Intimtorna

2. / 2 oldal


Szerző: Dr. Szemerédy Viktória
2008. február 5. | Forrás:  HáziPatika.com

A tornaórák rendszeres látogatása, a mell és a popsi feszesítése, a has edzése mind nőies énképünket szilárdítja, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról az izomcsoportról, amelynek erősítése szintén önbizalmunkat építi.

Kinek lehet, kinek nem

Dr. Balogh Katalin tanfolyamain a résztvevők többsége panaszmentes, és a tréninget a tünetek kialakulásának megelőzése érdekében végzik el. Járnak hozzá egészséges nők, akik szexuális kultúrájukat szeretnék fejleszteni, és fontosnak tartják egészségük megőrzését is; középkorú hölgyek, akik aktívan készülnek fel a változó korra. Tanfolyamait lelkes kismamák is látogatják, akiknek segít a szülésre való felkészülésben és a szülés utáni rehabilitációban. Szerencsére - meséli a doktornő - egyre többen jönnek el hozzám azok a nők, akik szőnyeg alá söpörték a vizelet- és székletinkontinencia kellemetlen tüneteit, illetve azok a betegek, akik számos műtéten estek át. A torna segít ezeknek a tüneteknek a hatékony kezelésében, a nőgyógyászati, urológiai illetve proktológiai műtétek rehabilitációjában, és a rendszeres gyakorlás jelentős szerepet játszik az eredményesség fenntartásában. A Kriston Intim Torna egy további, fontos javallata azokat a betegeket érinti, akiknél központi idegrendszeri zavart diagnosztizáltak: Alzheimer-kóros, Parkinson-kóros illetve sclerosis multiplexes betegeket. Az ő esetükben a betegség természete miatt mindenképpen várható az inkontinencia, de az intim torna gyakorlása kitolja a megjelenés időpontját.
Vannak viszont olyan állapotok is, amelyekben a gyakorlás kifejezetten ellenjavallt. A doktornő elmondása szerint nem ajánlott a torna veszélyeztetett terhesség ideje alatt; miómás betegeknek, akiknél a mozgás vérzést produkál, illetve kismedencei gyulladással kezelt betegeknek, akiknél a gyakorlás fájdalmat okoz.

Tévhitek a hüvelyi izomtornával kapcsolatban

Miért is nem jó, ha valaki a buszmegállóban ácsorgással töltött idő alatt tornáztatja hüvelyizmait? Leginkább azért, mert a medencealapi izmokat fokozott terhelésnek tesszük ki, ha mozgás közben rajtuk nehezedik az összes hasüregi szerv. A Kriston Intim Torna gyakorlatai ezért fekvő és ülő pozícióban történnek, hogy a megerőltetés idejére tehermentesítsük a gátizmokat. Amennyiben ezt nem tesszük meg, úgy a fokozott erőkifejtés közben az izmok megnyúlnak, megsüllyednek, és ezzel nagyobb kárt okozunk magunknak, mint gondolnánk.
A hüvelyi súlyok használata szintén nem ajánlott. Az izmok ebben az esetben szintén függőlegesen vannak összehúzva, és - mivel a folyamatos, 10-15 perces erőkifejtés az izomcsoportban gyakorlatilag lehetetlen - ez ugyancsak az izmok megnyúlásához, gyengüléséhez vezet. Ezen túl a súly, feszülése folytán, a hüvely falához feszül, ahol ennek következtében lelassul a vérkeringés, és az izom tápanyagellátása is hiányt szenved.
A következő tévhit a vizeletsugarat érinti: rendszeres "elzárogatása" vizeletürítés közben nem csak erős pszichés gátat épít bennünk - hiszen az ürítésnek megkönnyebbüléssel kell járnia, nem korlátozással -, de a húgyhólyagban maradó (reziduális) vizelet pangása fokozott kockázatot jelent a visszatérő hólyaghurut kialakulására.
Ezek azok a gyakorlatok, amelyeket gyakran tévesztünk össze az intim tornával, de Dr. Balogh Katalin szakmai megfontolásokból egyiket sem javasolja. Belső izmaink karbantartásához viszont nagy segítséget nyújhat a felkészült tréner segítségével elsajátított, korrekt mozgásprogram, amelynek megismerését akár ma is elkezdhetjük!

Dr. Balogh Katalin Intim Női Torna oldala

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Szemerédy ViktóriaHáziPatika.com2008. február 5.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Kreatív inaktivitás

Lehet-e sikeresen megöregedni? Lehet-e kreatívan megbirkózni az idősödéssel járó veszteségek sorozatával? Hogyan javítható az életminőség időskorban? A kulcs a mi kezünkben van. Legyünk kreatívak és tevékenyek!

tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések