Jaj, őszülök!!!

Mit tegyünk, ha megjelennek az első ezüst hajszálak? Tépkedjük ki, fessük be, vagy egyszerűen viseljük el, esetleg legyünk még büszkék is rá?

Ezüstkorba lépve

Elmúlt negyvenéves, és itt-ott ezüstös szál csillan meg a hajában? Ezt, az idő múlására könyörtelenül figyelmeztető jelet sokféleképpen élhetjük meg. A férfiak hagyományosan keveset foglalkoznak vele: ismerve a régi operett slágert, miszerint "egy tisztes őszes halánték a nő számára ajándék", talán még az érett férfiasság, a tekintély jelének is tekintik. A nők egy része rezignáltan tudomásul veszi mint a középkorúsággal természetesen együtt járó folyamatot. Vannak, akik ősz hajszálaikra is úgy tekintenek, mint a szemük alatt szaporodó szarkalábakra, a szájuk sarkában kirajzolódó nevetőráncokra: a megélt évek hozadékai, életük, egyéniségük szerves részei, amelyen semmi szégyellnivalójuk nincs. Mások kitartóan "gyomlálják" a fehér szálakat, amíg csak tehetik, majd, amikor már túl sok lenne a kitépkednivaló, festékek, fedés után néznek.

Fiatalon pech

Vannak aztán szép számmal olyanok is - férfiak s nők egyaránt-, akiknek a haja már egészen fiatalon, már huszonéves korukban szürkülni kezd, sőt akár hófehérré is válik. A korai őszülés okait kutatva legtöbbször a genetikai örökséget találták az esetek hátterében, de előfordulhat valamilyen lelki trauma illetve súlyos betegség következtében is. Feltételeztek összefüggést a szervezet B-vitaminnal való ellátottságával, illetve annak hiányával is, de tudományosan nem igazolták azt, hogy B-vitamin bevitel fokozásával megállítható lenne a korai őszülés. Az érintettek, különösen a fiatal nők ebben az életkorban azonban mindenképpen csapásként élik ezt meg, és minden módon igyekeznek felvenni a küzdelmet ellene.

Ezüsttel átszőtt, mákos, galambősz

Az őszülés az életkor előrehaladtával természetes módon következik be, legtöbbször hosszú ideig, évekig tartó folyamat, és megvannak a maga fokozatai. Először csak néhány fehér szál jelenik meg a természetes színű, sötétebb hajban, majd a haj "mákos", szürkés színű lesz, ahogy egyre nagyobb az ősz szálak aránya, majd az évek során akár teljesen kifehéredhet. Az őszülés nemcsak a haj színét, hanem az állagát, minőségét is megváltoztatja, általában csökken a szálak vastagsága, rugalmassága. Vannak olyan szerencsések, akik életük alkonyáig is megőrzik eredeti hajszínüket, alig vagy egyáltalán nem őszülnek. Ez öröklött adottság, amelyet befolyásolni még nem tudnak a szakemberek.

Egy kis hajbiológia

A hajszál a szőrtüszőben helyezkedik el, gyökerét a hajhagyma fogja körbe, amely a hajszál szilárd vázát, a keratint termeli. Az ún. mátrixsejtek elszarusodásának, oszlásának köszönhető a hajszál növekedése. A haj színe genetikailag meghatározott, de a tüszőben található melanin pigment-tartalmától függően lehet világosabb vagy sötétebb.

Az őszülő hajban kevesebb a színért felelős melanociták száma, az évek múlásával egyre kevesebb pigment képződik, helyette levegő kerül a sejtekbe. Egészségesek ilyenkor is a hajszálak, a növekedésük sem áll meg, de az eredeti színük visszahozhatatlanul elvész. Ha valaki kiszakítja a fehér szálat, annak helyébe is újra fehér nő.

"Egyetlen éjszaka alatt"

A fentiek ismeretében a szakemberek vitatják, hogy létezik-e a drámaian gyors, látványos őszülés, amelyet mi leginkább Jókai regényekből ismerhetünk. A hajszálnak a már kinőtt része ugyanis nem tud ilyen változáson átmenni, hanem csak a növekedés során vesztheti el színét. Hogy mire véljük akkor azt a Marie Antoinette-hez vagy később Barbara Bushhoz kapcsolt jelenséget, hogy egy-egy nagy érzelmi megrázkódtatás (a királynőnél a halálfélelem, a First Ladynél gyermeke betegágyánál töltött hetek élménye) kiválthatja az extra gyors őszülést? Valószínű, hogy ilyenkor inkább hajhullásról van szó: az amúgy is keverten ősz és eredeti szálak aránya a gyors hajvesztés során megváltozott, ezt láthatta a környezet ősszé válásnak.

A haj­festésnek egész történelme van

Igen, "már a régi egyiptomiak is" utálták az öregedésről, vagyis gyengülésről árulkodó őszülést. A piramisok titkai olyan apróságokat is feltártak, amelyek nem tartoznak a világtörténelem legfontosabb ismeretei közé, de érdekes és emberi dolgok, így például kiderült, hogy az egyiptomiak festették a hajukat. Hennát illetve borókabogyót használtak ehhez a művelethez. Az európai népi hagyomány a diófőzetet őrizte meg, amellyel igyekeztek az ősz hajszálakat elfedni. A nemzedékeken keresztül dívó paróka egyik funkciója is lehetett az őszülő haj eltakarása.

Halálos szépség?

Az utóbbi években, talán a szigorúbb uniós szabványok bevezetése vagy új kutatások hatására fellángolt a vita a hajfestékek ártalmairól, különösen azután, hogy az Unióban egyszerre több tucatnyi hajfestéket vontak ki a forgalomból, toxikus anyagot is tartalmazó összetétele miatt. 2008 utolsó hónapjaiban az az adat járta be a világsajtót, miszerint hatvan százalékkal növeli a leukémia, illetve a non-Hodgkin lymphoma kialakulásának esélyét, ha valaki évente tízszer vagy annál többször festi a haját, és különösen azok lehetnek veszélyben, akik már 1980 előtt is használtak hajfestékeket.

Korábban ugyanis olyan toxikus anyagokat is tartalmaztak a hajfestékek, amelyeket azóta kivontak a forgalomból. Összefüggésbe hozták a hólyagrák kialakulásával is a hajfestékek alkalmazását, és különösen az ezekkel a vegyszerekkel dolgozó fodrászokat tekintették veszélyeztetettnek. Mindezeket azonban széleskörű, meggyőző kutatási adatok mindeddig nem támasztották alá. Nincs egyetértés abban sem, mitől kell jobban tartani: a festékek közül ezúttal a sötéteket ítélték kockázatosabbnak.

Más szempontból viszont a fodrászok állítják, hogy a szőkítés sokkal veszélyesebb, mert mélyebben roncsolja a hajszálakat, így a vegyszer mélyebbre hatol a szervezetbe. A vitákat nem tudjuk eldönteni, de tény, hogy a hajfestékek, mint annyi más modern használati eszköz, kozmetikum, stb. agresszív vegyi anyagokat is tartalmaznak, amelyek irritálhatják a bőrt, megnövelhetik a daganatos betegségek esélyét is - mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy milyen kockázatot tart elfogadhatónak a maga számára.

Ajánlások

Ma egyre terjed a természetesség divatja, tehát azokban az országokban, ahol "nemcsak a húszéveseké a világ", egyre többen vállalhatónak tartják korukat, élet alakította arcukat, ősz hajukat is. Ha azonban ezt még nem tartja lehetségesnek a saját maga számára, akkor is érdemes néhány alapszabályt óvatosságból betartani. Ha a hajfestés mellett dönt, a bemosó színezők kevésbé agresszívak, mint a tartós hajfestékek. Válasszon lehetőség szerint természetes alapanyagú, vagy gyógynövényt tartalmazó terméket, festés előtt végezzen bőrének egy kis felületén próbát, nem irritálja-e. Kerülje a szélsőségeket, például az eredeti szőkéről feketére vagy sötétről szőkére váltás helyett legjobb az eredetihez legjobban hasonlító színre festeni a haját. A higgadtan megélt, bölcsen vállalt kor pedig vonzóbb lehet, mint a görcsös fiatalodni akarás.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt nagyrészt erősen vagy közepesen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra