Infarktus, stroke: inkább előzzük meg!

Így kerülhetjük el a bajt


Szerző: Kiss Verus
2013. november 20. | Forrás:  HáziPatika.com

A dohányzás, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a magas koleszterinszint és a helytelen életmód mellett a "néma gyilkos", a magas vérnyomás is meghatározó rizikótényezőnek számít az infarktushoz vezető úton.

Az infarktusról

Az infarktus az artériás vérellátás csökkenése miatt bekövetkező szöveti sejtelhalást jelenti, szervezetünkben bármely szervben bekövetkezhet, leginkább az érelmeszesedéssel áll összefüggésben. Ha az érfalban lerakódott plakk felszíne felszakad, ún. thrombus keletkezik, ami részlegesen vagy teljesen leszakadva a vérárammal a szervezetben vándorolva bárhol képes elzárni az véráram útját, súlyos elváltozásokat okozva.

Az alábbiakban az agyi infarktusra térünk ki részletesen, illetve a megelőzési lehetőségekre.

Az agyi infarktus: stroke

Tudta-e?

A közép- és kelet-európai országokban (köztük Magyarországon is) a szív- és érrendszeri megbetegedések a halálozási okok között vezető helyen állnak, és sajnos az összes halálozás 50-60%-át teszik ki. Ha az infarktus a szívben következik be, akkor beszélünk szívinfarktusról (miokardiális infarktus), ha az agyban, akkor szélütésről (gutaütés, iszkémiás stroke, cerebrovaszkuláris infarktus), illetve ha valamelyik végtagon perifériás artériás elzáródás lép fel, annak következtében gangréna (üszkösödés) alakul ki.

Magyarországon évente kb. 42 ezren kerülnek kórházba stroke miatt, a szélütés bekövetkezése utáni két évben pedig a betegek közel egyharmada meghal. A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok, és becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg 200-250 ezren élnek árnyékában. Ha Önt is elborzasztják a száraz számadatok, és úgy érzi, nincs még tisztában mindennel, amit a stroke-ról tudni érdemes, olvasson tovább! A stroke angol eredetű szó, jelentése "ütés, csapás", a magyar nyelvben pedig gutaütésnek, szélütésnek, agylágyulásnak nevezzük. A stroke-ot gyakran említik agyvérzésként annak ellenére, hogy az összes stroke-os eset mindössze 20 százalékát teszik ki az úgynevezett vérzéses stroke-ok.

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a stroke az agyműködés általános vagy gócos zavarával járó, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, amely több mint 24 órán át áll fenn, vagy a beteg halálához vezet. A közhiedelemmel ellentétben a stroke nemcsak az idősek betegsége, hiszen a betegek 25 százaléka 60 év alatti, azaz a fiatalokat, középkorúakat is veszélyezteti!
Az agy vérellátásában fellépő zavart okozhatja az erek repedése (agyvérzés), illetve vérrög miatt bekövetkező trombózis vagy embólia (stroke, agyi infarktus) is. Ilyenkor megszakad az agy oxigénnel és tápanyagokkal való szabályos ellátottsága, ennek következtében károsodnak az agyi szövetek. A keringészavar és az idegsejt elhalása az agyban bárhol előfordulhat, így a károsodás következményei az elhalás helyétől függenek.
Létezik az ún. ministroke is, ami egy átmeneti agyi vérellátási zavarral (TIA, transitoricus ischaemias attack) járó állapot, és nem vezet még sejtpusztuláshoz. Tünetei legkésőbb 24 órán belül rendeződnek, ám jelzi, hogy az agyi keringése kóros. TIA után tízszer nagyobb a szélütés veszélye. Szélütésre emlékeztető, hirtelen múló tünetek jelentkezésekor azonnal forduljon orvoshoz!

A stroke leggyakoribb tünete a hirtelen fellépő gyengeség, egyensúlyvesztés, szédülés, féloldali arc-, kar- vagy lábzsibbadás, látászavar (részleges vagy teljes látásvesztés, kettős látás), beszédzavar, nyelészavar. Súlyosabb esetben eszméletveszés, kóma is kialakulhat. A felsoroltak lehetnek múló tünetek, de akár tartósak is, együtt és külön is jelentkezhetnek.

A felnőttkorban kialakult maradandó fogyatékosságok mögött legtöbbször az agyi vérkeringési zavarok állnak, és az agyi érkatasztrófák után felépülő betegek harmada élete hátralevő részében is segítségre szorul. Ennek oka a betegség nem időben történő diagnosztizálásából és kezeléséből fakad, hiszen a stroke kimenetele javítható, és a vele járó leépülés megelőzhető lenne, ha a baj bekövetkezése után a kezelést legfeljebb 3 órán belül (az úgynevezett terápiás időablakban) megkezdenék. A szélütéses betegek azonban legtöbbször későn, visszafordíthatatlan agyi károsodást szenvedve jutnak el orvoshoz.

Egy egyszerű teszttel bárkinél igazolni lehet a gyanút, hogy bekövetkezett-e nála valamilyen agyi érkatasztrófa. Az illetőt meg kell kérni, hogy mosolyogjon, beszéljen, illetve hogy emelje fel mindkét karját, majd próbálja kiölteni a nyelvét. Ha a kérések teljesítésének bármelyikével nehézsége támad (arca aszimmetriát mutat, az egyik végtag lehanyatlik, szavai összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, nyelve valamelyik irányba kitér), az a stroke jele lehet, és azonnal hívni kell a mentőket! Ne várjunk arra, hogy a tünetek maguktól elmúlnak! Minél hamarabb kezdődik a hatékony kezelés, annál több idegsejtet menthetünk meg! A nem kezelt stroke egyetlen órájában az agy ugyanis 3 és fél évet öregszik, minden percben 2 millió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként kb. 700 km!

A kórházba szállítás után CT-vizsgálat deríti ki, hogy adott esetben agyvérzés vagy érelzáródás okozza-e a tüneteket, előbbinél a véralvadást befolyásoló faktor adásával akadályozható meg a vérömleny növekedése, utóbbinál a mihamarabbi vérrögoldás a hatékony eljárás, azaz az elzáródott ér megnyitása. Ezután a rehabilitáció megkezdése a soron következő feladat, legyen szó akár a beszéd fejlesztéséről, akár a végtagok tornájáról.

Megelőzés, megelőzés, megelőzés...

Gyógyszeres megelőzés
Az acetilszalicilsav ma a kardiovaszkuláris prevenció világszerte egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszere. Kiemelt fontossággal bír a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében. Köztudott - és ezt több klinikai vizsgálat is igazolta -, hogy a hosszú távú acetilszalicilsav-terápia 25%-kal csökkenti a halálos kimenetelű kardiovaszkuláris események kialakulásának és a szív-érrendszeri halálozásnak a kockázatát.
És hogy mi áll az infarktusok hátterében? A vérkeringési zavarokért leggyakrabban az érelmeszesedés okolható, illetve azok a betegségek, amelyek érszűkülethez vezetnek. Hogy minimalizáljuk a betegség kialakulásának lehetőségét, kordában kell tartani a vérnyomást (ez a legnagyobb rizikó!), azaz 140/90 Hgmm alá kell szorítani az értékét, mivel az orvosok ezt a szintet tartják a normális vérnyomás felső határának. Emellett a vércukor és vérzsír szintjét szükséges rendszeresen ellenőriztetni, mérsékelni kell a dohányzást és az alkoholfogyasztást, de elmaradhatatlan a rendszeres testmozgás is.

A rizikótényezők halmozódása megsokszorozza az infarktus valószínűségét! Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az életkor növekedésével megnő a stroke valószínűsége, 50 éves kor felett pedig 10 évenként duplázódik meg a szélütés kockázata. Veszélyeztetettebbek a férfiak is, akik a nőknél 25 százalékkal gyakrabban kapnak szélütést.

Nézze meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a Score-táblázat segítségével!

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss VerusHáziPatika.com2013. november 20.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Hogyan lehetünk Matuzsálemek?

A ma harminc évesek akár húsz évvel hosszabb ideig élhetnek, mint szüleik, vagyis a 21. századot kis túlzással valóban hívhatjuk a százévesek korszakának.

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések