Jusson levegőhöz!

1. / 2 oldal


Szerző: Kiss Éva
2008. november 15. | Forrás:  HáziPatika.com

Természetes, mint a levegővétel - mondjuk, és bizony, a légzést is csak akkor becsüljük, ha baj van vele. Ijesztő tény, hogy sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a légzési képességük már a felére csökkent.

Légszomj

Médiatár főoldal
videó

Spirometria - légzésfunkció

Spirometria - légzésfunkció
"Nem kap levegőt", "kifogyott belőle a szufla", "kapkod levegő után" - ilyen kifejezésekkel próbáljuk meg a magyar nyelvben érzékeltetni, hogy milyen az, amikor valakinek a légzési teljesítményével baj van.
Egészségesen természetesnek tartjuk, hogy a légzés automatikusan működik, gondolni sem kell rá, de sajnos, sokan nem figyelnek fel arra sem, ha a levegőáramlásuk már nem az igazi. Szinte hihetetlen, de a tüdőgyógyászati statisztikák bizonyítják, hogy többnyire csak akkor fordul egy beteg orvoshoz légúti akadályozottság miatt, amikor a spirometrikus mérések szerint a légzési teljesítményének már legalább a felét elvesztette.

Egy elhanyagolt betegség

Van egy lassan kifejlődő kór, amely évente több ember halálát okozza, mint a tüdőrák és emlőrák együttesen, amely kezeletlenül halálos kimenetelű, és amellyel mégis, a benne szenvedőknek csak mintegy ötöde fordul orvoshoz. Ez a betegség a COPD, amely nevét a Chronic Obstructive Pulmonary Disease, a krónikus obstruktív tüdőbetegség kezdőbetűiből kapta. Ma már a COPD-t a negyedik vezető halálokként tartják számon a világon (évente 2,75 millió életet követel), és a halálozási gyakorisága világszinten is növekszik. A betegek között több a férfi, de a jelek szerint egyre gyakoribbá válik a nők körében is, és a dohányzók számának, valamint a légszennyezettségnek a növekedése miatt azokban az országokban is terjed, amelyekben eddig kevésbé volt jellemző.

A WHO prognózisa szerint a COPD 2020-ra már a szívbetegségek és a stroke után a harmadik leggyakoribb halálokká fog előrelépni a világon. Jelenleg hatszázmillióra becsülik az ebben szenvedők számát.
Előfordulása a különböző országokban eltérő, de a negyven évnél idősebbek között tíz százalékra teszik a gyakoriságát - ismertette dr. Böszörményi Nagy György professzor, a Magyar Tüdőgyógyász Szakmai Kollégium elnöke. Magyarországon mintegy 110 ezer a tüdőgyógyászok által regisztrált betegek száma, rajtuk kívül még ötvenezernyien lehetnek a háziorvosok által ismert, kezelt betegek, de sajnos, a COPD-sek valódi száma ennél jóval nagyobb, legalább félmillióra becsülhető.

Kellemetlen tünetek, elfogyó levegő

A krónikus légúti betegség lényege a légúti szűkület, a légúti áramlás akadályozottsága. Hogy ez mit jelent, azt Rónay Zoltán tüdőgyógyász egy kis helyzetgyakorlattal mutatta be a témával foglalkozó sajtótájékoztatón egybegyűlteknek.
Médiatár főoldal
videó

Halálos levegőcsapda - COPD

Halálos levegőcsapda - COPD
Ha mély belégzés után néhány másodpercig benntartjuk a levegőt, majd csak a felét engedjük ki, és ezt megismételjük néhányszor, mindannyian ízelítőt kaphatunk abból, mit érez egy olyan COPD-s beteg, akinek a légúti szűkület miatt felére csökkent a légzési kapacitása.
Az érintettek azonban többnyire megvárják, amíg ennél is egyértelműbb tünetek jelentkeznek: általában a tartóssá vált köhögés, köpetürítés és fulladás miatt fordulnak orvoshoz.

Előrehaladottabb állapotban a tüneteket nehézlégzés, a kilégzéskor időnként sípoló hang, fáradékonyság, valamint a terhelhetőség csökkenése is kíséri. A COPD tulajdonképpen keretdiagnózis, amelyen belül többféle elváltozás is megjelenhet, leggyakrabban krónikus hörghurut és tüdőtágulat fordul elő. A légzésfunkció akkor változik kedvezően, illetve a légzésromlás azáltal fékeződik le, ha a beteg abbahagyja a dohányzást, de sajnos, sokan ezt még a betegségtől szenvedve sem tudják megtenni. Még azokban az országokban is, amelyekben a hazainál nagyobb figyelem hárul erre e betegségre, csak mintegy húsz százalékra tehető a dohányzásról tartósan leszokni képes érintettek száma.

Egy nagyszabású vizsgálat...

A kutatók régóta keresnek olyan gyógyszert, amelynek alkalmazásával a dohányzás abbahagyásához hasonló szintű javulás érhető el.
Nemrégiben tették közzé annak a nagyszabású vizsgálatnak az eredményét, amellyel a COPD kezelésére alkalmazott hatóanyag, a tiotropium potenciális, hosszú távú, funkciót befolyásoló hatékonyságát vizsgálták. Ez az ún. UPLIFT-vizsgálat mérföldkőnek számít, hiszen különösen nagyszámú beteggel (37 országból 5993 fő), minden eddiginél hosszabb vizsgálati idővel és másfél millió adag gyógyszerrel végezték. A teszt érdekessége az is, hogy a kontrollcsoport nem placebót kapott, hanem a vizsgált tiotropiumon kívül gyakorlatilag minden, ez idő tájt használatban lévő légzéskönnyítő szert. Így még figyelemreméltóbb a vizsgálat eredménye.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2008. november 15.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Az aranyérbetegség kezelése

Egy bizonyos kor felett egyre többen küzdünk aranyérbetegséggel. Ha utol is ért az állapot, szeretnénk minél előbb megszabadulni tőle, vagy legalább enyhíteni a tüneteket. Cikkünkben az aranyér kezelési lehetőségeit foglaljuk össze.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések