Jaj, őszülök!!!

2. / 2 oldal


Szerző: Kiss Éva
2009. január 16. | Forrás:  HáziPatika.com

Mit tegyünk, ha megjelennek az első ezüst hajszálak? Tépkedjük ki, fessük be, vagy egyszerűen viseljük el, esetleg legyünk még büszkék is rá?

"Egyetlen éjszaka alatt"

A fentiek ismeretében a szakemberek vitatják, hogy létezik-e a drámaian gyors, látványos őszülés, amelyet mi leginkább Jókai regényekből ismerhetünk. A hajszálnak a már kinőtt része ugyanis nem tud ilyen változáson átmenni, hanem csak a növekedés során vesztheti el színét. Hogy mire véljük akkor azt a Marie Antoinette-hez vagy később Barbara Bushhoz kapcsolt jelenséget, hogy egy-egy nagy érzelmi megrázkódtatás (a királynőnél a halálfélelem, a First Ladynél gyermeke betegágyánál töltött hetek élménye) kiválthatja az extra gyors őszülést? Valószínű, hogy ilyenkor inkább hajhullásról van szó: az amúgy is keverten ősz és eredeti szálak aránya a gyors hajvesztés során megváltozott, ezt láthatta a környezet ősszé válásnak.

A haj­festésnek egész történelme van

Igen, "már a régi egyiptomiak is" utálták az öregedésről, vagyis gyengülésről árulkodó őszülést. A piramisok titkai olyan apróságokat is feltártak, amelyek nem tartoznak a világtörténelem legfontosabb ismeretei közé, de érdekes és emberi dolgok, így például kiderült, hogy az egyiptomiak festették a hajukat. Hennát illetve borókabogyót használtak ehhez a művelethez. Az európai népi hagyomány a diófőzetet őrizte meg, amellyel igyekeztek az ősz hajszálakat elfedni. A nemzedékeken keresztül dívó paróka egyik funkciója is lehetett az őszülő haj eltakarása.

Halálos szépség?

Az utóbbi években, talán a szigorúbb uniós szabványok bevezetése vagy új kutatások hatására fellángolt a vita a hajfestékek ártalmairól, különösen azután, hogy az Unióban egyszerre több tucatnyi hajfestéket vontak ki a forgalomból, toxikus anyagot is tartalmazó összetétele miatt. 2008 utolsó hónapjaiban az az adat járta be a világsajtót, miszerint hatvan százalékkal növeli a leukémia, illetve a non-Hodgkin lymphoma kialakulásának esélyét, ha valaki évente tízszer vagy annál többször festi a haját, és különösen azok lehetnek veszélyben, akik már 1980 előtt is használtak hajfestékeket.

Korábban ugyanis olyan toxikus anyagokat is tartalmaztak a hajfestékek, amelyeket azóta kivontak a forgalomból. Összefüggésbe hozták a hólyagrák kialakulásával is a hajfestékek alkalmazását, és különösen az ezekkel a vegyszerekkel dolgozó fodrászokat tekintették veszélyeztetettnek. Mindezeket azonban széleskörű, meggyőző kutatási adatok mindeddig nem támasztották alá. Nincs egyetértés abban sem, mitől kell jobban tartani: a festékek közül ezúttal a sötéteket ítélték kockázatosabbnak.

Más szempontból viszont a fodrászok állítják, hogy a szőkítés sokkal veszélyesebb, mert mélyebben roncsolja a hajszálakat, így a vegyszer mélyebbre hatol a szervezetbe. A vitákat nem tudjuk eldönteni, de tény, hogy a hajfestékek, mint annyi más modern használati eszköz, kozmetikum, stb. agresszív vegyi anyagokat is tartalmaznak, amelyek irritálhatják a bőrt, megnövelhetik a daganatos betegségek esélyét is - mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy milyen kockázatot tart elfogadhatónak a maga számára.

Ajánlások

Ma egyre terjed a természetesség divatja, tehát azokban az országokban, ahol "nemcsak a húszéveseké a világ", egyre többen vállalhatónak tartják korukat, élet alakította arcukat, ősz hajukat is. Ha azonban ezt még nem tartja lehetségesnek a saját maga számára, akkor is érdemes néhány alapszabályt óvatosságból betartani. Ha a hajfestés mellett dönt, a bemosó színezők kevésbé agresszívak, mint a tartós hajfestékek. Válasszon lehetőség szerint természetes alapanyagú, vagy gyógynövényt tartalmazó terméket, festés előtt végezzen bőrének egy kis felületén próbát, nem irritálja-e. Kerülje a szélsőségeket, például az eredeti szőkéről feketére vagy sötétről szőkére váltás helyett legjobb az eredetihez legjobban hasonlító színre festeni a haját. A higgadtan megélt, bölcsen vállalt kor pedig vonzóbb lehet, mint a görcsös fiatalodni akarás.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2009. január 16.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szex 50 után

Tényleg csak a húszéveseké a világ? A legkevésbé sem! Az életkor előrehaladtával megváltozik ugyan a szexualitás, de ettől még nem kevésbé fontos, mint fiatalabb korban. Hogyan lehet kielégítő szexuális életünk az élet második felében? Beszéljünk...

tovább

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések