Kel, egy téli barát


Szerző: Kiss Éva
2012. október 30. | Forrás:  50plusz.hu

Tele van ásványi anyagokkal, vitaminnal, növényi rosttal. Laktat, de nem hizlal. Télen is bőséggel áll rendelkezésünkre mérsékelt áron, amikor nem dúskálunk friss zöldségben, gyümölcsben. Bizony, több megbecsülést érdemelne.

Közeli rokona a fejes káposztának, de levelei hólyagosak, bodrosak, és nem alkotnak tömör fejet, hanem lazán simulnak egymáshoz, és megnyúlt alakú fejet formálnak. Színe élénkebb, teltebb, íze lágyabb, kellemesebb. Igénytelenebb és hidegtűrőbb, mint a fejes káposzta, de nagyobb a tápértéke. Fehérjében dúsabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrot.
A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. A régi rómaiaknál ismeretlen volt; pedig valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik, a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik. Ma minden világrészben ismerik és termesztik.

Immunerősítő, súlycsökkentő, és még finom is

Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, az emészthető rostok, fontos ásványi sók, ezenkívül természetesen az íz- és zamatanyagai adják. Magas a kalcium-, a kálium-, a magnézium-, valamint a vas-, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma. Ezeknek köszönhető, hogy immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartják számon, kalciumtartalma nagyban hozzájárulhat csontjaink egészségéhez. Minden súlycsökkentő diétának megbecsült alapanyaga lehet, mivel energiaértéke csak 30 kcal.

Elkészítési lehetőségei szűkösebbek, mint a fejes káposztáé, hiszen sem nyersen, salátának, sem télire, savanyításra nem használható. Leveleit, sőt az egész egyéves növényt használják fel ételek ízesítésére - például egy jó húsleves szinte elképzelhetetlen nélküle. Köménnyel fűszerezve, krumplival együtt főzve finom lesz belőle a főzelék. Darált hússal, pörköltmaradékkal, morzsával, tejföllel változatos rakott ételek is készülhetek belőle. A leginkább hozzáillő fűszer talán a kömény.

Házi praktikák

Száráról levágva, hűtőszekrényben csak néhány napig tárolható. Termőhelyén azonban átmenetileg még -10 °C-os fagyot is elviselnek. A termelők az átteleltetését például ekével vont barázdába fektetve és földdel takarva oldják meg, így a fagymentes napokon bármikor felszedhető. Ha gyökerestül szedik fel, a gyökérzetét a pincében nedves homokba állítva is áttelelhet.

A lazább fejű káposztát felhasználás előtt tanácsos leforrázni. Így nemcsak a kis kesernyés ízétől szabadulunk meg, hanem a levelek közt esetleg megbúvó csigák, rovarok is előkerülnek - ezek ugyanis a hideg vizes mosásnál könnyen rajtamaradhatnak, a levélre tapadva.

Aki tart attól, hogy a fövő káposztának kellemetlen, erős szaga szétárad a lakásban, az a káposztaétel tetejére fövés közben tegyen egy-két szelet kenyeret - tanácsolja Pelle Józsefné szakácskönyvíró. Így a kenyér beszívja a kellemetlen szagot, majd az étel elkészülte után kidobható.

Patikaszernek is bevált

Házi receptek minden betegségre című könyvében Franziska von Au azokat a természetes gyógymódokat gyűjtötte össze, amelyeket a nagyszüleink még jól ismertek és alkalmaztak. Ő fogfájásra ajánlja a kelkáposzta friss, sodrófával kissé összetört leveleiből készült borogatást.

Palócföldön derékfájásra javasolják a megpuhított, nedvekben gazdag leveleket. Illetve furunkulusra tett "dunsztkötés" részeként alkalmazzák.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss Éva50plusz.hu2012. október 30.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Elkerülhető-e a cukorbetegség?

A különböző típusú cukorbetegségekre más-más tényezők jelentenek rizikót. Ezek ismerete segíthet felmérni, számíthatunk-e diabétesz kialakulására a jövőben. Vannak megváltoztathatatlan tényezők, mások ellen módunkban áll tenni...

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések