Jó közérzet, lapos has

Ha nem híve a drasztikus fogyókúráknak, mégis szeretne a lenge nyári ruhákban karcsúbbnak tűnni, akkor érdemes figyelnie az emésztésére! Már kevés erőfeszítéssel is látványos eredményt érhet el.

A magyar nők 71 százaléka állítja, hogy emésztési jellegű problémával küzd. Az ilyen panaszok közül az egyik leggyakoribb a puffadás, amely nemcsak rossz közérzetet okoz, hanem a has felfújódása miatt ilyenkor a nadrágok is előnytelenül feszülhetnek.

A puffadás azonban – a többi emésztési problémához hasonlóan – megfelelő étkezéssel könnyen kiiktatható, és máris könnyebbnek, fittebbnek és karcsúbbnak érezhetjük magunkat. Ha tehát ön is laposabb hasat szeretne a nyárra, fogadja meg alábbi tanácsainkat!

<img src="http://media.50plusz.hu/cikkek/main/66/3166/jokozerzet01_nagy.jpg" alt="" />1. Megfigyelés

Vannak olyan élelmiszerek, melyek szinte mindenkinél puffadást okoznak – ilyen a bab, a hagyma vagy az élesztő – és olyanok, amelyek csak egyes embereknél váltanak ki ilyen reakciót. Figyelje meg, önnek mely ételek okoznak kellemetlen tüneteket, és ezeket próbálja meg kiiktatni az étrendjéből.

2. Rostok

Fontos, hogy kellő mennyiségű rostot juttassunk a szervezetünkbe: minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó péksüteményeket válasszunk.

3. Még több víz

Igyon naponta másfél, melegebb időben két liter szénsav- és cukormentes folyadékot. Az alkohol, a koffein és a szénsav egyaránt puffaszthatnak!

4. Joghurt

A probiotikus tejtermékekben lévő baktériumok pozitívan befolyásolják a bélflórát, megelőzik a székrekedést, így kedvezően hatnak az emésztésre. A legjobb, ha olyan probiotikus joghurtot választunk, melynek bizonyított az emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása.

5. Alapos rágás

Egyen lassan, kényelmes körülmények között és rágjon meg minden falatot alaposan, mielőtt lenyeli. A jól megrágott ételt a gyomor sokkal gyorsabban lesz képes megemészteni, a kényelmes étkezések alkalmával pedig kevesebb felfújódást okozó levegőt nyel a falatok mellé, mint amikor habzsol.

6. Kevés zsír

Kerülje a zsírban és olajban sütött ételeket, a túl zsíros falatokat, mert ezek az emésztési problémák mellett a túlsúlyért is felelősek lehetnek.

7. Fűszerek, mértékkel

Az ánizs, a bazsalikom, a kamilla, a koriander, a kömény, a menta, a kakukkfű mind kíméletes emésztésserkentők. Keverjen össze egy rész kamillát egy rész mentával és egy rész citromfűvel, főzzön belőle teát – ez a keverék nemcsak az anyagcserére van jó hatással, hanem a túlterhelt gyomrot is megnyugtatja.

8. Rendszeres mozgás

A mozgás elengedhetetlen a jó emésztéshez, ezért érdemes hetente három alkalommal legalább harmincpercnyi könnyű sportot beiktatni. Egy kiadós séta vagy kerékpározás bőven elég az emésztés javításához, de ha kardio-edzést is beiktatunk hetente legalább kétszer, az alakunkon is hamar észrevehetjük majd a változást!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra