem előtt tartva lehetőleg üzletet akar csinálni, ezért hangsúlyozza a terméknek a reménybeli vevő számára előnyös tulajdonságait, és esetleg elbagatellizálja azokat, amelyek előnytelenek. Az autókereskedő persze hiába mondja a bordó kocsira, hogy "majdnem piros", a vevő látja, hogy nem ezt akarja...

Ha nagyobb összegű és több évre szóló pénzügyi döntés előtt áll, amely súlyában mondjuk egy autóvásárláshoz is hasonlítható, arra is szánjon legalább annyi figyelmet és időt, amennyit más esetben magától értetődően természetesnek tart. Gondolja végig, hogy mire is van szüksége valójában. Még a szerződéskötés előtt, előzetesen kérjen tájékoztatást több szolgáltatótól, akár írásban is, és hasonlítsa össze a különböző lehetőségeket. Hitelek, betétek és egyes megtakarítási termékek esetében jó szolgálatot tehet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapjának fogyasztókhoz szóló menüpontja, mivel ott hasznos információkat, termék-összehasonlító, valamint háztartási költségvetés-számító programot is talál. A különböző szolgáltatók honlapjain is megkeresheti a tájékozódást segítő tudnivalókat.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra