Itt és így halt meg Antal Imre - megmutatjuk

2. / 2 oldal


Szerző: Kéky Kira
2008. június 11. | Forrás:  HáziPatika.com

Hospice Ház: ön milyennek képzeli? Ön szerint mi zajlik a szobáiban? Cikkünkből megtudhatja: a budapesti Hospice Ház miként segít a haldoklókon, és a cikk második oldalán elolvashatja, hogyan töltötte utolsó heteit, hogyan haldoklott Antal Imre.

Kórházi szakértelem az otthon melegében

Körbejártam az osztályt. Egy- és kétágyas szobákban összesen 10 embert tudnak egyszerre ellátni, éppen akkor hozott a mentő egy újabb beteget, amikor vártam az intézmény igazgatónőjére.
Két szobához tartozik egy tágas, közös fürdőszoba, amit kerekesszékkel járókerettel is akadálymentesen lehet használni. Minden berendezés egyszerű, minden ragyog a tisztaságtól. A szobák kevéssé emlékeztetnek kórházra, a színek barátságosak, sok a fény.
Látszik viszont, hogy szükség van speciális berendezésekre: a kórházi műszereken kívül, - hogy csak egy példát mondjak - fürdetőágy is van.

- A hospice ellátás mindenki számára elérhető Magyarországon?
- Egyszerű a válasz, mert nem elérhető, nincs ebben egyenlőség, nincs országos lefedettség - válaszolja dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvos igazgatója.
- Persze szépen fejlődik a rendszer, de a költségeknek csupán 40 százalékát fedezi az OEP, a maradékot nekünk kell összegyűjtenünk jótékonysági eseményekkel, az adózók 1 százalékos felajánlásából, tárgyi- és pénzadományokból, pályázatokból.
Kevés a szakember is: dietetikusra, pszichológusra, lelki és szociális munkásra, gyógytornászra is szükség van.
- Milyen szolgáltatásokat nyújt az alapítvány?
- A 10 ágyas fekvőbeteg-ellátó helyen kívül 70 emberről gondoskodunk Budapesten az otthonában. Szakambulanciáink is vannak: fájdalomcsillapítási ambulancia, támogatói rendszer a hozzátartozóknak, klubok.
Nem fejeződik be a családok gondozása akkor, amikor a beteg meghal: a gyászgondozás nagyon fontos. Van egyéni és csoportos formája is. Az egyik az egy féléves intenzív csoport, a másik pedig szinte klubszerű: havonta egy alkalommal előadásokat, zenei programokat szervezünk.
- Nem csak a haldoklónak kell segíteni?
- Nem csak. A családok sokat küszködnek, nehéz megbirkózni azzal, hogy éjszaka is fel kell kelni, nem tudnak eleget pihenni. A szorongás, a veszteségtől való félelem a hozzátartozókat is terheli.

Antal Imre az utolsó pillanatig megőrizte a humorát

Médiatár főoldal
videó

"A humorát végig megőrizte" - interjú

"A humorát végig megőrizte" - interjú
- Itt töltötte utolsó heteit Antal Imre.
- Igen. Ő egyedülálló ember volt, aki nagyon nehéz körülmények közül került ide be, és azt hiszem, hogy két olyan szép hónapot kapott, amit sehol máshol nem tudtak volna a számára biztosítani. A mai egészségügy ugyanis ezt nem tudja nyújtani, hiszen nem erre van berendezkedve. Miután Antal Imrének családja nem volt, nagyon sokat kapott itt a hospice munkatársaktól. De nekünk is sokat jelentett, hogy itt volt közöttünk, mert nagyon színes egyéniség volt, a humorát végig megőrizte, nagyon nagy erő volt benne, tehát azt lehetett látni, hogy az utolsó percig olyan gráciával és méltósággal viselte a betegségét, hogy mi is tanulhattunk tőle.
A képre kattintva meg is hallgathatja ezt a visszaemlékezést.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kéky KiraHáziPatika.com2008. június 11.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Segítenek-e megelőzni a megfázást a probiotikumok?

Az élet folyamán - ahogyan a táplálkozási szokásaink, úgy a bélben élő baktériumok aránya is számos változáson megy keresztül. Nem beszélve arról, hogy egy vírusfertőzés vagy egy kiadós antibiotikumos kezelés csorbát ejt a bélflórában.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések