Ismerkedés az akupunktúrával a chaten

1. / 2 oldal


Szerző: Kiss Éva
2005. május 19. | Forrás:  HáziPatika.com

A babaszoba.hu chatjének vendége legutóbb prof. Dr. Yu Funian, hagyományos kínai orvos volt, akivel a klasszikus kínai gyógymódokról, az akupunktúráról, az akupresszúráról és a gyógynövények használatáról beszélgethettek az érdeklődők.

A keleti, kínai orvoslás azok közé a dolgok közé tartozik, amelyekről a legtöbb ember valamilyen információval rendelkezik ugyan, de amelyeket mégis a titokzatosság légköre vesz körül. Így érthető, hogy nagy érdeklődés kísérte, amikor a babaszoba.hu chatvendég sorozatában legutóbb Yu Funian professzornak, a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Szövetsége elnökének tehettek fel kérdéseket. Legtöbben az akupunktúra felhasználási lehetőségeire voltak kíváncsiak.

Fogyókúra segítője lehet

Többen is érdeklődtek aziránt, hogy mennyiben segítheti elő a fogyást az akupunktúrás kezelés. Egy év alatt akár 30 kg-ot is lehet fogyni egészségesen, ez mindenkinél egyéni - válaszolt a professzor -, de egyáltalán nem mindegy az elhízás oka sem, például hormonzavarok esetén sokkal nehezebb a fogyás, ott először az eredendő betegséget kell kezelni.
Több kismama még szoptat, de már szeretné rendezni a testsúlyát. A szoptatás nem akadály, lehet akupunktúrát használni, csak az a fontos, hogy jó szakember legyen az orvos, tudnia kell, hogy a páciens szoptat, és ebben az esetben mi az, amit lehet szúrni és mit nem - figyelmeztette őket Yu doktor. Az akupunktúra mellett kiegészítésként alkalmazható fogyasztó gyógynövényekkel, teával és kapszulákkal azonban ebben az esetben csínján kell bánni: a baba korától függetlenül, amíg szoptat valaki, addig csak az akupunktúra ajánlott, hogy a tejbe ne juthassanak át olyan anyagok, amikre a kicsinek nincs szüksége.
Az akupunktúra mellett nem kell különösebb diétát tartani, csak arra kell figyelni, hogy ne essenek túlzásokba sem a zsíros, sem a szénhidrátban gazdag ételekkel.
Ha pedig valaki gyermeket vár, Beiqishen teát ihat nyugodtan, de a fogyókúra semmilyen formája nem ajánlható a számára, gyógyteával sem, mert a fejlődő szervezetnek sok mindenre szüksége van, ami esetleg a fogyókúra során hiányzik a kismama táplálkozásából.

Immunerősítésre is használható

A hagyományos gyógymódok jellegzetes területe az immunerősítés, amely megelőzésként, illetve a lábadozást segítve is alkalmazható. Ebben mind az akupunktúra, mind a gyógynövény-keverékek jó szolgálatot tesznek, és egymás hatását erősítik. Kérdésre válaszolva Yu Funian professzor például a Beiqishen teát ajánlotta, mint ami az immunrendszert, az energiát tonizálja, erősíti, javítja a keringést, a betegségek megelőzésében kiváló.
A teát a Herbaház és a Zöld Forrás üzletekben, vagy a Mediline üzletekben, illetve a Keleti pályaudvarhoz közel, a Bethlen Gábor u. 8. szám alatti hagyományos kínai rendelőben is meg lehet vásárolni.

Idült bajok

Nemegyszer fordul elő, hogy a hosszú ideig tartó kezeléssorozat után a konzervatív, nyugati orvoslás mintegy "lemond" egy-egy beteg állapotának további javíthatásáról, mondván, hogy a megmaradt tünetekkel már nincs mit tenni, azokkal meg kell tanulnia együtt élni a betegnek. Így járt az a fiatalasszony is, akinek az arca lebénult (facialis paresis). A galvánkezelés sokat javított rajta, de azóta újra megjelentek a kellemetlen tünetek: a hunyorgás, a szem akarattól független becsukódása. Yu professzor szerint a vírusos eredetű facialis paresis jól kezelhető akupunktúrával, igen sok ilyen betege van a kínai rendelőnek, és jó eredményeket tudnak elérni velük. A meridián jó működését helyre kell állítani, a facialis paresist okozó vírust ki kell irtani - sorolta -, és, mint minden bénulásos panaszra, igaz erre is, hogy minél korábban kezdik meg a terápiát, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.
Hasonlóan kellemetlen "maradványtünetről" számolt be az a kérdező, aki a rosszul hegedt gátmetszés miatti visszatérő, ciklusonként felerősödő fájdalomtól szenved már fél éve, ami a boldog házaséletét is nagyban akadályozza. Mivel a gátmetszés következménye is meridián zavar - válaszolta Yu professzor -, erre jó az akupunktúra és az intim torna is, a rendelőmben mindkettőre van lehetőség. Javasolt lehetne gyógynövényes ülőfürdő is, az ehhez szükséges gyógynövénykeveréket személyre szabottan, vizsgálat után állíthatnák össze a kínai gyógynövényekből. Hasonló problémával már kezeltem betegeket, látnom kell a zárójelentéseket, és akkor el lehet kezdeni egy akupunktúrás kezelést, ez szokott használni. Akupunktúrával helyre állítható a terület energiaellátása, keringése, beidegzése, ha még időben kezdjük meg a kezelést. A meridián zavar a terület rossz energia-ellátását, rossz keringését jelenti. Erre hatással vannak a menstruáció hormonális változásai is, ezért fájhat ezekben az időszakokban. Még ha, mint esetünkben, sebészeti beavatkozásnál sérült a meridián, azt is optimalizálni lehet, az eredmény attól függ, milyen alapállapotból indulunk.
Hasonlóan szülés után visszamaradt probléma kínozza azt a chatelőt, aki a kisbabája születése óta, kilenc hónapja fájlalja a derekát, és ebben kért tanácsot. Lehet, hogy a szülés meridián blokkot okozott, és ezért maradt meg azóta is a derékfájás - jött a válasz. Ez valószínűleg izom eredetű fájdalom, ki kellene vizsgálni, mi áll a háttérben, például a derékfájásra az akupunktúra és a masszás, illetve köpölyözés javasolható, persze, csak ha már ki van vizsgálva a beteg és nincs gerincsérv, vagy más szervi panasz a háttérben. Az egyes szervekhez tartozó meridiánok állapotát alapvetően pulzusdiagnosztika és nyelvdiagnosztika segítségével mérik fel a kínai orvoslásban.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2005. május 19.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Gyógyító ételek

Életünk során sok olyan élelmiszerrel találkozunk, amelynek jótékony élettani hatásával nem vagyunk tisztában. A fokhagyma például kedvelt fűszernövény, de egyedülálló ízén kívül, vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések