Intimtorna

1. / 2 oldal


Szerző: Dr. Szemerédy Viktória
2008. február 5. | Forrás:  HáziPatika.com

A tornaórák rendszeres látogatása, a mell és a popsi feszesítése, a has edzése mind nőies énképünket szilárdítja, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról az izomcsoportról, amelynek erősítése szintén önbizalmunkat építi.

Agyonterhelt izmok

A medencealapi izmok feladata nem elhanyagolható: rajtuk támaszkodnak a hasüregi szervek és magukba foglalják a húgycső, a hüvely illetve a végbél záróizmait, így ez a három rétegből álló izomlemez igen összetett feladatot lát el. Törvényszerűnek tűnhet tehát a gáti izmok meggyengülése szülés után, a menopauza idején hormonhatás miatt, de ezen túl gyakran fordul elő hüvelygyulladás, görbe testtartással elnyomott vérkeringés és rendszeres, hosszas ülés következtében is.
A medencealapi izmok gyengülésének két fokozata ismert.
Az elsőfokú tünetek közé tartozik
  • a stressz-inkontinencia;
  • a hüvelyi gyengeség;
  • a végbélzáróizom gyengülése;
  • az aranyér.
A stressz-inkontinencia az az állapot, amikor fizikai aktivitás hatására, vizelési inger jelentkezése nélkül vizelet távozik - ez lehet csak pár csepp, de lehet akár az egész hólyagtartalom. A szituáció, amelyben a vizeletvesztés történik lehet nevetés, köhögés, tüsszentés, torna, illetve futás, de súlyosabb esetben a fekvésből történő felülés is okozhat vizeletcsorgást. A hüvelyizmok gyengülésének tünetei közé tartozik a hüvelybe áramló levegő, vagy úszás, fürdés esetén a beáramló víz, amely később - levegő esetén kellemetlen hang kíséretében - távozik. A hüvely érezhető tágassága szexuális együttlét alatt szintén kórjelző. A végbélzáróizom gyengesége a szelek illetve a széklet tartási nehézségével jár együtt. Az aranyérnek a végbélzáró izmon belüli vagy kívüli, tágult vénákat nevezzük. A belső, tágult visszerek tünete a nyomás lehet, a külső elhelyezkedésűek viszont viszketést, égő érzést, fájdalmat okozhatnak.

Súlyos következmények

A medencealapi izmok gyengülésének másodfokú tünetei közé az egyes szervek megsüllyedése tartozik:
  • a húgycső,
  • a húgyhólyag,
  • a hüvely,
  • a méh és
  • a végbél süllyedése,
illetve az orgazmus átélésének szervi okokból adódó képtelensége.
A közhiedelem szerint a vizelet- és a székletinkontinencia és az aranyér az idősek betegsége, és meglehetősen ritka. A legutóbbi felmérések azonban ennek ellenkezőjéről számolnak be. Magyarországi adatok szerint a stresszinkontinenciával küszködő nők 85%-a tapasztalja a hüvelyizmok gyengülését, 23%-uk a végbél záróizmának gyengülését, és 23%-uk mindhárom tünetről beszámol. Újabb 45%-uknak vannak aranyeres panaszai, és ezen csoport 6%-a mind a négy tünet jelentkezését tapasztalta. További fontos adat, hogy Magyarországon az először szült nők 38%-ánál jelentkezik a stresszinkontinencia, ez az arány két szülés után 57%, a harmadik gyermek születése után 73%.
Széles körben végzett egyesült államokbeli felmérések még megdöbbentőbb adatokat hoztak nyilvánosságra: a 17 évesek körében végzett vizsgálatok a stressz-inkontinencia 18,5%-os előfordulásáról, a 17-25 éves korosztályban viszont 50,7%-os előfordulásáról számolnak be. Ez tehát a klasszikus: "Ne nevettess, mert bepisilek!" korosztály.

Egyénre szabott tréning

A Kriston Intim Torna gyakorlása eleddig szinte hihetetlen gyógyulási arányt eredményezett. Azok a betegek, akik a tornát a gátizmok gyengülésének elsőfokú tüneteinek kezdeti jelentkezésekor kezdték, és 10 héten át napi rendszerességgel folytatták, ma tünetmentesen élik az életüket. Igaz, a sikeres kezelés elengedhetetlen feltétele az életmód változtatása is.
A tanfolyamról Dr. Balogh Katalin belgyógyászt, szakokleveles Kriston Intim Torna-trénert kérdeztük, aki elmondta, hogy a 10 órás oktatás állapotfelméréssel kezdődik. Az ehhez szükséges kérdőív kitöltéséhez azért van szükség, mert a tanfolyam végeztével minden résztvevő egyénre szabott tréninget kap, amely igazodik aktuális állapotához, esetleges kísérőbetegségeihez. Az órák között a kliensek házi feladatot is kapnak, amely segítségével hozzászoknak a rendszeres intim tornához. Kérdésünkre, hogy naponta mennyi időt kell gyakorlásra szánnunk, a doktornő megnyugtatott: a reggeli gyakorlatok elvégzése összesen 2 percet, az esti torna 10-15 percet vesz igénybe. A tanulási folyamaton belül a Kriston Intim Torna-trénerek különös hangsúlyt helyeznek az életmód-változtatásra. Fontos az időben történő, erőlködés nélkül végzett vizelet- és székletürítés, a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás (legalább 2 liter naponta) és a magas rosttartalmú ételek bevitele a táplálkozásba. A helyes testtartás szintén jelentős szerepet kap a gátizmok védelmében. Amikor ugyanis görnyedten ülünk, akkor a mellkas csontos "kosara" összenyomja a hasüreget, és ez a hasűri szerveket alulról támasztó medencealapi izmokat terheli. A túlsúly szintén nagyobb terhet rak a gáttájékra. Kerülni kell a szűk ruhákat, a szoros övet, illetve vizeletvesztés esetén a kemény sarkú cipők használatát, mert ez járás közben erős zökkenésekhez vezet. A tanfolyam lényeges elemei közé tartozik a stresszoldás fontosságának hangsúlyozása.
A Kriston Intim Torna eredménye a medencealap erejének, gyorsaságának, állóképességének és koordinációs készségének javulása. Ez utóbbi az izmok szorítási és lazítási készségét, az állóképesség pedig az izomzat edzettségét takarja.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Szemerédy ViktóriaHáziPatika.com2008. február 5.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Itt és így halt meg Antal Imre - megmutatjuk

Hospice Ház: ön milyennek képzeli? Ön szerint mi zajlik a szobáiban? Cikkünkből megtudhatja: a budapesti Hospice Ház miként segít a haldoklókon, és a cikk második oldalán elolvashatja, hogyan töltötte utolsó heteit, hogyan haldoklott Antal Imre.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések