Kerülje el az ételmérgezést!


2012. július 4. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

A hőséggel beköszönt az ételfertőzések szezonja is. Némelyik kórokozó, mint a szalmonella vagy a calicivírus még a híradásokba is bekerül, ha tömeges megbetegedést okoz. E mikroorganizmusok szinte mindenhol megtalálhatók a környezetünkben.

A nyári meleg nemcsak a közérzetünknek, de a mikrobáknak is kedvez: ilyen hőmérsékleten nyers húsban, tojásban, édes levekben, krémekben hihetetlen tempóban képesek elszaporodni. Ételfertőzés esetén élő kórokozó kerül az élelmiszerrel a fogyasztó szervezetébe, ahol elszaporodva olyan betegséget okoz, amely másokra is átterjedhet.

Leggyakrabban a szalmonella vagy a campylobacter okozza a fertőzést. Kórokozótól függetlenül hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés, esetleg láz jelzi a betegséget. A lappangás ideje 6 órától 2-3 napig tart. Az egészséges felnőtt többnyire tünetek nélkül vagy csak enyhe hasi panaszokkal vészeli át a megbetegedést, de például idősek vagy beteg emberek esetében súlyos következményekkel járhat a szennyezett étel fogyasztása. A fertőzöttek tíz százaléka kórházi ápolásra szorul, ahol a tünetek csökkentése mellett a folyadékpótlás a legfontosabb, hogy a kiszáradást megelőzzék.

A 7 aranyszabály

Sok mindenre kell figyelnünk, hogy megóvjuk családunk egészségét. A legfontosabb tudnivalók, hét pontban összefoglalva.

Vásárlás
1. Csak ép, egészséges alapanyagot érdemes megvenni. Nyári melegben, ha a hűtést igénylő áru tárolóhelye nem elég hideg, vagy az élelmiszer már kiolvadt és újrahűtve tömbbé fagyott, inkább ne vegyük meg.

2. A gyorsan romló élelmiszer csak a lejárati napon árusítható utoljára, később nem.

3. A minőség-megőrzési idő azt jelenti, hogy a megadott dátum után még fogyasztható a termék, de a gyártó már nem vállal garanciát. Érdemes otthon is időnként ellenőrizni a tárolt konzervet, élelmiszert.

4. Tejterméket, húsfélét csak megbízható, ellenőrzött helyen vásároljunk.

5. Fontos, hogy a bevásárlókosárban hogyan helyezzük el az élelmiszereket. Érdemes elkülöníteni a földdel szennyezett (zöldségfélék), a főzésre (hús, hal) és a közvetlen fogyasztásra (sajt, túró, felvágott) szánt termékeket. Ez utóbbiak nem tartalmazhatnak kórokozót, de ha nyers hús mellé rakjuk őket, keresztfertőzést hozhatunk létre. Figyeljünk arra, hogy a termékek teljes felülete be legyen csomagolva, ne érintkezzenek egymással!

Tárolás
6. A nyári melegben jó minél előbb hazavinni és hűtőszekrénybe rakni az élelmet. A felső polcra a közvetlenül fogyasztható ételek, sajtok, hidegkonyhai készítmények, felvágottak kerüljenek becsomagolva, egymástól szeparálva.

Középre az előtisztított zöldségeket és a készételeket tegyük. Az alsó polcra helyezzük el a nyers húst, halat úgy, hogy a leve ne csoroghasson más élelmiszerre. Ha nincs külön zöldségtároló rekesz, rakjuk ide a zöldségféléket is.

Elkészítés
7. Hatékony módja a kórokozók elpusztításának a gondos hőkezelés.

Csapdák a konyhában

A konyhának nem kell vetekednie egy steril műtővel, de fontos a tisztaság. Ugyanilyen fontos, hogy a munkafolyamatok elkülönüljenek. Zöldségtisztítás közben ne nyúljunk az evőeszközök közé, csak miután alaposan kezet mostunk.

Az előrelátó háziasszonynak legalább három vágódeszkája van, az egyiken csak a nyers húst, a másikon a zöldségeket, a harmadikon a fogyasztásra kész ételeket darabolja, és nem keveri össze ezeket. Ne ugyanazzal a késsel szeleteljük a kész pecsenyét, amellyel a nyers húst készítettük elő!

Mi kell a kórokozónak? Nedvesség, tápanyag, megfelelő hőmérséklet és semleges vegyhatás. Ezt használjuk ki, amikor fertőtlenítéshez lúgos vegyszert használunk, a tartósításhoz pedig savanyú közeget teremtünk. A tisztaság a konyhában, a gyakori kézmosás azt a célt szolgálja, hogy ne vigyünk át kórokozót az élelmiszerre.

Hőkezeléssel, alapos sütéssel-főzéssel a szalmonella, a campylobacter, a piszkos kézzel terjedő coli-baktérium vagy a súlyos ételmérgezés, a botulizmus elkerülhető. Ha az étel felforr, a tojás megszilárdul, az egyben sült húsba szúrt tű nyomán szivárgó lé tiszta, és nem véres, biztonságosan fogyasztható.
A fagyasztott húst a normál hűtőtérbe olvasszuk ki, mert szobahőmérsékleten a felülete gyorsan kienged, ahol a mikrobák gyorsan elszaporodhatnak. Megfelelő hőkezeléssel azonban ezek elpusztíthatók.

A tojás héja és minden ezredik vagy tízezredik tojás belseje is fertőzött lehet szalmonellával vagy campylobacterrel. Ezért kockázatos minden rövid ideig hőkezelt, illetve nyers tojást tartalmazó étel, mint a madártej, vagy ha a süteménybe, palacsintába olyan krém kerül, amelyet nyers tojássárgájával vagy fehérjével lazítottak.

A maradékot tegyük hűtőszekrénybe, de gondoljunk arra, hogy a hideg nem pusztítja el a kórokozókat, csak lelassítja a szaporodásukat, ezért mielőtt újra tálaljuk, forraljuk fel az ételt!

Forrás:Megjelent:
Nők Lapja Egészség2012. július 4.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kisimult arccal

A "csodaszerek", a kozmetikumok, a masszírozás, a barátnők jótanácsai, a szépségvitaminok, csak ideig-óráig oldják meg a bőr kisimulását, de ha a tükörből már tényleg nem az néz vissza, akit szeretnénk, döntenünk kell a következő lépésről.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések