Izomregeneráció, nyújtás

1. / 2 oldal


Szerző: Szatmári Zoltán
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Az édes pihenés legalább olyan fontos, mint a becsületesen elvégzett edzésmunka, mert a regenerációs fázisban piheni ki a szervezet magát, töltődik fel újra energiával, és kerül magasabb szintre. A terhelés és a pihenés egységet kell, hogy alkosson.

A terhelés és annak hatása

Edzésterhelésnek a szervezetre ható külső (környezeti) és belső (fiziológiai-pszichikai) hatást nevezzük. Mindenfajta terhelés meghatározott reakciót vált ki a szervezetből. Az ember egy bizonyos ideig képes különösebb erőfeszítés nélkül fizikai aktivitásra, de ha folyamatosan mozog, edz, akkor elfárad és az intenzitás csak erőfeszítésekkel tartható fent.

A terhelés és az elfáradás jutalma a szervezet

teljesítőképességének növekedése, mert a pihenő fázisban a szervezet energiaforrásai feltöltődnek, és energiapotenciáljai a kiinduló szint fölé emelkednek. Ez a teljesítménynövekedés alapja, amelynek létfontosságú része a regeneráció folyamata. Egy svéd tudományos állásfoglalás alapján, az egyes edzéseket intenzitás és időtartam szerint pontskálán lehet elhelyezni. Ezáltal megkülönböztetünk maximális intenzitású edzést, amelynek pontszáma 20, és könnyű, alacsony intenzitású edzést, amelynek pontértéke 7. A többi edzéstípus 7 és 20 pont között helyezkedik el, ennek megítélése teljesen szubjektív, az adott sportoló saját érzése alapján történik. Ezt RPE-nek (Ratings of Percieved Exertion), azaz a szubjektív fáradásnak nevezzük.
Az egyes regenerációs eljárásokat ugyanígy pontozhatjuk. A pontskálát TQR-nek (Total Quality Recovery), azaz teljes értékű regenerációnak hívjuk.
Ennek alapján: a megfelelő folyadékpótlás és táplálkozás 10 pont, az alvás 4 pont, a streching, a masszázs, a szauna, az aktív pihenés, a relaxáció és a pszichológiai módszerek 3 pontot érnek.

Folyadékpótlás és táplálkozás

Ahhoz, hogy szervezetünk a sportolás után képes legyen regenerálódni, szükség van megfelelő folyadékpótlásra és táplálkozásra.
Ha az edzésprogram nem haladja meg a fél órát és az intenzitás alacsony, akkor gyakorlatilag sok dolgunk nincsen: igyunk egy pohár friss szénsavmentes ásványvizet. Legközelebbi étkezésünk pedig legyen friss gyümölcsben, salátában gazdag. Ha az edzésintenzitás magas (erős verejtékezéssel együtt járó mozgásprogram), akkor a folyadékpótlásra érdemes jobban odafigyelni. Emellett a szénhidrátbevitel is fontos: igyunk gyümölcslevet, vagy együnk friss gyümölcsöt egy órával sportolás után.
A mozgásprogram után érdemes egy pohár joghurtot megenni, mivel a szénhidrát és fehérje pótlására is szükség van. A joghurt másik előnyös tulajdonsága mindemellett még az is, hogy ún. probiotikum, azaz az immunrendszer védelmét fokozza: emeli a száj- és egyéb nyálkahártyát védő immunglobulin-A szintet és az immunsejtek számát.

Izzadság

Kevesen tudják, hogy mi minden megtalálható az izzadságban: ásványi anyagok, nyomelemek, kalcium, kálium, magnézium, szulfát, foszfát, cink, vas, mangán, réz. Éppen ezért az edzésterhelés vagy magas hőmérsékleti körülmények között fellépő fokozott verejtékezés után nem csak folyadékot kell pótolnunk, hanem a felsorolt ásványi anyagokat is.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Szatmári ZoltánHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

A jó házasság fiatalít

Az életet meghosszabbító tényezők között a negyedik helyen, a házasságon kívüli szerelemtől való tartózkodás, ötödiken pedig a boldog házasság áll - írja Hufeland 1796-ban. Sajnálatos tény, hogy a házasság kezdi elveszíteni valódi értékét, tartalmát.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések