Kerülje el az influenzát!


Szerző: Kiss Ildikó
2012. február 14. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

A telet búcsúztató farsanggal korántsem értünk végére az influenzaszezonnak. A hónapok óta kevés fényhez és vitaminhoz jutó szervezet egyre kevésbé képes ellenállni a levegőből támadó kórokozóknak. De ne adjuk meg magunkat könnyen!

Az egészséges életmód jó alapot ad, de nem az egyedüli segítség a téli hónapok megfázásos megbetegedéseinek leküzdésére. Ha odafigyelünk a higiéniára és testünket, lelkünket is karban tartjuk, immunrendszerünk újra képes lesz a leghatékonyabb működésre.
Legyen saját tollunk
Bár első olvasásra meglepőnek tűnhet, ha saját tollat használunk az irodában és a hivatalos helyeken is, egyszerűen védekezhetünk a vírusok ellen. Mivel az influenzavírusok cseppfertőzéssel terjednek, könnyen átadhatók közös tárgyak használatával is. Ha ezt elkerüljük, csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát. Ahol ez nem megoldható, rendszeresen tisztítsuk meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket, például az asztalt, a számítógép billentyűzetét, a kilincset.

Tartsuk tisztán a kezünket
Ne csak saját, de gyermekeink kezének tisztaságára is fokozottan figyeljünk ebben az időszakban! A megszokottnál gyakrabban mossunk kezet meleg vízzel és szappannal legalább 20 másodpercen keresztül. Ez érvényes minden köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendőkidobás után is. A legmakacsabb vírusok a levegőn még 3-4 órán át életképesek maradnak. Az alkohol bázisú kézfertőtlenítők (amennyiben legalább 60 százalékos alkoholtartalmúak) szintén hatékonyan fertőtlenítenek.
Gyermekünknek is magyarázzuk el - főleg ha még kicsi -, hogy ne érintse a szemét, ne piszkálja az orrát, ne nyúlkáljon a szájába piszkos kézzel.
Kerüljük a közvetlen érintkezést
Influenzás időszakban érdemes kerülni az olyan üdvözlési formákat, mint a kézfogás és a puszi, mert ezek szintén növelik a fertőződés kockázatát. Lehetőség szerint ne tartózkodjunk zsúfolt, zárt helyiségekben, például liftben. Ha lehet, tartsunk nagyobb - minimum 1 méter - távolságot a bennünket körülvevő emberektől. A zárt terek levegőjét javítsuk gyakori szellőztetéssel.

Ne féljünk megmozdulni
A testmozgás létfontosságú immunrendszerünk megfelelő működéséhez. A statisztikák szerint négy nőből egy egyáltalán nem végez semmilyen testmozgást, ami súlyos következményekkel járhat. A mozgásszegény életmód önmagában is akadályozza az immunrendszer tevékenységét, a pluszkilók pedig tovább súlyosbítják a helyzetet. Szakértők szerint 30 perc intenzív testmozgás kell ahhoz, hogy a fehérvérsejtek a véráramba kerüljenek, amivel az immunrendszert működésre serkenthetjük.

Nevessünk együtt
Kutatások igazolják, hogy a pozitív, a nevetéshez kapcsolódó érzelmek csökkentik a stresszhormonok szintjét, és aktiválják az immunrendszert. Egy építő jellegű vita szintén javíthatja az immunitást. Ha alaposan átbeszéljük a problémáinkat, olyan kedvező testi hatást érhetünk el, mintha rendszeresen edzenénk.
Ellenálló képességünk növeléséhez idén is hasznos tanácsokat kaphatunk az országjáró egészségvédelmi szűrőprogram keretében, ahol az érdeklődők ingyen vehetik igénybe a program által nyújtott szolgáltatásokat.
További információ a www.egeszsegprogram.eu címen található.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss IldikóNők Lapja Egészség2012. február 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kell egy kis áramszünet!

"Próbálj meg lazítani" - tanácsolja a klasszikussá vált dalban Hofi. Bizony, életet hosszabbíthat, sőt, menthet, ha valaki képes az igazi kikapcsolásra. Tartson velünk, tanuljunk együtt lazítani!

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések