Jó közérzet, lapos has


Szerző: Szabó Éva
2012. május 27. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Ha nem híve a drasztikus fogyókúráknak, mégis szeretne a lenge nyári ruhákban karcsúbbnak tűnni, akkor érdemes figyelnie az emésztésére! Már kevés erőfeszítéssel is látványos eredményt érhet el.

A magyar nők 71 százaléka állítja, hogy emésztési jellegű problémával küzd. Az ilyen panaszok közül az egyik leggyakoribb a puffadás, amely nemcsak rossz közérzetet okoz, hanem a has felfújódása miatt ilyenkor a nadrágok is előnytelenül feszülhetnek.

A puffadás azonban - a többi emésztési problémához hasonlóan - megfelelő étkezéssel könnyen kiiktatható, és máris könnyebbnek, fittebbnek és karcsúbbnak érezhetjük magunkat. Ha tehát ön is laposabb hasat szeretne a nyárra, fogadja meg alábbi tanácsainkat!

1. Megfigyelés

Vannak olyan élelmiszerek, melyek szinte mindenkinél puffadást okoznak - ilyen a bab, a hagyma vagy az élesztő - és olyanok, amelyek csak egyes embereknél váltanak ki ilyen reakciót. Figyelje meg, önnek mely ételek okoznak kellemetlen tüneteket, és ezeket próbálja meg kiiktatni az étrendjéből.

2. Rostok

Fontos, hogy kellő mennyiségű rostot juttassunk a szervezetünkbe: minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó péksüteményeket válasszunk.

3. Még több víz

Igyon naponta másfél, melegebb időben két liter szénsav- és cukormentes folyadékot. Az alkohol, a koffein és a szénsav egyaránt puffaszthatnak!

4. Joghurt

A probiotikus tejtermékekben lévő baktériumok pozitívan befolyásolják a bélflórát, megelőzik a székrekedést, így kedvezően hatnak az emésztésre. A legjobb, ha olyan probiotikus joghurtot választunk, melynek bizonyított az emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása.

5. Alapos rágás

Egyen lassan, kényelmes körülmények között és rágjon meg minden falatot alaposan, mielőtt lenyeli. A jól megrágott ételt a gyomor sokkal gyorsabban lesz képes megemészteni, a kényelmes étkezések alkalmával pedig kevesebb felfújódást okozó levegőt nyel a falatok mellé, mint amikor habzsol.

6. Kevés zsír

Kerülje a zsírban és olajban sütött ételeket, a túl zsíros falatokat, mert ezek az emésztési problémák mellett a túlsúlyért is felelősek lehetnek.

7. Fűszerek, mértékkel

Az ánizs, a bazsalikom, a kamilla, a koriander, a kömény, a menta, a kakukkfű mind kíméletes emésztésserkentők. Keverjen össze egy rész kamillát egy rész mentával és egy rész citromfűvel, főzzön belőle teát - ez a keverék nemcsak az anyagcserére van jó hatással, hanem a túlterhelt gyomrot is megnyugtatja.

8. Rendszeres mozgás

A mozgás elengedhetetlen a jó emésztéshez, ezért érdemes hetente három alkalommal legalább harmincpercnyi könnyű sportot beiktatni. Egy kiadós séta vagy kerékpározás bőven elég az emésztés javításához, de ha kardio-edzést is beiktatunk hetente legalább kétszer, az alakunkon is hamar észrevehetjük majd a változást!

Szerző:Forrás:Megjelent:
Szabó ÉvaNők Lapja Egészség2012. május 27.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések