Káposzta minden mennyiségben!

A káposztafélékben az a nagyszerű, hogy olyan sokféle ételt készíthetünk belőlük, amennyiből akár egy szakácskönyv kitelne.

Fehér édes fejes káposzta, lila fejes káposzta, savanyú káposzta, kelkáposzta, kelbimbó - egytől egyig egészséges, vitamin- és rostdús zöldségek, amelyeket frissen, saláta formájában és főzve-sütve főételnek fogyaszthatunk. Töltött, rakott káposzták hada, köretek, főzelékek készülhetnek belőlük, de töltelékek is lehetnek: húsba, palacsintába, rétesbe, bélesbe, sőt sós süteményeket is készíthetünk velük. Az alábbi receptet én magam kísérleteztem ki, és bátran mondhatom, nagyon ízletes.

Káposztás-borsos pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg fehér fejes káposzta, 25 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 2 tojássárgája, 1 csapott evőkanál só, 1 csapott teáskanál durvára tört fekete bors, 1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafű); 1 tojás a tészta kenéséhez.

Előkészítése: A fejes káposztát megtisztítom, és nagyon vékony metéltre vágom (vagy lereszelem). A füstölt szalonnát apró kockákra vagdalom, zsírját kiolvasztom, és a káposztát rádobva a zsírra, jól megsózom. Fedő alatt, gyakori keverés közben saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ezután csomborral és borssal fűszerezem.

Elkészítése: Ha a párolt káposzta teljesen kihűlt, összekeverem a liszttel, a tejföllel, a szétmorzsolt vajjal, a tojássárgájával, kevés sóval, és alaposan összegyúrva sima tésztává dolgozom. A cipóvá formált tésztát nejlonzacskóba rakom, és legalább egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetem. Lisztezett deszkán félujjnyira kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tetejét a felvert tojással megkenem, és alufóliával bélelt sütőlemezre téve pirosra sütöm. Kitűnő sör- vagy borkorcsolya!

Joghurtos káposztasaláta (4 személyre)

Hozzávalók: 50 dkg lila fejes káposzta, 2 dl joghurt, 1 citrom, 3 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Előkészítése: A megtisztított fejes káposztát aprítógépben felaprítom, vagy lereszelem, legyalulom. Jól megsózom, és 30 percig hagyom állni.

Elkészítése: A joghurtba belekeverem a zúzott fokhagymát és az olajat, majd citromlével és kevés cukorral ízesítem. A káposztát sós levével együtt beleforgatom a joghurtos mártásba, és lefedve néhány órán át a hűtőszekrényben érlelem. Tálalás előtt ismét átkeverem.

Káposztapraktikák

Ha nem használja el egyszerre a káposztát, csomagolja alufóliába, és helyezze a hűtő zöldségtároló rekeszébe. Így akár három hétig is eláll. A savanyú káposztából készített töltött káposzta a hűtőben tíz napig biztonságosan eltartható, ha a hűtő belső hőmérséklete nem több, mint 5-6 fok. Az édes káposztából készült az ételnél ez az idő a felére csökken. Ha a savanyú káposzta túl savanyú, hideg vízben kimoshatjuk!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra