Kenni vagy nem kenni?


Szerző: Pilling Róbert
2012. augusztus 14. | Forrás:  HáziPatika.com

A visszér bizonyos szempontból igen alattomos betegség: jelei bár szembetűnők, de kezdetben nem okoz különösebb gondot. Kezelésére sokan elsősorban a krémek, gélek közül választanak, mert könnyen hozzáférhetők, és ugyanolyan könnyen használhatók is.

Amikor a visszér már "kényelmetlenné"válik, azaz fájdalmat, nehézláb-érzést okoz, a folyamat már visszafordíthatatlan. Legfeljebb enyhíteni lehet a panaszokat. Általában az első komolyabb panaszok, jobban kitüremkedő erek hatására fogalmazódik meg a gondolat, valamit be kellene szerezni a patikában - legtöbbször a gyógyszerész is a krémeket fogja ajánlani.

Helyi problémára helyi megoldás

A krémek, gélek, zselék hatása azon alapul, hogy bőrünk élénk anyagcserét folytat, kiválaszt és felvesz anyagokat. Így képes arra, hogy a krémekbe kevert hatóanyagokat is felszívja, és eljuttassa a bőr alatti rétegekbe, esetenként a vérkeringés segítségével még messzebb is. A visszérproblémák esetén erre nincs szükségünk, hiszen a problémás erek alig pár milliméterrel a bőr felszíne alatt találhatók.

Talán éppen ezért a krém a legjobb megoldások ilyenkor? Nos, ezt azért nem jelenthetjük ki. Kétségkívül vannak előnyei a helyi kezelésnek: a hatóanyag teljes egészében oda kerül és ott fejti ki hatását, ahol szükség van rá. Sőt, mindezek miatt komolyabb mellékhatásokkal sem igazán kell számolnunk. A visszér kezelésében azonban a lokális készítmények mellett a szájon át szedhető, érvédő hatású szereknek is fontos szerep jut.

Amiért krémezünk

A fenti előnyökön túl számos jótékony tulajdonságuk miatt érdemes még visszeres panaszaink kezelésére krémeket, géleket használni. Ezek közül a legegyszerűbb a hűsítő hatás: az egész napos megerőltető munka után sajgó lábunknak valódi felüdülést nyújthat egy alapos bedörzsölés. Szintén ebből a megfontolásból tartalmazhat némelyik készítmény fájdalomcsillapító összetevőt is. A visszér kezelésére használt lokális készítmények ezeken túl hathatnak az erekre is: a hatóanyagok egy része az érfalakra fejt ki hatást, javítva tónusukat, míg más részük csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét.

Míg viszont a fájdalomcsillapító vagy a hűsítő hatás eléréséhez elég egyetlen bedörzsölés, az erek javulását csak hosszú hetek vagy hónapok kezelésétől várhatjuk. A visszér kezelésére ajánlott krémekbe néha véralvadásgátló anyagot is kevernek, hogy elejét vegyék a lelassult keringés miatti mikroszkopikus méretű vérrögök kialakulásának.

Meglepően természetesek

A visszérproblémák kezelésére szolgáló krémek hatóanyagai között sok természeteset találunk, ezek évtizedek, évszázadok óta ismertek az erekre kifejtett hatásukról. Ilyen például a leggyakrabban alkalmazott vadgesztenye, amelynek kivonata vízhajtó, gyulladáscsökkentő és érvédő hatású.

Kamilla, körömvirág, cickafarkfű, jojoba és aloe vera is gyakran szerepel az visszér kezelésére ajánlott krémekben és gélekben, mivel mindegyikük pozitívan befolyásolja a gyulladt, fájdalmas vénák környékét. Újabban néhány krémben szőlőmag vagy éppen kékszőlő-levél kivonatát is felhasználják, magas antioxidáns-tartalma miatt. A fekete áfonyát a természetes módszerek kedvelői külsőleg és belsőleg is ajánlják, ezt magas C-vitamin, antioxidáns- és flavonoidtartalmával indokolják.

A rutin, rutozid vagy sokszor (helytelenül) kvercetin vagy P-vitamin néven említett flavonoid is több készítmény hatóanyaga. Megtalálható a citrusfélékben, a kerti ruta nevű gyógynövényben és a hajdinában is, és tiszta formában elsőként a C-vitamint kutató Szent-Györgyi Albert állította elő.

Ne feledjük: a krémekkel, gélekkel jót tehetünk visszeres lábainknak, de a lokális készítményeket más terápiás módszerekkel: szájon át szedhető érvédő készítményekkel, tornával, gyógyharisnyával is ki kell egészítenünk, ha komolyabb panaszaink vannak.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Pilling RóbertHáziPatika.com2012. augusztus 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Meddig élnek a magyarok?

Amikor a mai ember a tudomány diadalmas eredményei alapján merész terveket sző a halhatatlanságról, felteszi a kérdést: hosszú öregedés vagy örök ifjúság? A világ lakossága és ezen belül a magyarok is öregszenek, így különösen időszerű a kérdés.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések