Izomregeneráció, nyújtás

2. / 2 oldal


Szerző: Szatmári Zoltán
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Az édes pihenés legalább olyan fontos, mint a becsületesen elvégzett edzésmunka, mert a regenerációs fázisban piheni ki a szervezet magát, töltődik fel újra energiával, és kerül magasabb szintre. A terhelés és a pihenés egységet kell, hogy alkosson.

Folyadékvesztés

Testtömegünk 60 százalékát víz alkotja. Fontos szerepet játszik testünk hűtőrendszerében, a szöveteken keresztül tápanyagokat szállít és a vér megfelelő koncentrációját biztosítja. A szervezet folyadékhiánya jelentősen csökkentheti a sportteljesítményt. Nagy mennyiségű folyadékvesztés a hőháztartás zavarát (hőgutát) okozhatja.
Gyakori hiba, hogy az ivás összefügg a szomjúságérzéssel, holott a szomjúságérzés a szervezet vészjelzése a súlyos folyadékvesztés megelőzésére. A sportolóknak fokozottan figyelniük kell arra, hogy még a szomjúságérzet kialakulása előtt pótolják a vízveszteséget.
Minden olyan esetben, amikor az energiaigény megnövekszik, a folyadékigény is növekszik. Mind sportolás előtt, közben és után fontos a folyadék pótlása. Futás közben 1liter feletti vízmennyiséget is elveszíthetünk óránként 10 &degC - on. Ezért fontos 15-20 percenként 1-2 dl vizet inni minden olyan edzés, illetve verseny közben, ami több mint 1 óráig folyamatosan tart.
Folyadékveszteség (dehidráció) tünetei lehetnek, fáradtság, étvágycsökkenés, kipirult bőr, fejfájás, sötét, erőteljes szagú vizelet, hőmérséklet intolerancia.

Tanácsok a folyadékveszteség okozta teljesítménycsökkenés megakadályozására

Soha ne kezdjünk el folyadékhiányos (dehidrált) állapotban edzeni, mert így megnövekszik a hőguta kialakulásának veszélye, és teljesítmény csökkenés jön létre. Lehetőség szerint mérjük meg testsúlyunkat edzés előtt és után, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az elvesztett folyadékot megfelelően pótoltuk edzés közben. Legalább 0,5 l folyadékot igyunk esténként és legalább ugyanennyit reggelente, ébredés után, a normál folyadékellátottság biztosítására.
Igyunk 0,5-1 l folyadékot 1 órával edzés/verseny előtt és 0,25-0,5 l folyadékot 20 perccel edzés vagy verseny előtt.
A tiszta víznél sokkal hatékonyabbak a só- és szénhidrát-tartalmú italok.
Ha a vízveszteség eléri a testtömeg 2 százalékos csökkenését, az a sportteljesítmény csökkenését eredményezi, mely a hőháztartás zavarával társulhat.
20-30 percnél kisebb időtartamú sportolásnál nem jelentkezik jelentős folyadékveszteség, hiszen ez az idő nem elegendő ahhoz, hogy a szervezet elérje a veszélyes mértékű folyadékveszteséget. Azonban ügyelnünk kell arra, hogy a nyári időszakban a nagyobb mértékű izzadás által a dehidráció tünetei jóval korábban jelentkezhetnek.
Eltérő mennyiségű folyadék elfogyasztása közben edzhetjük saját szervezetünket arra, hogy gyomrunk minél több folyadékot képes legyen befogadni panaszok nélkül.

Alvás

Az alvás egy másik nagyon lényeges eleme a szervezet regenerációjának. Köztudott, hogy alvás alatt számos hormon - pl. a növekedési hormon - termelődése fokozott. Ekkor történik a sejtek egy részének újraképződése, az idegrendszer és más szervek regenerációja. Gyermekkorban kiemelt jelentősége van, mivel alváshiányban a növekedési folyamatok üteme jelentősen lassul. De nem csak a fiatalok esetén, hanem minden életkorban az alvás kiemelkedő fontosságú.

Streching (nyújtás)

A nyújtás nagyon lényeges része az edzésprogramnak, mivel a test regenerációját gyorsítja. Gondoljunk arra, hogy mi történik, ha egy kiadós hasizom gyakorlatsorozat után felállunk. Akarva akaratlanul előre görnyedünk, mivel a hasfal izmai megrövidülnek. Általában minden igénybe vett izomcsoport az összehúzódások során kissé megrövidül. Ezért lényeges, hogy miután végeztünk a levezetéssel, a megrövidült izmokat nyújtsuk meg. Ennek két módját lehet megkülönböztetni: aktív és passzív nyújtást. Az aktív nyújtás rövid mozgásokból áll. A passzív streching lassú, kitartott feszítéssel jellemezhető, amely néhány másodpercig (max. 15 mp-ig) tart. Ahogyan az izom nyúlik, úgy növelhető a nyújtás ereje és a mozdulat mélysége. Törekedni kell arra, hogy az izomzat soha ne fájjon. Ha nyújtás során figyeljük a légzésünk ütemét, akkor a gyakorlatsor és a regenerációs hatás fokozottabb lesz. A mozgás előtti streching az izomzat rugalmasságát fokozza, ezáltal segít az esetleges sérülések kivédésében. A sportolás után végzett streching azért hatékonyabb, mert ekkor az izmok vérellátása jobb, hőmérséklete magasabb.

Masszázs

A klasszikus masszírozás alapjait egy svéd gyógytornász, Per Henrik Ling és egy holland orvos, J. Georg Metzger teremtette meg az 1900-as évek elején. Módszerükkel lehetővé tették a vénás-, és nyirokrendszer pangásának megszűntetését, az izomtónus szabályozását, a lokális vérkeringés javítását, az izomzat oxigén-ellátásának fokozását, a szövetek táplálásának javítását, fájdalomcsillapítást, a vegetatív idegrendszer működésének szinkronizálását, szöveti letapadások, hegek fellazítását és a pszichés relaxációt.
Ebből is látszik, hogy a masszázs mi mindenre jó, viszont vannak olyan kórállapotok, amelyekben a masszázs nem végezhető el, ezek a következők: lázas betegségek, gyulladások, fekélyek, tumoros folyamatok, véralvadásgátlók szedése, trombózis, trombózis hajlam, dekompenzált szívelégtelenség, reflexdisztrófiás szindróma (Sudeck), érelmeszesedés, súlyos arteriosclerosis, stb.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Szatmári ZoltánHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Minden második nőnél bekövetkezik

Alig van Magyarországon család, amelyben ne fordulna elő, hogy valamelyik nagyszülő rosszul lép, elesik, és combnyaktöréssel, csigolyasérüléssel kórházba kerül. Pedig mindez nem a "korral jár", hanem legtöbbször a csontritkulás következménye.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések