Jó bőrben télen is!

A hideg hónapok beköszöntével sokan tapasztaljuk, hogy bőrünk az arcon húzódik, a végtagokon kiszárad, súlyosabb esetekben akár hámlani is kezd. Külső védőpajzsunkat télen másfajta kihívások érik, így különleges ápolásra van szüksége.

Mit tehetünk azért, hogy a leghidegebb évszakban is jól érezzük magunkat a bőrünkben? Télen több káros tényezővel is fel kell vennie a harcot bőrünknek. Ilyen a kinti hideg és a benti meleg közötti nagy hőmérséklet-különbség, a fűtött szoba levegőjének és a téli hideg levegő alacsony páratartalmának szárító hatása, melyet súlyosbít, hogy 8 fok alatt a bőr természetes védőtakarója már nem képes normális mértékben újratermelődni. Ebben az időszakban a bőr másfajta ápolást igényel. Íme a tíz legjobb téli bőrápolási tanács.

1. A hidegnek leginkább kitett testrészeinkre – az arcra és a kezekre – fordítsunk kiemelt figyelmet. Mielőtt a szabadba megyünk, figyeljünk a bőrtípusunknak megfelelő ápolásra. A vékonyabb, értágulatra hajlamos bőr hamarabb kiszárad, ezért fontos a hidratálás, a védőkrém használata. Lehetőleg válasszunk zsírosabb összetételű terméket.

2. Használjunk kesztyűt és könnyen felszívódó kézápoló krémet, balzsamot.

3. Ne feledkezzünk meg ajkaink ápolásáról sem. A szeles, hideg időjárás hatására szánk kicserepesedhet, ki is repedezhet. Ilyenkor tartózkodjunk az ajkaink megnedvesítésétől, inkább kenjük be rendszeresen természetes alapú ajakápolóval.

4. Fontos, hogy a hidegben kerüljük a magas víztartalmú krémek napközbeni használatát, sőt fagyos időben ezeket semmiképpen ne használjuk.

5. Tisztálkodásnál kerüljük az erősen szárító anyagokat tartalmazó szereket, szappanokat.

6. Részesítsük előnyben a fürdőolajokat. A száraz vagy problémás bőrűeknek 3-4, a zsírosabb bőrűeknek hetente 1-2 alkalommal ajánlott az alkalmazásuk. Egyes fürdőolajok kifejezetten ajánlottak ekcémás vagy pikkelysömörös bőrbetegségek fennállása esetén. Hozzáadhatjuk a fürdővízhez, de tusolásra is alkalmasak. Ezt követően már nem fontos testápolót használnunk. A fürdőolajok alkalmazásakor legyünk óvatosak, mert az olaj csúszóssá teheti a lábunkat és a kádat, zuhanytálcát is.

7. A fürdővíz ne legyen 36-37 fokosnál melegebb, és ha kádfürdőt veszünk, 20 percnél tovább akkor se ücsörögjünk a vízben, ha jólesne a kinti hideg után.

8. Használjunk kevesebb mosószert ruháink tisztításához, így csökkenthetjük a bőrirritációt.

9. Kerüljük az ásványiolaj-származékot tartalmazó ajakápolókat, helyettük használjunk inkább natúrkozmetikumokat.

10. Bőrünk szépségének megóvása érdekében együnk A-, E-, és C-vitamin-tartalmú ételeket és teljes értékű gabonaféléket, melyek segítenek bőrünk nedvességtartalmának megőrzésében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +8 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra