Kerülje el az influenzát!

A telet búcsúztató farsanggal korántsem értünk végére az influenzaszezonnak. A hónapok óta kevés fényhez és vitaminhoz jutó szervezet egyre kevésbé képes ellenállni a levegőből támadó kórokozóknak. De ne adjuk meg magunkat könnyen!

Az egészséges életmód jó alapot ad, de nem az egyedüli segítség a téli hónapok megfázásos megbetegedéseinek leküzdésére. Ha odafigyelünk a higiéniára és testünket, lelkünket is karban tartjuk, immunrendszerünk újra képes lesz a leghatékonyabb működésre.

Legyen saját tollunk

Bár első olvasásra meglepőnek tűnhet, ha saját tollat használunk az irodában és a hivatalos helyeken is, egyszerűen védekezhetünk a vírusok ellen. Mivel az influenzavírusok cseppfertőzéssel terjednek, könnyen átadhatók közös tárgyak használatával is. Ha ezt elkerüljük, csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát. Ahol ez nem megoldható, rendszeresen tisztítsuk meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket, például az asztalt, a számítógép billentyűzetét, a kilincset.

Tartsuk tisztán a kezünket

Ne csak saját, de gyermekeink kezének tisztaságára is fokozottan figyeljünk ebben az időszakban! A megszokottnál gyakrabban mossunk kezet meleg vízzel és szappannal legalább 20 másodpercen keresztül. Ez érvényes minden köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendőkidobás után is. A legmakacsabb vírusok a levegőn még 3-4 órán át életképesek maradnak. Az alkohol bázisú kézfertőtlenítők (amennyiben legalább 60 százalékos alkoholtartalmúak) szintén hatékonyan fertőtlenítenek.

Gyermekünknek is magyarázzuk el – főleg ha még kicsi –, hogy ne érintse a szemét, ne piszkálja az orrát, ne nyúlkáljon a szájába piszkos kézzel.

Kerüljük a közvetlen érintkezést

Influenzás időszakban érdemes kerülni az olyan üdvözlési formákat, mint a kézfogás és a puszi, mert ezek szintén növelik a fertőződés kockázatát. Lehetőség szerint ne tartózkodjunk zsúfolt, zárt helyiségekben, például liftben. Ha lehet, tartsunk nagyobb – minimum 1 méter – távolságot a bennünket körülvevő emberektől. A zárt terek levegőjét javítsuk gyakori szellőztetéssel.

Ne féljünk megmozdulni

A testmozgás létfontosságú immunrendszerünk megfelelő működéséhez. A statisztikák szerint négy nőből egy egyáltalán nem végez semmilyen testmozgást, ami súlyos következményekkel járhat. A mozgásszegény életmód önmagában is akadályozza az immunrendszer tevékenységét, a pluszkilók pedig tovább súlyosbítják a helyzetet. Szakértők szerint 30 perc intenzív testmozgás kell ahhoz, hogy a fehérvérsejtek a véráramba kerüljenek, amivel az immunrendszert működésre serkenthetjük.

Nevessünk együtt

Kutatások igazolják, hogy a pozitív, a nevetéshez kapcsolódó érzelmek csökkentik a stresszhormonok szintjét, és aktiválják az immunrendszert. Egy építő jellegű vita szintén javíthatja az immunitást. Ha alaposan átbeszéljük a problémáinkat, olyan kedvező testi hatást érhetünk el, mintha rendszeresen edzenénk.

Ellenálló képességünk növeléséhez idén is hasznos tanácsokat kaphatunk az országjáró egészségvédelmi szűrőprogram keretében, ahol az érdeklődők ingyen vehetik igénybe a program által nyújtott szolgáltatásokat.
További információ a www.egeszsegprogram.eu címen található.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra