Jaj, őszülök!!!

1. / 2 oldal


Szerző: Kiss Éva
2009. január 16. | Forrás:  HáziPatika.com

Mit tegyünk, ha megjelennek az első ezüst hajszálak? Tépkedjük ki, fessük be, vagy egyszerűen viseljük el, esetleg legyünk még büszkék is rá?

Ezüstkorba lépve

Elmúlt negyvenéves, és itt-ott ezüstös szál csillan meg a hajában? Ezt, az idő múlására könyörtelenül figyelmeztető jelet sokféleképpen élhetjük meg. A férfiak hagyományosan keveset foglalkoznak vele: ismerve a régi operett slágert, miszerint "egy tisztes őszes halánték a nő számára ajándék", talán még az érett férfiasság, a tekintély jelének is tekintik. A nők egy része rezignáltan tudomásul veszi mint a középkorúsággal természetesen együtt járó folyamatot. Vannak, akik ősz hajszálaikra is úgy tekintenek, mint a szemük alatt szaporodó szarkalábakra, a szájuk sarkában kirajzolódó nevetőráncokra: a megélt évek hozadékai, életük, egyéniségük szerves részei, amelyen semmi szégyellnivalójuk nincs. Mások kitartóan "gyomlálják" a fehér szálakat, amíg csak tehetik, majd, amikor már túl sok lenne a kitépkednivaló, festékek, fedés után néznek.

Fiatalon pech

Vannak aztán szép számmal olyanok is - férfiak s nők egyaránt-, akiknek a haja már egészen fiatalon, már huszonéves korukban szürkülni kezd, sőt akár hófehérré is válik. A korai őszülés okait kutatva legtöbbször a genetikai örökséget találták az esetek hátterében, de előfordulhat valamilyen lelki trauma illetve súlyos betegség következtében is. Feltételeztek összefüggést a szervezet B-vitaminnal való ellátottságával, illetve annak hiányával is, de tudományosan nem igazolták azt, hogy B-vitamin bevitel fokozásával megállítható lenne a korai őszülés. Az érintettek, különösen a fiatal nők ebben az életkorban azonban mindenképpen csapásként élik ezt meg, és minden módon igyekeznek felvenni a küzdelmet ellene.

Ezüsttel átszőtt, mákos, galambősz

Az őszülés az életkor előrehaladtával természetes módon következik be, legtöbbször hosszú ideig, évekig tartó folyamat, és megvannak a maga fokozatai. Először csak néhány fehér szál jelenik meg a természetes színű, sötétebb hajban, majd a haj "mákos", szürkés színű lesz, ahogy egyre nagyobb az ősz szálak aránya, majd az évek során akár teljesen kifehéredhet. Az őszülés nemcsak a haj színét, hanem az állagát, minőségét is megváltoztatja, általában csökken a szálak vastagsága, rugalmassága. Vannak olyan szerencsések, akik életük alkonyáig is megőrzik eredeti hajszínüket, alig vagy egyáltalán nem őszülnek. Ez öröklött adottság, amelyet befolyásolni még nem tudnak a szakemberek.

Egy kis hajbiológia

A hajszál a szőrtüszőben helyezkedik el, gyökerét a hajhagyma fogja körbe, amely a hajszál szilárd vázát, a keratint termeli. Az ún. mátrixsejtek elszarusodásának, oszlásának köszönhető a hajszál növekedése. A haj színe genetikailag meghatározott, de a tüszőben található melanin pigment-tartalmától függően lehet világosabb vagy sötétebb.
Az őszülő hajban kevesebb a színért felelős melanociták száma, az évek múlásával egyre kevesebb pigment képződik, helyette levegő kerül a sejtekbe. Egészségesek ilyenkor is a hajszálak, a növekedésük sem áll meg, de az eredeti színük visszahozhatatlanul elvész. Ha valaki kiszakítja a fehér szálat, annak helyébe is újra fehér nő.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2009. január 16.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Aláírás a betegágy szélén

Orvosi beavatkozás, kórházi kezelés előtt ma már megszokott, hogy a kezelőorvos néhány papírral keresi fel betegét. Miről döntünk, mit is írunk alá ilyenkor?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések