Keressen kincset, és találja meg szíve egészségét!

Tudja, hogy sportolnia kellene, de nehezen mozdul ki a négy fal közül? Valami izgalmas, új sportra vágyik? Ismerkedjen meg egy ízig-vérig 21. századi mozgásformával, amelyet akár már holnap is elkezdhet!

A szív- és érrendszeri megbetegedések (infarktus, koszorúér-betegségek) terén sajnos vezető pozíciót foglalunk el az európai országok között. A halálozási okok statisztikáját Magyarországon már évek óta a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik: a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2010-ben egy közepes városnyi, több mint 33 ezer ember halt meg szív- és érrendszeri megbetegedés következtében.

Nem csak férfidolog!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a betegségcsoport csak a férfiakat érinti, de valójában ez nem így van. A múlt évben háromezerrel több nő halálát okozta szív- és érrendszeri megbetegedés, mint férfiét, és európai viszonylatban is ez áll a női halálokok listájának élén.

Az iszkémiás (a szív vérellátási zavaraiból fakadó) szívbetegségben elhunytak száma az elmúlt két évtizedben megduplázódott (egészen pontosan 13 739-ről 26 361-re nőtt).

Az ilyen jellegű betegségek fő okaként pedig a helytelen életmódot tartják számon. Az adatok arra hívják fel a figyelmünket, hogy mindenkinek érdemes odafigyelnie egészségére, mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések négyötöde megelőzhető!

Passzív nemzet vagyunk

Napjainkra egyre inkább jellemző a szabadidő passzív eltöltése: a szakemberek által nemzetközileg ajánlott mozgásmennyiséget a magyar fiatalok mindössze 17 százaléka teljesíti, ráadásul az idősebb korosztályok esetében ez az arány egyre csökken. A felnőttek 57 százaléka saját bevallása alapján soha nem sportol, és további 31 százalékuk is csak alkalomszerűen. Ennek hátterében az is állhat, hogy sokan egyszerűen nem tudják, hogyan kezdjék el, és tartanak életmódjuk gyökeres megváltozásától is. A helyes életmód kialakítása azonban nem feltétlenül jár teljes életmódváltással, hiszen apró változtatásokkal is egészen nagy eredményeket lehet elérni. Például heti 150 perc - azaz mindössze két és fél óra - közepes intenzitású mozgás 30 százalékkal csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések esélyét.

Kincset keresni egészséges

A Flora "Szívbarát Lépések" programja éppen ezért szeretné azt kiemelni, hogy a nagy változásokhoz kis lépések is elegendők, és teljesen más irányból próbálja megközelíteni a témát. Legújabb kezdeményezésük keretében egy viszonylag ismeretlen és izgalmas kikapcsolódási lehetőségre invitálnak. A geocaching nevű sport már több mint tíz éve megjelent Magyarországon, mégis kevesen tudnak róla, pedig rendkívül szórakoztató, és izgalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújt, az egész család számára. Mára több mint 3200 felkutatásra váró kincses vagy geoláda van kihelyezve országszerte a lelkes kincsvadászoknak köszönhetően. Hogyan lehet a kincsekre vadászni? A legegyszerűbben úgy szervezheti meg a saját expedícióját, ha ellátogat a www.szivbaratlepesek.hu weboldalra, és kiválasztja, melyik kincses ládát szeretnénk felkutatni.

Ne féljen, nem kell messzire utaznia: a kincsvadászat lényege a kíváncsiság, a kutatás, a felfedezés és a láda megtalálásának öröme. A kincstúra oldalán komplett útitervet, rejtekhelyleírást és GPS koordinátákat kaphat, hogy térkép vagy navigátor segítségével könnyen rátalálhasson a kincses ládára. Nekivághatunk a ládafeltáró kirándulásnak egyedül, a családdal vagy barátokkal is. Amíg kirándul, és a ládát keresi, valójában nemcsak a kincses ládában lévő kincsre tehet szert: saját egészsége megőrzéséért is tesz valamit, ez pedig a legnagyobb kincs.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra