Keresse meg a tökéletes párnát!

Ha éjszakánként jobbra-balra forgolódik az ágyban, és arra ébred, hogy mindene fáj, akkor eljött a párnacsere ideje. Hatalmas a kínálat, mégsem könnyű megtalálni a megfelelő párnát.

Nagy figyelmet kell fordítani a vastagságra, anyagra, alakra. A párna megfelelő magassága mintegy tíz centiméter. Ha ennél vastagabb, akkor túlságosan megfeszül a nyak hátsó izomzata, és ébredéskor fájdalmat érezhet tarkója alsó részén. Ha viszont a párna túl alacsony (vagy éppen párna nélkül alszik), a nyak természetellenes helyzetbe kerül: gyakorlatilag a matracra esik, nincs támasztéka.

Általánosságban kerüljön minden túl merev anyaggal tömött párnát, amely nem alkalmazkodik egyéni adottságaihoz. Jó a természetes habgumi, ha elég puha, és lehetőleg jól szellőzik, a viszkoelasztikus habszivacs, amely felveszi feje és nyaka formáját. A tollpárnának az az előnye, hogy felrázható, azaz kedvére alakíthatja a kívánt alátámasztás eléréséhez.

Búcsú az allergiától

Ha el akarja kerülni az atkákat, a habgumi az ideális megoldás. De ne feledje, hogy az ilyen párna bizonyos karbantartást igényel: tegye ki rendszeresen a levegőre, hogy "szellőzni" tudjon, így elkerülheti, hogy a testmelegből és verítékből eredő nedvesség a párnában maradjon.

Mindenesetre fontos, hogy a párnát atkaellenes szövetből készült huzattal húzza be, amelyet legalább havonta kétszer ki kell mosni. Ügyeljen arra is, hogy a szövet mindig jó állapotban legyen, az elhasználtság első jele esetén (amely az atkákkal szembeni védelem hatékonyságát rontja) cserélje ki.

Csak győzzön válogatni

A hagyományos, szappan alakú párnák mellett manapság már számtalan méretű és formájú párnát találni, amelyeket gyakran nyakfájás ellen ajánlanak. Az "S" keresztmetszetű párnákat akkor javasolják, ha a nyaki rész egyébként megőrizte természetes ívét. Ellenkező esetben kellemetlen lehet egész éjszaka ilyen határozott formájú támaszon aludni.

Különös alakú párnák is vannak, például henger vagy "U" alakúak, egyes párnákat pedig szokatlan anyagokkal, például kölespelyvával vagy cseresznyemaggal töltenek meg. Hasznosak lehetnek a fej és a nyak megtámasztásához, amikor olvas vagy tévét néz, de nem tanácsos órákon keresztül használni ezeket, mivel erőltetett helyzetben rögzítenek. Néha mozgassa a fejét, és alváshoz ne ilyen párnát használjon.

A "főpárna" mellett legyen "pótpárnája" is. Használhat például két tollpárnát, egy nagyot a nyak alatt, amely leér a lapockáig, és egy kicsit, amelyet igényeihez igazíthat. Hasznos lehet egy összetekert törölköző is a vese vagy a térd megtámasztásához alvás közben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +2 °C

A még felhősebb tájakon is csökken a felhőzet, a záporok megszűnnek. A déli szél többnyire mérsékelt marad. Késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás várhatóan nem okoz napközben kellemetlenséget, a frontérzékenyek tünetei így várhatóan tovább enyhülnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra